Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στο Κασμίρ;

Τι πρέπει να ξέρετε για την ασφάλεια στο Κασμίρ

Οι τουρίστες συχνά, και είναι κατανοητό, έχουν επιφυλάξεις σχετικά με την επίσκεψη στο Κασμίρ. Εξάλλου, αυτή η γραφική περιοχή είναι επιρρεπής σε εμφύλια αναταραχή και βία. Έχει δηλωθεί σε οριακές τιμές στους τουρίστες. Έχουν υπάρξει και μερικά μεμονωμένα περιστατικά, με το Σρινάγκαρ και άλλα μέρη της κοιλάδας του Κασμίρ να διακόπτονται προσωρινά. Ωστόσο, οι τουρίστες αρχίζουν πάντα να επιστρέφουν μετά την αποκατάσταση της ειρήνης.

Έτσι, είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στο Κασμίρ;

Κατανόηση του προβλήματος στο Κασμίρ

Πριν από τον κατακερματισμό της Ινδίας το 1947 (όταν η Βρετανική Ινδία διαιρέθηκε στην Ινδία και το Πακιστάν κατά θρησκευτικές γραμμές, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανεξαρτησίας), το Κασμίρ ήταν ένα «πριγκιπάτο κράτος» με δικό του κυβερνήτη. Αν και ο βασιλιάς ήταν Ινδουιστής, τα περισσότερα από τα θέματα του ήταν Μουσουλμάνοι και ήθελε να παραμείνει ουδέτερη. Ωστόσο, τελικά πείστηκε να προσχωρήσει στην Ινδία, δίδοντας τον έλεγχο της ινδικής κυβέρνησης σε αντάλλαγμα για στρατιωτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τους εισβολείς Πακιστανούς.

Πολλοί άνθρωποι στο Κασμίρ δεν είναι ευχαριστημένοι με το να κυβερνούνται από την Ινδία. Η περιοχή έχει ένα κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό και προτιμούν να είναι ανεξάρτητοι ή να είναι μέρος του Πακιστάν. Λόγω της θέσης του, το ορεινό Κασμίρ έχει στρατηγική σημασία για την Ινδία και πολλοί πόλεμοι έχουν αγωνιστεί στα σύνορά του.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η δυσαρέσκεια είχε αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας ζητημάτων στη δημοκρατική διαδικασία και στη διάβρωση της αυτονομίας του Κασμίρ.

Πολλές από τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε η ινδική κυβέρνηση είχαν αντιστραφεί. Η αγωνιστικότητα και η εξέγερση αυξήθηκαν κατά την εξέγερση για ελευθερία, με τη βία και την αναταραχή στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Λέγεται ότι το Κασμίρ είναι ο πιο πυκνοκατοικημένος τόπος στη γη, με περισσότερα από 500.000 ινδικά στρατεύματα να εκτιμώνται ότι θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση τυχόν συμβάντων.

Για να περιπλέξουμε την κατάσταση, υπάρχουν κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από τις ένοπλες ινδικές δυνάμεις.

Η πιο πρόσφατη κατάσταση, γνωστή ως η εποχή Burhan, προέκυψε τον Ιούλιο του 2016, ακολουθώντας τη δολοφονία του μαχητικού διοικητή Burhan Wani (ηγέτη μιας αυτονομιστικής ομάδας του Κασμίρ) από τις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας. Η δολοφονία προκάλεσε μια σειρά βίαιων διαμαρτυριών και συγκρούσεων στην κοιλάδα του Κασμίρ και την εφαρμογή απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης.

Πώς αυτό επηρεάζει τους τουρίστες που επισκέπτονται το Κασμίρ

Η σημαντική παρουσία στρατιωτικών στο Κασμίρ μπορεί να είναι ανενόχλητη για τους τουρίστες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι Κασμίρ έχουν προβλήματα με την ινδική διοίκηση, όχι με τον λαό της Ινδίας ή οποιονδήποτε άλλο. Ακόμη και οι χωριστές δεν έχουν τίποτα ενάντια στους τουρίστες.

Οι τουρίστες στο Κασμίρ δεν έχουν ποτέ σκοπίμως στοχεύσει ή βλάψει. Αντ 'αυτού, οι θυμωμένοι διαδηλωτές έδωσαν πράγματι ασφαλή διέλευση των τουριστικών οχημάτων. Σε γενικές γραμμές, οι Κασμίρ είναι φιλόξενοι άνθρωποι και ο τουρισμός αποτελεί σημαντική βιομηχανία και πηγή εισοδήματος για αυτούς. Ως εκ τούτου, θα βγούμε έξω από το δρόμο τους για να βεβαιωθείτε ότι οι επισκέπτες είναι ασφαλείς.

Η μόνη φορά που δεν συνιστάται το ταξίδι στο Κασμίρ είναι όταν υπάρχει τεταμένη σύγκρουση στην περιοχή και εκδίδονται συμβουλές ταξιδιού.

Παρόλο που οι τουρίστες είναι απίθανο να τραυματιστούν, οι διαταραχές και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας είναι πολύ αποδιοργανωτικές.

Συμπεριφορά των τουριστών στο Κασμίρ

Όποιος επισκέπτεται το Κασμίρ πρέπει να έχει κατά νου ότι οι άνθρωποι εκεί έχουν υποφέρει πολύ και πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Σύμφωνα με τον τοπικό πολιτισμό, οι γυναίκες πρέπει επίσης να φροντίζουν να φορούν συντηρητικά , έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν να προκαλέσουν αδίκημα. Αυτό σημαίνει να καλύπτεται και να μην φοράτε μίνι φούστες ή σορτς!

Η προσωπική μου εμπειρία στο Κασμίρ

Επισκέφθηκα το Κασμίρ (και το Σριναγκάρ και την κοιλάδα του Κασμίρ) στα τέλη του 2013. Υπήρξε μια διαταραχή λιγότερο από ένα μήνα πριν, με τους μαχητές να ανοίγουν φωτιά σε μια συνοδεία δυνάμεων ασφαλείας στο Σριναγκάρ. Βεβαίως, με έκανε να ανησυχώ για να πάω εκεί (και ανησυχούσα τους γονείς μου). Ωστόσο, όλοι με τους οποίους μίλησα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που επισκέφθηκαν πρόσφατα το Σριναγκάρ, με συμβούλευσαν να μην ανησυχώ.

Μου είπαν να πάω ακόμα, και είμαι πολύ χαρούμενος που έκανα!

Οι μόνες ενδείξεις που έχω δει για τα ζητήματα που μαστίζουν το Κασμίρ ήταν η διαδεδομένη αστυνομική και στρατιωτική παρουσία στο Σριναγκάρ και την κοιλάδα του Κασμίρ και οι πρόσθετες διαδικασίες ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Σριναγκάρ. Δεν έχω βιώσει τίποτα για να μου δώσετε κάποια ανησυχία.

Το Κασμίρ είναι μια κυρίως μουσουλμανική περιοχή και βρήκα τους ανθρώπους να είναι ιδιαίτερα ζεστοί, φιλικοί, σεβαστοί και ευγενικοί. Ακόμα και όταν περπατούσα από την Παλιά Πόλη του Σριναγκάρ, ήμουν έκπληκτος από το πόσο λίγο παρενοχλήθηκα - μια τεράστια αντίθεση με πολλά άλλα μέρη της Ινδίας. Ήταν πολύ εύκολο να ερωτευτείς με το Κασμίρ και να θέλεις να επιστρέψεις σύντομα.

Φαίνεται ότι πολλοί άλλοι άνθρωποι αισθάνονται τον ίδιο τρόπο, καθώς υπήρχαν πολλοί τουρίστες στο Κασμίρ, ιδιαίτερα εγχώριοι τουρίστες της Ινδίας. Μου είπαν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πάρετε ένα δωμάτιο σε ένα σπίτι με βάρκα στη λίμνη Nigeen στο Σριναγκάρ κατά τη διάρκεια της αιχμής. Δεν θα με εξέπληξε καθόλου, καθώς είναι απολύτως ευτυχισμένη εκεί.

Δείτε φωτογραφίες του Κασμίρ