Είναι η Voluntourism η σωστή επιλογή για σας;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαμονή στο σπίτι μπορεί να κάνει περισσότερα

Ο "εθελοντισμός" είναι μια από τις πιο πρόσφατες τάσεις ανάπτυξης σε διεθνή ταξίδια. Ένα portmanteau του "ταξιδιού" και του "εθελοντισμού", ο εθελοντισμός είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους θέλουν να βοηθήσουν τους άλλους ενώ βλέπουν τον κόσμο. Παρόλο που η προϋπόθεση ακούγεται καλή, δεν είναι όλες οι εκδρομές voluntourism ίδιες. Ενώ μερικά ταξίδια μπορούν να βοηθήσουν τις ανεπαρκείς κοινότητες στις αναπτυσσόμενες χώρες, άλλα προγράμματα μπορούν να βλάψουν περισσότερο από το καλό για τα έθνη υποδοχής τους. Πώς μπορούν οι ταξιδιώτες να είναι βέβαιοι ότι ο εθελοντισμός τους αφήνει πίσω την πραγματική καλή θέληση;

Μερικές φορές, οι καλύτερες αποφάσεις που μπορούν να κάνουν οι ταξιδιώτες είναι να μένουν στο σπίτι ή να στέλνουν υποστήριξη με άλλα μέσα . Σε άλλες περιπτώσεις, εκδρομές voluntourism μπορούν να κάνουν έναν διαφορετικό κόσμο σε έναν προορισμό. Πριν προγραμματίσετε μια περιοδεία εθελοντισμού, φροντίστε να ρωτήσετε αυτές τις κρίσιμες ερωτήσεις.

Πώς προγραμματίζετε το εθελοντικό σας ταξίδι;

Κάθε χρόνο, πολλοί καλοπροαίρετοι εθελοντές αρχίζουν να σχεδιάζουν να επισκεφθούν φτωχά μέρη του κόσμου, με σκοπό να βοηθήσουν τους άλλους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Πολλές από αυτές τις εκδρομές οργανώνονται μέσω οργανισμών ανακούφισης, εκκλησιών ή άλλων εξουσιοδοτημένων ταξιδιωτικών πρακτόρων. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, οι οδηγοί με πολυετή πείρα θα βοηθήσουν τους ταξιδιώτες να περιηγηθούν στις δύσκολες διαδικασίες που έρχονται με ένα εθελοντικό ταξίδι, συμπεριλαμβανομένης της παροχής θεωρήσεων , της αντιμετώπισης των γλωσσικών εμποδίων και της επεξεργασίας πολιτιστικών κανόνων.

Ωστόσο, ορισμένοι κερδοσκοπικοί οργανισμοί δεν είναι τόσο βυθισμένοι στην αλτρουιστική φύση του εθελοντισμού.

Αντί να προσφέρουμε πραγματικά ένα πρόγραμμα που βοηθά τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες ταξιδιού προειδοποιούν ότι μπορούν να τοποθετήσουν ένα έργο εξυπηρέτησης στη μέση ενός πακέτου διακοπών. Χωρίς τον σωστό προγραμματισμό, αυτές οι εκδρομές μπορούν είτε να παρεμποδίσουν τους υπαλλήλους της αρωγής τους είτε να δημιουργήσουν υψηλό επίπεδο κινδύνου για τους εθελοντές.

Τέλος, ορισμένοι ταξιδιώτες προσπαθούν να προγραμματίσουν τα δικά τους εθελοντικά ταξίδια σε μέρη που έχουν επηρεαστεί από σημαντικά γεγονότα. Παρόλο που έχει νόημα, ο σχεδιασμός ενός ταξιδιού εθελοντισμού μόνο μπορεί να είναι επικίνδυνος, ειδικά σε επικίνδυνα μέρη του κόσμου . Πριν από τη μείωση της κατάθεσης ή την πραγματοποίηση σχεδίων ταξιδιού, οι έξυπνοι ταξιδιώτες αναζητούν τους πιθανούς κινδύνους των προορισμών τους προκειμένου να λάβουν μια εκπαιδευμένη απόφαση.

Μπορεί ο εθελοντισμός σας να κάνει περισσότερη βλάβη παρά να βοηθήσει;

Ακριβώς όπως ο σχεδιασμός ενός ταξιδιού εθελοντισμού μπορεί να έρθει με κινδύνους, οι ταξιδιώτες που επιλέγουν οι προορισμοί μπορούν να είναι εξίσου επικίνδυνοι. Ορισμένα μέρη του κόσμου στοχεύουν τους τουρίστες ως πιθανά θύματα , θέτοντας όσους σχεδιάζουν να βοηθήσουν με σημαντικό κίνδυνο βλάβης. Ως αποτέλεσμα, αυτό που υποτίθεται ότι είναι μια εμπειρία που επιβεβαιώνει τη ζωή θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε μια απειλητική για τη ζωή εμπειρία με την αναλαμπή ενός ματιού.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι προορισμοί που δεν είναι απολύτως κατάλληλοι για ένα ταξίδι εθελοντισμού. Για παράδειγμα, αμέσως μετά τους σεισμούς στο Νεπάλ , πολλοί ταξιδιώτες προσέφεραν βοήθεια για να βοηθήσουν το έθνος να ανοικοδομηθεί. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανάγκη εργατικού δυναμικού μετά τον σεισμό ήταν για ειδικευμένους επαγγελματίες έρευνας και διάσωσης. Αυτοί που δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν περισσότερο από το καλό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως είναι καλύτερο να αποστείλετε δωρεά σε μια αρμόδια οργάνωση ανακούφισης.

Πότε πρέπει να ακυρώσω το ταξίδι μου στο Voluntourism;

Οι ταξιδιώτες προγραμματίζουν συχνά τα εκδρομικά τους εθελοντικά ταξίδια μήνες εκ των προτέρων, με ένα καθορισμένο δρομολόγιο και ένα έργο για να ολοκληρωθεί. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλά από αυτά τα έργα λαμβάνουν χώρα στις αναπτυσσόμενες χώρες, η τραγωδία μπορεί συχνά να χτυπήσει όταν το περιμένουμε λιγότερο. Είτε πρόκειται για φυσική καταστροφή είτε για ξέσπασμα τρομοκρατίας , ένα ταξίδι εθελοντισμού μπορεί να γυρίσει το χειρότερο, πριν ταξιδέψουν πρώτα οι ταξιδιώτες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, εναπόκειται στον ταξιδιώτη να καθορίσει πότε αισθάνεται ότι είναι απαραίτητο να ακυρώσει το ταξίδι εθελοντισμού. Σε περιστατικά φυσικής καταστροφής, εκδήλωσης ασθένειας ή βίας, συνιστάται η ακύρωση ενός ταξιδιού. Όσοι αγόραζαν την ταξιδιωτική ασφάλιση πριν από το ταξίδι τους μπορεί να είναι σε θέση να ανακτήσουν μέρος του κόστους ακύρωσης από την πολιτική τους , ανάλογα με το επίπεδο κάλυψης.

Για όσους ανησυχούν για την ακύρωση του ταξιδιού τους για λόγους που κανονικά δεν καλύπτονται, ίσως είναι σκόπιμο να αγοράσετε ένα ταξιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο " ακυρώστε για οποιονδήποτε λόγο ".

Ενώ ο εθελοντισμός μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσει τους άλλους σε όλο τον κόσμο, έρχεται επίσης με το δικό του σύνολο των κινδύνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως είναι καλύτερο να προσφέρετε χρήματα για προσπάθειες ανακούφισης, αντί να κάνετε ένα εκουσίως εκδρομικό ταξίδι. Αξιολογώντας ένα πιθανό ταξίδι εθελοντισμού, οι ταξιδιώτες μπορούν να βεβαιωθούν ότι κάνουν πραγματικά καλό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.