Είναι η ανταλλαγή αυτοκινήτων μια καλή επιλογή για τους ανώτερους ταξιδιώτες;

Η κοινή χρήση αυτοκινήτων μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση για την παραδοσιακή ενοικίαση αυτοκινήτου, ιδιαίτερα εάν μένετε σε μια μεγάλη πόλη και θέλετε να πάτε κάπου για λίγες μόνο ώρες. Έχουμε συγκεντρώσει απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την κοινή χρήση αυτοκινήτων για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε εάν η κοινή χρήση αυτοκινήτων είναι κατάλληλη για εσάς.

Τι είναι η κοινή χρήση αυτοκινήτων;

Αντί να νοικιάσετε αυτοκίνητο για μια μέρα ή εβδομάδα, μπορείτε να νοικιάσετε ένα με την ώρα ή την ημέρα από μια εταιρεία που μοιράζεται αυτοκίνητο (που ονομάζεται λέσχη αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Πώς λειτουργεί η κοινή χρήση αυτοκινήτου;

Πρώτα, πηγαίνετε στην ιστοσελίδα της εταιρείας ανταλλαγής αυτοκινήτων και εγγραφείτε. Ίσως χρειαστεί να καταβάλετε μια αμοιβή μέλους ή επεξεργασίας, να ανεβάσετε κάποιες προσωπικές πληροφορίες και να επιλέξετε ένα σχέδιο ανταλλαγής αυτοκινήτων. Εάν ζείτε σε μια χώρα και θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια εταιρεία που μοιράζεται αυτοκίνητο σε μια άλλη χώρα, μπορείτε να το κάνετε αυτό, εφόσον προγραμματίζετε μπροστά και είστε διατεθειμένοι να στείλετε στην εταιρεία αντίγραφο του οδηγού σας.

Στη συνέχεια, η εταιρεία ανταλλαγής αυτοκινήτων επεξεργάζεται την εφαρμογή σας και σας στέλνει μια κάρτα κοινής χρήσης αυτοκινήτου. Θα χρησιμοποιήσετε την κάρτα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, το smartphone σας, για να ξεκλειδώσετε και να επιστρέψετε τα αυτοκίνητα που νοικιάσατε.

Μόλις έχετε την κάρτα σας, μπορείτε να κάνετε κράτηση αυτοκινήτου online ή με το smartphone σας. Κατά την καθορισμένη ώρα, μεταβείτε στην τοποθεσία του αυτοκινήτου σας, η οποία θα μπορούσε να βρίσκεται σε χώρο στάθμευσης ή στο χώρο στάθμευσης στο δρόμο, ξεκλειδώστε το αυτοκίνητο και απομακρύνετέ το.

Ποια είναι τα οφέλη από την κοινή χρήση αυτοκινήτων;

Για τους ανθρώπους που χρειάζονται αυτοκίνητο για μερικές ώρες πολλές φορές το χρόνο, η κοινή χρήση αυτοκινήτων μπορεί να είναι πιο βολική και οικονομικότερη από την ενοικίαση.

Μόλις καταβάλετε τα μέλη και τα τέλη αίτησης, πληρώνετε μόνο για το χρόνο που χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη στάθμευση του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά σε πόλεις υψηλού κόστους. Αντ 'αυτού, νοικιάσατε το αυτοκίνητο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και το επιστρέψατε εκεί όπου το σηκώσατε. Αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα σε μέρη όπως η πόλη της Νέας Υόρκης, όπου η νυκτερινή στάθμευση (όταν τη βρείτε) κοστίζει 40 δολάρια την ημέρα ή περισσότερο.

Οι εταιρείες κοινής χρήσης αυτοκινήτων πληρώνουν για τη βενζίνη που χρησιμοποιείτε. Εάν πρέπει να τοποθετήσετε αέριο στο αυτοκίνητο, η εταιρεία θα σας επιστρέψει.

Μπορείτε να κάνετε κράτηση αυτοκινήτων γρήγορα, ακόμη και αν δεν είστε στο σπίτι ή κοντά σε υπολογιστή.

Μπορείτε να πάρετε το αυτοκίνητο ανά πάσα στιγμή, χωρίς να ανησυχείτε για τις ώρες ενοικίασης αυτοκινήτων .

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας για να μοιραστείτε μέλη σε πολλά μέρη, ίσως ακόμη και στη δική σας πατρίδα, ανάλογα με την εταιρεία που αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε.

Η κοινή χρήση αυτοκινήτων έχει τυχόν μειονεκτήματα;

Πρέπει να εγγραφείτε και να πληρώσετε για συμμετοχή σε αυτοκίνητο για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία.

Εάν δεν έχετε smartphone, η χρήση μιας υπηρεσίας κοινής χρήσης αυτοκινήτου μπορεί να είναι πιο δαπανηρή. Οι περισσότερες εταιρείες κοινής χρήσης αυτοκινήτων χρεώνουν τέλη για την κράτηση μέσω τηλεφώνου.

Τα σημεία παραλαβής είναι συνήθως σε μεγάλες πόλεις, σε αεροδρόμια ή κοντά σε πανεπιστήμια. Αν δεν μπορείτε να φτάσετε σε ένα σημείο παραλαβής εύκολα και οικονομικά, η κοινή χρήση αυτοκινήτων μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Μόνο τα μέλη που μοιράζονται αυτοκίνητα μπορούν να οδηγήσουν το αυτοκίνητο, οπότε θα πρέπει να κάνετε όλη την οδήγηση αν είστε το μόνο μέλος της ομάδας σας.

Σε ορισμένες χώρες, τα αυτοκίνητα που μοιράζονται αυτοκίνητα διαθέτουν χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν μειονέκτημα εάν δεν γνωρίζετε πώς να οδηγείτε ένα πρότυπο αυτοκίνητο μετάδοσης.

Οι εταιρείες κοινής χρήσης αυτοκινήτων εξασφαλίζουν εσάς και το αυτοκίνητο, αλλά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια συχνά έχουν μεγάλες αφαιρέσιμες ποσότητες, ειδικά για ζημιές από σύγκρουση.

Θα χρειαστεί να αγοράσετε ασφάλεια ασφάλισης ζημιών από τη σύγκρουση ή να μεταφέρετε τη δική σας ασφάλιση για να μειώσετε ή να εξαλείψετε την έκπτωση.

Αν παραβιάζετε τη συμφωνία χρηστών που μοιράζεται το αυτοκίνητο, θα χρεωθείτε ένα τέλος.

Πόσο κοστίζει το κόστος κοινής χρήσης αυτοκινήτου;

Τα ποσοστά κοινής χρήσης αυτοκινήτων διαφέρουν ανάλογα με την πόλη και τη χώρα. Οι αιτήσεις συμμετοχής ή οι συνδρομές μέλους είναι συνήθως στο εύρος $ 25 έως $ 35. Οι ωριαίες τιμές ενοικίασης μπορούν να είναι τόσο χαμηλές όσο $ 7 ανά ώρα ή υψηλότερες από $ 15 ανά ώρα. Μπορείτε να πάρετε μια έκπτωση στην ωριαία τιμή μίσθωσης αν ακολουθήσετε ένα μηνιαίο πρόγραμμα προπληρωμής. Αυτή η επιλογή λειτουργεί καλύτερα για ενοικιαστές που γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν υπηρεσία ανταλλαγής αυτοκινήτων για αρκετές ώρες κάθε μήνα.

Μπορώ να κάνω ένα μονοθέσιο αυτοκίνητο μοιράζονται;

Συνήθως όχι, αν και η Zipcar δοκιμάζει μονόδρομη μίσθωση σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ.

Πόσα μίλια μπορώ να οδηγώ;

Όλες οι εταιρείες που μοιράζονται αυτοκίνητα περιορίζουν τον αριθμό των μιλίων που μπορείτε να οδηγήσετε ανά ημέρα.

Αυτός ο περιορισμός ποικίλλει από πόλη σε πόλη και μπορεί να κυμαίνεται από 25 μίλια έως 200 μίλια. Εάν υπερβείτε το επίδομα χιλιομετρικών αποστάσεων, θα χρεωθείτε ανά ποσοστό μιλίων από 20 έως 50 λεπτά.

Τα οχήματα που μοιράζονται αυτοκίνητα είναι προσβάσιμα;

Με προειδοποίηση, μπορείτε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο με χειριστήρια χειρός. Οι υπηρεσίες κοινής χρήσης αυτοκινήτων συνήθως δεν προσφέρουν φορτηγά με πρόσβαση σε αναπηρικά αμαξίδια. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η City CarShare στην περιοχή San Francisco Bay της Καλιφόρνια, η οποία προσφέρει δύο τύπους προσιτών φορτηγών.

Τι γίνεται με τα ζώα υπηρεσιών;

Τα ζώα συντήρησης είναι επιτρεπόμενα σε οχήματα με κοινόχρηστο αυτοκίνητο στις ΗΠΑ. Οι κανόνες σε άλλες χώρες μπορεί να διαφέρουν.

Μπορώ να φέρω το κατοικίδιο μου;

Κάθε εταιρεία που μοιράζεται αυτοκίνητα θέτει τη δική της πολιτική στα κατοικίδια ζώα στα οχήματα με κοινόχρηστο αυτοκίνητο. Οι περισσότεροι δεν επιτρέπουν τα κατοικίδια ζώα. Το Zipcar επιτρέπει τα κατοικίδια ζώα στους μεταφορείς ζώων συντροφιάς.

Τέλη κοινής χρήσης αυτοκινήτου

Οι εταιρείες κοινής χρήσης αυτοκινήτων θα χρεώνουν τέλη αν παραβιάζετε ακόμη και τη μικρότερη συμβατική ρήτρα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να χρεώσετε εάν αφήσετε ένα παράθυρο ανοιχτό, ξεχάστε να τοποθετήσετε τα καθίσματα επάνω, αφήστε το αυτοκίνητο ξεκλειδωμένο, σταθμεύστε το σε λάθος μέρος, αφήστε τα φώτα να ανάψουν, καπνίστε στο αυτοκίνητο, αφήστε το αυτοκίνητο βρώμικο ή γυρίστε το αργά. Θα χρεωθείτε ένα τέλος εάν επιστρέψετε το αυτοκίνητο με λιγότερο από ένα τέταρτο δεξαμενή αερίου, χάσετε το κλειδί του αυτοκινήτου ή την κάρτα μέλους και θα καταβάλετε ένα τέλος επεξεργασίας εάν λάβετε ένα εισιτήριο.

Τέλη μπορεί να είναι βαριά, πάρα πολύ. Τα τυπικά τέλη κυμαίνονται από $ 25 έως $ 50, αλλά ορισμένα είναι υψηλότερα.

Απαλλαγή από ζημιές Ασφαλιστικές αποζημιώσεις

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι εταιρίες που μοιράζονται αυτοκίνητα έχουν υψηλές αφαιρέσεις από την ασφάλιση ζημιών από σύγκρουση που περιλαμβάνεται στην τιμή ενοικίασης. Ενδέχεται να έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε επιπλέον κάλυψη απόρριψης ζημιών από την εταιρεία σας. Όταν προσφέρεται, κοστίζει ένα ή δύο δολάρια την ώρα ή $ 12 έως $ 15 την ημέρα. Η εταιρεία πιστωτικών καρτών σας ή το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου μπορεί να περιλαμβάνει κάλυψη ζημιών από ασφυξία ζημιών, επίσης. ( Συμβουλή: Καλέστε την εταιρεία της πιστωτικής σας κάρτας ή τον ασφαλιστικό σας πράκτορα για να μάθετε εάν καλύπτεται ζημία από σύγκρουση όταν οδηγείτε αυτοκίνητο με κοινόχρηστο αυτοκίνητο.)

Ασφάλιση αστικής ευθύνης

Ενώ η ασφάλιση αστικής ευθύνης περιλαμβάνεται στην ωριαία τιμή ενοικίασης, οι εταιρείες που μοιράζονται αυτοκίνητα μερικές φορές αγοράζουν μόνο το ελάχιστο ποσό κάλυψης που απαιτείται. Εάν αισθάνεστε πιο άνετα με πρόσθετη κάλυψη ευθύνης, μιλήστε με τον ασφαλιστικό σας πράκτορα σχετικά με την προσθήκη προσωπικής ευθύνης στην ασφαλιστική σας πολιτική.

Αν δεν έχετε αυτοκίνητο, μπορείτε ακόμα να αγοράσετε κάλυψη ευθύνης αυτοκινήτων με τη μορφή πολιτικής αστικής ευθύνης μη ιδιοκτησίας.