Ένας οδηγός για το κλίμα, τον καιρό και την εποχικότητα στην Ινδία

Πότε είναι ο καλύτερος χρόνος για να επισκεφθείτε την Ινδία;

Ο καιρός στην Ινδία ποικίλλει δραματικά. Ενώ η νότια άκρη της Ινδίας δέχεται τροπική βροχόπτωση, το βορρά θα καλύπτεται από χοντρό χιόνι. Επομένως, ο καλύτερος χρόνος για να ταξιδέψετε στην Ινδία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους προορισμούς που πρόκειται να επισκεφθούν και από το κλίμα που βιώνουν εκεί.

Με βάση τη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις, η Ινδική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει ταξινομήσει τη χώρα σε μια απίστευτη επτά διαφορετικές κλιματολογικές περιοχές.

Αυτά είναι τα Ιμαλάια, το Ασάμ και η Δυτική Βεγγάλη, η Ινδο-Γκαγκαντιανή Πεδιάδα / Βόρεια Ινδική Πεδιάδα (ένα τεράστιο τμήμα της βόρειας κεντρικής Ινδίας), τα δυτικά Ghats και οι ακτές (νοτιοδυτική Ινδία), το οροπέδιο Deccan ), και οι Ανατολικοί Ghats και οι ακτές. Γενικά, το βόρειο τμήμα της Ινδίας είναι πιο δροσερό, το κέντρο είναι ζεστό και ξηρό και ο νότος έχει τροπικό κλίμα.

Ο ίδιος ο Ινδικός καιρός χωρίζεται σε τρεις ξεχωριστές εποχές - το χειμώνα, το καλοκαίρι και ο μουσώνας. Γενικά, ο καλύτερος χρόνος για να επισκεφθείτε την Ινδία είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ο καιρός στα περισσότερα μέρη είναι σχετικά δροσερό και ευχάριστο.

Καλοκαίρι (Μάρτιος-Μάιος)

Η Ινδία αρχίζει να θερμαίνεται από τα τέλη Φεβρουαρίου, πρώτα στις βόρειες πεδιάδες και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα. Μέχρι τον Απρίλιο, πολλά μέρη έχουν εμπειρία καθημερινές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου (105 βαθμούς Φαρενάιτ). Παραμένει πιο δροσερό στα νότια μέρη της χώρας, με θερμοκρασίες που φθάνουν στους 35 βαθμούς Κελσίου (95 βαθμούς Κελσίου), αν και είναι πολύ πιο υγρές.

Στα τέλη Μαΐου, αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια του πλησιέστερου μουσούχου. Τα επίπεδα υγρασίας χτίζονται και υπάρχουν καταιγίδες και καταιγίδες σκόνης.

Το πιο κουραστικό πράγμα για το καλοκαίρι στην Ινδία είναι ότι η θερμότητα είναι τόσο αμείλικτη. Μέρα με τη μέρα ο καιρός δεν αλλάζει - είναι πάντα πολύ ζεστός, ηλιόλουστος και ξηρός.

Πού να επισκεφθείτε στην Ινδία κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου

Ενώ το καλοκαίρι μπορεί να είναι πολύ άβολα και αποστράγγιση στα περισσότερα μέρη της Ινδίας, είναι η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφθείτε τα βουνά και τους σταθμούς λόφων. Ο αέρας είναι φρέσκος και καταπραϋντικός. Το Himachal Pradesh και το Uttarakhand είναι δημοφιλείς προορισμοί. Αν βρίσκεστε στην άγρια ​​φύση και εντοπίζετε τίγρεις στο φυσικό τους περιβάλλον, το καλοκαίρι είναι επίσης η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε τα εθνικά πάρκα της Ινδίας, καθώς όλα τα ζώα βγαίνουν από τα παχιά, αναζητώντας νερό στη ζέστη.

Λάβετε υπόψη ότι οι διακοπές των ινδικών καλοκαιρινών σχολείων εκτείνονται από το Μάιο έως τα μέσα Ιουνίου, καθιστώντας τον μέγιστο χρόνο ταξιδιού στους πιο δροσερούς προορισμούς της Ινδίας. Παραλία προορισμούς όπως η Γκόα είναι επίσης απασχολημένοι.

Monsoon (Ιούνιος έως Οκτώβριος)

Η Ινδία έχει δύο μουσώνες - τον μουσικό νοτιοδυτικό μουσώνα και το βορειοανατολικό μουσόνιο. Ο νοτιοδυτικός μουσώνας, ο οποίος είναι ο κύριος μουσώνος, έρχεται από τη θάλασσα και ξεκινάει την πορεία του προς τη δυτική ακτή της Ινδίας στις αρχές Ιουνίου. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καλύπτεται από βροχή. Αυτό αρχίζει σταδιακά να εκκαθαρίζεται από τα περισσότερα μέρη της βορειοδυτικής Ινδίας μέχρι τον Οκτώβριο. Ο Οκτώβριος είναι ένας κορυφαίος μήνας στην ινδική σεζόν φεστιβάλ και πολλές ινδιάνικες οικογένειες ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια των διακοπών Diwali , αυξάνοντας την ζήτηση για μεταφορές και καταλύματα.

Το βορειοανατολικό μουσόνιο επηρεάζει την ανατολική ακτή της Ινδίας κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Είναι ένας σύντομος αλλά έντονος μουσώνας. Τα κράτη Tamil Nadu, Karnataka και Kerala λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των βροχοπτώσεων τους από το βορειοανατολικό μουσόνιο, ενώ η υπόλοιπη χώρα λαμβάνει τις περισσότερες βροχοπτώσεις από το νοτιοδυτικό μουσόνιο.

Ο μουσώνας δεν εμφανίζεται ταυτόχρονα. Η εμφάνισή της χαρακτηρίζεται από διακεκομμένες καταιγίδες και βροχή κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών, καταλήγοντας τελικά σε μια τεράστια και μακρά πτώση. Η Ινδία κατά τη διάρκεια του μουσών δεν δέχεται βροχή όλη την ώρα, αν και συνήθως βρέχει για μια βαριά περίοδο καθημερινά, ακολουθούμενη από ευχάριστη ηλιοφάνεια. Η βροχή φέρνει κάποια ανάπαυλα από την έντονη θερμότητα. Οι συνθήκες γίνονται πολύ υγρές και λασπώδεις εν τούτοις, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν αρκετά καυτές.

Ο μουσώνας, ενώ χαιρετίζεται από τους αγρότες, μπορεί να είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος χρόνος στην Ινδία. Παράγει ευρεία καταστροφή και πλημμύρες. Φωτίζοντας, η βροχή φαίνεται επίσης από το πουθενά. Μπορεί να είναι μια όμορφη και καθαρή ημέρα ένα λεπτό, και το επόμενο χύνει.

Πού να επισκεφθείτε στην Ινδία κατά τη διάρκεια της περιόδου των μουσώνων

Είναι δύσκολο να ταξιδέψετε σε όλη την Ινδία κατά τη διάρκεια των μουσώνων καθώς η βροχή συχνά διαταράσσει τις υπηρεσίες μεταφορών. Ωστόσο, είναι η καλύτερη στιγμή για να πάρετε μια θεραπεία για την Αγιουρβέδα στην Κεράλα και να επισκεφτείτε περιοχές μεγάλου υψομέτρου, όπως το Leh και το Ladakh και η κοιλάδα Spiti στο βορειότερο σημείο. Θα πάρετε σημαντικά μειωμένα καταλύματα σε παραλίες όπως η Γκόα.

Χειμώνας (Νοέμβριος έως Φεβρουάριος)

Η εξαφάνιση του μουσώδους σηματοδοτεί την έναρξη σαφώς ηλιόλουστου ουρανού, καθώς και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, για το μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας. Δεκέμβριος και Ιανουάριος είναι οι πιο πολυσύχναστοι μήνες. Οι χειμερινές θερμοκρασίες ημέρας είναι άνετες, αν και συχνά αρκετά ψυχρές τη νύχτα. Στο νότο, ποτέ δεν κρυώνει. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θερμοκρασίες κατάψυξης που παρατηρούνται στον πολύ βόρειο άξονα της Ινδίας, γύρω από την περιοχή των Ιμαλαΐων.

Πού να επισκεφθείτε στην Ινδία κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου

Χειμώνας είναι η καλύτερη στιγμή για να χτυπήσει την παραλία. Ο μακρινός νότος της Ινδίας (Καρνατάκα, Ταμίλ Ναντού και Κεράλα) απολαμβάνεται επίσης καλύτερα το χειμώνα, ενώ από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο είναι οι μόνοι άνετοι μήνες για να ταξιδέψετε εκεί. Ο υπόλοιπος χρόνος είναι είτε πολύ ζεστός και υγρός, είτε υγρός. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να ταξιδέψετε στην έρημη πολιτεία του Ρατζαστάν το χειμώνα, για να αποφύγετε τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Αν δεν θέλετε να κάνετε σκι (που είναι δυνατό στην Ινδία!), Οπουδήποτε γύρω από τα βουνά των Ιμαλαΐων θα πρέπει να αποφεύγεται το χειμώνα λόγω του χιονιού. Μπορεί να είναι πολύ όμορφο να το δεις όμως.