Κέντρο Georges Pompidou: Στιγμιότυπα και πληροφορίες επισκεπτών

Ο πολιτιστικός καρδιακός παλμός του σύγχρονου Παρισιού

Ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1977, το Κέντρο του Παρισιού Γιώργος Πομπιντού κατάφερε να επιτύχει κάτι που έχουν λίγα πολιτιστικά κέντρα: είναι αναπτυγμένο ως χώρος όπου η τέχνη και ο πολιτισμός είναι πλήρως προσβάσιμα και ανοιχτά στο ευρύ κοινό, αντί να σκοντάφτει τον ελιτισμό.

Δεν είναι πραγματικά ένα μέρος που αισθάνεται εκφοβιστικό. Παριζιάνους όλων των υποβάθρων και λωρίδων συρρέουν στην Πομπιντού για να ετοιμάσουν το τεράστιο κεντρικό λόμπι, να απολαύσουν έναν καφέ με φίλους στο καφενείο στον επάνω όροφο, να περιηγηθούν βιβλία ή σχεδιαστικά είδη στα καταστήματα του κέντρου και να απολαύσουν φυσικά εκθέματα στο μουσείο σύγχρονης τέχνης στον επάνω όροφο.

Βρισκόμενος σε αυτή την τερατώδη αρχιτεκτονική περιέργεια, του οποίου το ιδιόμορφο σχέδιο από το Renzo Piano είναι είτε αγαπημένο είτε κακοποιημένο, αισθάνεται κανείς ότι η Pompidou βρίσκεται πραγματικά στο κέντρο της σύγχρονης παριζιάνικης ζωής. Οι ερμηνευτές τραβάνουν πλήθη στην μεγάλη, κεκλιμένη πλατεία, ενώ οι σπουδαστές κατευθύνονται προς την τεράστια δημόσια βιβλιοθήκη. Στο εσωτερικό, οι τακτικοί είναι τέλεια στο σπίτι τους στο ανοιχτό καφενείο με πανοραμική θέα.

Και το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στεγάζει πολλά από τα πιο συναρπαστικά έργα τέχνης του 20ου αιώνα, καθώς φιλοξενεί συνεχώς ενδιαφέρουσες προσωρινές εκπομπές. Για όλους αυτούς τους λόγους, γίνεται εύκολα η λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά αξιοθέατα του Παρισιού .

Τοποθεσία και στοιχεία επικοινωνίας:

Η Πομπιντού βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία στην δεξιά όχθη του Παρισιού (rive droite), στην πανέμορφη γειτονιά που είναι γνωστή ως Beaubourg (σε πολλές περιπτώσεις, πολλοί ντόπιοι αποκαλούν το ίδιο το κέντρο ως "Beaubourg"). Δείτε φωτογραφίες της περιοχής εδώ .

Διεύθυνση (Κεντρικό): Τοποθετήστε τον Γιώργο Πομπιντού, 4ο διαμέρισμα
Δημόσια Βιβλιοθήκη Είσοδος: Rue de Renard (απέναντι από την κύρια είσοδο)
Μετρό: Rambuteau ή Hotel de Ville (γραμμή 11). Les Halles (γραμμή 4))
RER: Chatelet-Les-Halles (γραμμή Α)
Λεωφορείο: Γραμμές 38, 21, 29, 47, 58, 69, 70, 72, 74, 75, 76, 81, 85, 96
Χώρος στάθμευσης: Υπόγεια γραμμή Rue Beaubourg
Τηλέφωνο: 33 (0) 144 78 12 33
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα (στα Αγγλικά)

Κοντινές περιοχές και αξιοθέατα:

Ωρες λειτουργίας:

Το κέντρο είναι ανοιχτό κάθε μέρα εκτός από την Τρίτη και την 1η Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 22:00
Μουσείο και εκθέματα: Ανοιχτά από τις 11:00 έως τις 9:00 μ.μ. (Ο μετρητής εισιτηρίων κλείνει στις 8:00 μ.μ., οι γκαλερί κλείνουν στις 20:50)
Atelier Brancusi (Αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδρίων: Ανοιχτό από τις 11:00 π.μ. έως τις 9:00 μ.μ. (αίθουσες συνεδριάσεων κοντά στις 8:50 μ.μ.) Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την ανακάλυψη του χώρου στούντιο του επώνυμου Γάλλου γλύπτη: πραγματική απόλαυση.
Βιβλιοθήκη δημόσιων αναφορών (BPI): Ανοιχτές καθημερινές ώρες 12:00 μ.μ. έως 10:00 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, 11:00 π.μ. έως 10:00 μ.μ. Κλειστά την Τρίτη.

Σημείωση σχετικά με το Center Pompidou Ασφάλεια: Λόγω των αυξημένων μέτρων ασφάλειας τα τελευταία χρόνια, οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να φέρουν μεγάλες τσάντες ή βαλίτσες στο κέντρο. Υπάρχει συχνά μια μακρά γραμμή για να μπείτε στη βιβλιοθήκη: για να αποφύγετε την αναμονή, έρχεστε νωρίτερα ή αργότερα μέσα στην ημέρα.

Διαδικτυακές πηγές:

Για πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς καταλόγους του Centre Pompidou, βίντεο που παρουσιάζουν τρέχουσες εγκαταστάσεις και καλλιτέχνες, αρχεία και πολλά άλλα, συμβουλευτείτε τη σελίδα ηλεκτρονικών πόρων του κέντρου.

Για λεπτομερείς χάρτες για κάθε επίπεδο του Centre Pompidou , κάντε κλικ εδώ.

Το δωρεάν Wi-Fi είναι πλέον διαθέσιμο σε όλο το Κέντρο. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Internet δωρεάν μέχρι και 90 λεπτά στο κέντρο, με την προϋπόθεση ότι είστε εξοπλισμένοι με μια κάρτα wifi.

Το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MNAM):

Το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Κέντρο Πομπιντού χαρακτηρίζει μία από τις σημαντικότερες μόνιμες συλλογές σύγχρονης τέχνης της Ευρώπης, που περιλαμβάνει πάνω από 1300 σημαντικά σύγχρονα έργα τέτοιων μεγάλων του 20ού αιώνα, όπως οι Kandinsky, Picasso, Modigliani, Matisse ή Miró. Οι προσωρινές συλλογές του μουσείου είναι σχεδόν πάντοτε στην πρωτοπορία και έχουν τα τελευταία χρόνια εντοπιστεί καλλιτέχνες όπως ο Nan Goldin, ο Yves Klein ή η Sophie Calle.

Κινηματογράφος και άλλες δραστηριότητες στο Κέντρο:

Αν ενδιαφέρεστε για την ταινία, βεβαιωθείτε ότι έχετε δει τα επί τόπου σινεμά στην Πομπιντού. Το κέντρο φιλοξενεί τακτικές αναδρομές σε σημαντικό κινηματογραφικό ταλέντο από όλο τον κόσμο, καθώς επίσης προσφέρει τακτικές διαλέξεις και παραστάσεις.

Φαγητό και ποτό στη Πομπιντού:

Υπάρχουν πολλές επιλογές για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο στην Πομπιντού, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανείς για την αποχώρηση από το κέντρο για ένα δάγκωμα πριν ή μετά από μια έκθεση.

Για ένα γρήγορο γεύμα , το mezzanine cafe στον 2ο όροφο του κέντρου (με τις σωστές κυλιόμενες σκάλες από την κύρια είσοδο) σερβίρει ζεστά και κρύα σάντουιτς, quiches, πίτσα και επιδόρπια. Οι τιμές είναι λίγο απότομες, αλλά η χαλαρή θέα ολόκληρου του κέντρου από τα πολυτελή κόκκινα καθίσματα είναι κάτι παραπάνω από ζεστό. Δεν είναι περίεργο ότι πολλοί φοιτητές και συγγραφείς δημιούργησαν το κατάστημα εδώ για να εργαστούν και να ονειρευτούν.

Για ένα εκλεπτυσμένο μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο και εκπληκτική πανοραμική θέα στην πόλη, κρατήστε ένα τραπέζι στο εστιατόριο Georges στον τελευταίο όροφο.

Η δημόσια βιβλιοθήκη BPI διαθέτει ένα σνακ μπαρ στον 2ο όροφο, που σερβίρει σάντουιτς, ζεστά και κρύα ποτά και σνακ.

Ψώνια και δώρα:

Τρία βιβλιοπωλεία Flammarion τέχνες στον ισόγειο, τον 4ο και τον 6ο όροφο προσφέρουν μια εξαιρετική επιλογή βιβλίων, αφισών και δώρων που σχετίζονται με την τέχνη και το σχεδιασμό.

Εν τω μεταξύ, η boutique σχεδιασμού Printemps στον πρώτο όροφο είναι ένα κανονικό στυλ στον κόσμο του παρισινού στυλ. Εξερευνήστε την ανοιχτή μπουτίκ για να βρείτε μοναδικά και αόρατα σχεδιαστικά στοιχεία.