Βασικός Οδηγός για την Ημέρα της Δημοκρατίας στην Ινδία

Τι πρέπει να ξέρετε για την Ημέρα της Δημοκρατίας

Πότε η Ινδία γιορτάζει την Ημέρα της Δημοκρατίας;

Ημέρα Δημοκρατίας στην Ινδία πέφτει στις 26 Ιανουαρίου κάθε χρόνο.

Ποια είναι η έννοια της Ημέρας της Δημοκρατίας στην Ινδία;

Η δημοκρατική ημέρα σηματοδοτεί την υιοθέτηση ενός δημοκρατικού συντάγματος από την Ινδία (με πρόεδρο και όχι μονάρχη) στις 26 Ιανουαρίου 1950, μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας από τη βρετανική κυριαρχία το 1947. Είναι κατανοητό ότι αυτό αποτελεί μια ευκαιρία που βρίσκεται κοντά στις καρδιές όλων των Ινδών.

Η δημοκρατική ημέρα είναι μία από τις τρεις εθνικές αργίες στην Ινδία. Τα άλλα δύο είναι η Ημέρα της Ανεξαρτησίας (15 Αυγούστου) και τα γενέθλια του Μαχάτμα Γκάντι (2 Οκτωβρίου).

Πώς έγινε η Ινδία Δημοκρατία;

Η Ινδία πάλεψε μια μακρά και σκληρή μάχη για ελευθερία από τη βρετανική αυτοκρατορία. Γνωστή ως Κίνημα Ινδικής Ανεξαρτησίας, η μάχη ξεπέρασε τα 90 χρόνια, ξεκινώντας από την μεγάλης κλίμακας ινδική εξέγερση του 1857 κατά της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικής Ινδίας στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας. Κατά τις μεταγενέστερες δεκαετίες του κινήματος, ο Μαχάτμα Γκάντι (ο οποίος με αγάπη αναφέρεται ως "Πατέρας ενός Έθνους") οδήγησε σε μια επιτυχημένη στρατηγική μη βίαιων διαμαρτυριών και απόσυρσης συνεργασίας κατά της βρετανικής αρχής.

Εκτός από πολλούς θανάτους και φυλακίσεις, η ανεξαρτησία ήρθε σε τιμή - το τμήμα του 1947 της Ινδίας, στο οποίο η χώρα χωρίστηκε κατά μήκος της γραμμής των θρησκευτικών πλειοψηφιών και το Πακιστάν που κυριάρχησε μουσουλμανικά.

Θεωρήθηκε απαραίτητο από τους Βρετανούς λόγω των αυξανόμενων συγκρούσεων μεταξύ των Ινδουιστών και των Μουσουλμάνων, και της ανάγκης για μια ενοποιημένη κοσμική δημοκρατική δημοκρατία.

Αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι παρόλο που η Ινδία επίσημα απέκτησε επίσημα την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς στις 15 Αυγούστου 1947, δεν ήταν εντελώς απαλλαγμένη από αυτές.

Η χώρα παρέμεινε μια συνταγματική μοναρχία κάτω από τον βασιλιά Γιώργο VI, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Λόρδο Mountbatten ως γενικός κυβερνήτης της Ινδίας. Ο Λόρδος Mountbatten διόρισε τον Jawaharlal Nehru να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας.

Προκειμένου να προχωρήσει προς τα εμπρός ως δημοκρατία, η Ινδία χρειάστηκε να εκπονήσει και να εφαρμόσει το δικό της Σύνταγμα ως το κυβερνητικό έγγραφο. Το έργο ήταν επικεφαλής του Doctor Babasaheb Ambedkar και το πρώτο σχέδιο ολοκληρώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1947. Χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια για να το επικυρώσει η Συντακτική Συνέλευση. Αυτό συνέβη στις 26 Νοεμβρίου 1949, αλλά η Συνέλευση περίμενε μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 1950 να θέσει σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της Ινδίας.

Γιατί επιλέχθηκε η 26η Ιανουαρίου;

Κατά τη διάρκεια της πάλης της Ινδίας για ελευθερία, το Κόμμα Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου ψήφισε για πλήρη ανεξαρτησία από τη βρετανική κυριαρχία και η δήλωση αυτή έγινε επίσημα στις 26 Ιανουαρίου 1930.

Τι συμβαίνει την Ημέρα της Δημοκρατίας;

Οι εορτασμοί πραγματοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα στο Δελχί της πρωτεύουσας της Ινδίας. Παραδοσιακά, το επίκεντρο είναι η Παρέλαση της Δημοκρατίας. Διαθέτει τμήματα και επιδείξεις από το Στρατό, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Η παρέλαση περιλαμβάνει επίσης πολύχρωμα επιπλέουν από κάθε κράτος της Ινδίας.

Πριν ξεκινήσει η παρέλαση, ο πρωθυπουργός της Ινδίας τοποθετεί ένα φυτικό στεφάνι στο μνημείο Amar Jawan Jyoti στην Ινδία Gate, στη μνήμη των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους σε πόλεμο. Αυτό ακολουθείται από δύο λεπτά σιωπής.

Μικρότερες δημοτικές εκδηλώσεις παρευρίσκονται επίσης σε κάθε κράτος.

Οι Ινδοί αγαπούν ένα καλό πάρτι, τόσοι πολλοί άνθρωποι και οι εταιρίες στέγασης οργανώνουν μεμονωμένους εορτασμούς της Ημέρας της Δημοκρατίας. Αυτά συχνά αποτελούνται από εκθέσεις και διαγωνισμούς ταλέντων. Τα πατριωτικά τραγούδια παίζονται με δυνατά ηχεία όλη την ημέρα.

Η Παρέλαση της Παγκόσμιας Ημέρας στο Δελχί ακολουθείται με τελετή Beating the Retreat στις 29 Ιανουαρίου. Διαθέτει παραστάσεις από συγκροτήματα των τριών φτερών του ινδικού στρατού - το Στρατό, το Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Αυτό το είδος στρατιωτικής τελετής προήλθε από την Αγγλία και σχεδιάστηκε στην Ινδία το 1961 για να τιμήσει την επίσκεψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β και του Πρίγκιπα Φίλιπ για πρώτη φορά μετά την Ανεξαρτησία. Από τότε, έχει γίνει ετήσιο γεγονός με τον Πρόεδρο της Ινδίας ως κύριο προσκεκλημένο.

Ο Επικεφαλής της Ημέρας της Δημοκρατίας

Ως συμβολική χειρονομία, η ινδική κυβέρνηση καλεί έναν επικεφαλής επισκέπτη να παρευρεθεί στους εορτασμούς της επίσημης δημογραφικής ημέρας στο Δελχί. Ο επισκέπτης είναι πάντα αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης από μια χώρα που επιλέγεται με βάση στρατηγικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Ο αρχικός κύριος φιλοξενούμενος, το 1950, ήταν ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Sukarno.

Το 2015, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που ήταν ο κύριος προσκεκλημένος στην Ημέρα της Δημοκρατίας. Η πρόσκληση αντανακλούσε τις στενότερες σχέσεις μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ και μια εποχή «νέας εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι, ο σεΐχης Μωάμεθ Μπιν Ζάιντ, ήταν ο κύριος προσκεκλημένος στις εορταστικές εκδηλώσεις της Δημοκρατίας το 2017. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται σαν μια περίεργη επιλογή, υπήρχαν αρκετοί λόγοι για την πρόσκληση όπως οι επενδύσεις υποδομής, το εμπόριο, η γεωπολιτική , καθώς και την εμβάθυνση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αποτροπή της τρομοκρατίας από το Πακιστάν.

Το 2018, οι ηγέτες των 10 χωρών των Συνδέσμων Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ήταν επικεφαλής προσκεκλημένοι στην Παρέλαση της Δημοκρατίας. Αυτές περιλαμβάνουν την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, το Μπρουνέι, την Καμπότζη, το Λάος, τη Μιανμάρ και το Βιετνάμ Ήταν η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί αρχηγοί της κυβέρνησης και του κράτους παρακολούθησαν μαζί την παρέλαση. Επιπλέον, στο παρελθόν (το 1968 και το 1974) υπήρξαν μόνο δύο παρελάσεις της Ημέρας της Δημοκρατίας που είχαν περισσότερους από έναν επικεφαλής επισκέπτες. Το ASEAN αποτελεί κεντρικό στοιχείο της πολιτικής της Ινδίας για την Ανατολή και τόσο η Σιγκαπούρη όσο και το Βιετνάμ αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της.

Ειδική Περιήγηση της Στρατιωτικής Δημοκρατίας

Η MESCO (Maharashtra Ex-Servicemen Corporation Limited) προσφέρει μια ξεχωριστή ευκαιρία για να δει την Παρέλαση της Ημέρας της Δημοκρατίας και την Ημέρα της Πίστης που συνοδεύεται από πρώην στρατιωτικούς των αμυντικών δυνάμεων. Θα πάρετε επίσης να επισκεφθείτε μερικά από τα κορυφαία αξιοθέατα του Δελχί στην περιοδεία. Τα έσοδα που προέρχονται από την περιοδεία χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των πρώην στρατιωτών, των χήρων πολέμου, των στρατιωτών σωματικής αναπηρίας και των εξαρτώμενων από αυτούς ατόμων. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται από την ιστοσελίδα Veer Yatra.

Ενδιαφέροντα γεγονότα για την Ημέρα της Δημοκρατίας

Ημέρα Δημοκρατίας είναι μια "ημέρα ξηρού"

Εκείνοι που θα ήθελαν να έχουν ένα αλκοολούχο τοστ για να γιορτάσουν την Ημέρα της Δημοκρατίας θα πρέπει να σημειώσουν ότι είναι μια ξηρή ημέρα σε ολόκληρη την Ινδία. Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα και τα μπαρ, εκτός από τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, δεν θα πωλούν αλκοόλ. Είναι συνήθως ακόμα άμεσα διαθέσιμα στη Γκόα.