Τσουνάμι στην Ελλάδα

Τι προκαλεί το τσουνάμι στην Ελλάδα;

Ευτυχώς, οι μαζικές παλιρροιακές ροές που ονομάζονται τσουνάμι είναι σπάνιες στην Ελλάδα, αλλά μπορούν να συμβούν εάν οι συνθήκες είναι σωστές ... και έχουν υπάρξει αρκετές φορές στην ελληνική ιστορία καθώς και σήμερα.

Τι μπορεί να προκαλέσει ένα τσουνάμι στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα συνδυάζει πολλά νερά, πολλά νησιά, σπασμένα και ρηχά θαλασσινά και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Δυστυχώς, αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για τα τσουνάμι. Το τραγικό τσουνάμι της Ινδονησίας εστίασε την προσοχή σε αυτά τα ισχυρά και συχνά θανατηφόρα κύματα.

Ενώ η Ελλάδα, στη Μεσόγειο, ήταν ασφαλής από αυτό το κύμα, ενέπνευσε τις ανανεωμένες προσπάθειες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη ενός συστήματος προειδοποίησης για το τσουνάμι το οποίο δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως.

Τσουνάμι προκαλεί στην Ελλάδα

Ένας σεισμός στην Ελλάδα ή στη γύρω περιοχή δεν είναι ο μόνος δυνατός πυροδοτής των τσουνάμι. Μεγάλες υποθαλάσσιες βράχια μπορούν επίσης να τους πυροδοτήσουν, και οι αόρατες πλαγιές των βουνών που γνωρίζουμε ως νησιά έχουν πολλές περιοχές που θα μπορούσαν να είναι επιρρεπείς σε κατάρρευση. Ευτυχώς, μιλάμε για γεωλογικούς χρόνους εδώ, και τα περιστατικά είναι σπάνια. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει υποβρύχιες βροχοπτώσεις.

Κάθε φορά υπάρχει μια κατάσταση "ολίσθησης και ολίσθησης", όπου υπάρχει μια ξαφνική μετατόπιση μιας μεγάλης ποσότητας βράχου κάτω από το νερό, υπάρχει μια πιθανότητα για ένα τσουνάμι.

Το "Μίνι-Τσουνάμι" Απεργεί την Ελλάδα

Μια ξαφνική ομάδα από κύματα 6 μέτρων (2 μέτρα) φοβόταν τους επισκέπτες της παραλίας και τραυμάτισε τέσσερα άτομα στις παραλίες κατά μήκος του κόλπου της Κορίνθου τον Αύγουστο του 2008.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρξε σεισμός στην Ελλάδα. Οι επιστήμονες ανακατεύονται για μια εξήγηση και καταλήγουν να εξετάζουν δύο πολύ διαφορετικές εξηγήσεις - μια υποθαλάσσια βράχια που διαταράσσει τα βαθιά νερά του Κόλπου της Κορίνθου ή ένα μεγάλο δείπνο από ένα τεράστιο γιοτ.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μια μεγάλη διαφάνεια βράχου θα πρέπει να έχει καταχωρηθεί σε σεισμολογικά όργανα και ένα πλοίο που fasts, ότι κοντά και ότι μεγάλο θα πρέπει να έχουν δει από τους επισκέπτες goers.

Ένα άλλο "μίνι-τσουνάμι" χτύπησε την ακτή του ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής στις 25 Αυγούστου. όπως το ελληνικό τσουνάμι, ήρθε χωρίς να καταγράψει προειδοποιήσεις σε οποιοδήποτε σύστημα πρόγνωσης του τσουνάμι.

Υποθαλάσσιοι σεισμοί

Πολλοί από τους σεισμούς που χτυπάνε την Ελλάδα έχουν τα επίκεντρα τους κάτω από τη θάλασσα. Ενώ αυτά μπορούν να ταρακουνήσει τα γύρω νησιά, σπανίως προκαλούν σοβαρές ζημιές.

Οι αρχαίοι Έλληνες απέδωσαν σεισμούς στον Θεό της Θάλασσας, τον Ποσειδώνα , ίσως γιατί πολλοί από αυτούς ήταν κεντροθετημένοι κάτω από τα νερά.

Τσουνάμι στην Αρχαία Ελλάδα

Ορισμένα τσουνάμι χτύπησαν την Ελλάδα στην αρχαιότητα.

Η έκρηξη της Θήρας (Σαντορίνη) γύρω στο 1638 π.Χ.

Όταν το νησί της Θήρας, που σήμερα είναι γνωστό ως Σαντορίνη , εκρήγνυται και εξατμίζεται, εκτός από μια λεπτή ημισέληνο, η καταστροφή σάρωσε τη Μεσόγειο και συνέβαλε στην κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού. Μετά το τσουνάμι στην Ινδονησία, οι επιστήμονες έχουν εφαρμόσει τη νέα τους γνώση για να εκτιμήσουν τις ζημιές από το τσουνάμι της Θήρας. Έχουν βρει στοιχεία που δείχνουν ότι τα απορρίμματα πλένονται καλά στους πρόποδες της Κρήτης σε κάποια σημεία, πάνω από ένα μίλι εσωτερικά και εκατοντάδες πόδια επάνω στην πλευρά των βουνών. Οι απώλειες ζωών και οι ζημιές από το τσουνάμι που προκλήθηκαν από την έκρηξη της Θήρας θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από ό, τι είχε υπολογιστεί προηγουμένως.

Ο σεισμός της Αλεξάνδρειας 365 CE

Αυτός ο δραματικός σεισμός έστειλε ένα τσουνάμι κατά μήκος της Μεσογείου, χτυπώντας τη νότια ακτή της Κρήτης, όπου κάποιες ροές των συντριμμιών μπορούν ακόμα να παρατηρηθούν σε διάφορα μέρη του νησιού. Ο σεισμός αυτός αντιπροσωπεύει επίσης μεγάλο μέρος της αύξησης του παράκτιου πετρώματος, ο οποίος μπορεί να δει σε πολλά σημεία κατά μήκος της ακτής. Σε άλλα μέρη, μεγάλες περιοχές γλίστρησαν στη θάλασσα, εξαφανίζοντας κάτω από τα νερά.

Τσουνάμι στην Ελλάδα

Μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε τον Ινδικό Ωκεανό το 2004, η Ελλάδα αποφάσισε να εγκαταστήσει δικό της σύστημα ανίχνευσης τσουνάμι. Προς το παρόν, δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί, αλλά έχει σκοπό να προειδοποιήσει για πιθανά μεγάλα κύματα που πλησιάζουν τα ελληνικά νησιά. Αλλά ευτυχώς, το είδος του σεισμού που προκάλεσε το καταστροφικό ασιατικό τσουνάμι του 2004 δεν είναι συνηθισμένο στην περιοχή της Ελλάδας.

Υπήρξε ένα μικρό τσουνάμι στις 15 Μαΐου 2003, που προκλήθηκε από έναν αλγερινό σεισμό ο οποίος προκάλεσε το είδος της ολίσθησης και της βροχόπτωσης υποβρύχια που περιγράφηκε παραπάνω. Το προκύπτον κύμα ήταν ευτυχώς μόνο περίπου 18 ίντσες υψηλό. Έχει χτυπήσει τη νότια ακτή της Κρήτης και τις νότιες ακτές άλλων νησιών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τσουνάμι στην Ελλάδα σε ιστορικούς χρόνους, μεταβείτε στην πολύχρωμη σελίδα του Γιώργου Παρρά-Καραγιάννη για τους σεισμούς και τα τσουνάμι στα Κύθηρα και την υπόλοιπη Ελλάδα.