Το Tsetse Fly και η αφρικανική ύπνωση

Πολλές από τις πιο περίφημες ασθένειες της Αφρικής μεταδίδονται από τα κουνούπια - συμπεριλαμβανομένης της ελονοσίας , του κίτρινου πυρετού και του πυρετού του δαγκείου. Ωστόσο, τα κουνούπια δεν είναι το μόνο δυνητικά θανατηφόρο έντομο στην αφρικανική ήπειρο. Οι μύγες Tsetse μεταδίδουν αφρικανική τρυπανοσωμίαση (ή υπνηλία) σε ζώα και ανθρώπους σε 39 υποσαχάρες χώρες. Η μόλυνση περιορίζεται συνήθως στις αγροτικές περιοχές και, επομένως, είναι πιθανότερο να επηρεάσει εκείνους που σχεδιάζουν να επισκεφθούν αγροκτήματα ή αποθεματικά θηραμάτων.

Το αεροπλάνο Tsetse

Η λέξη "tsetse" σημαίνει "μύγα" στην Tswana, και αναφέρεται σε όλα τα 23 είδη του γένους fly της Glossina. Το Tsetse πετάει με το αίμα των σπονδυλωτών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, και με αυτόν τον τρόπο μεταδίδει το παράσιτο της νόσου του ύπνου από μολυσμένα ζώα σε μη μολυσμένα ζώα. Οι μύγες μοιάζουν με κανονικές μύγες, αλλά μπορούν να αναγνωριστούν με δύο διακριτικά χαρακτηριστικά. Όλα τα είδη πτηνών tsetse έχουν μακρύ καθετήρα, ή proboscis, που εκτείνεται οριζόντια από τη βάση του κεφαλιού τους. Όταν ξεκουράζονται, τα φτερά τους διπλώνονται πάνω από την κοιλιά, ένα ακριβώς πάνω από το άλλο.

Κοιλιακή ασθένεια στα ζώα

Η αφρικανική τρυπανοσωμίαση των ζώων έχει καταστροφική επίδραση στο ζωικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα στα βοοειδή. Τα μολυσμένα ζώα γίνονται όλο και πιο αδύναμα, μέχρι που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν ή να παράγουν γάλα. Οι έγκυες γυναίκες συχνά ματαιώνουν τους νέους τους και τελικά το θύμα θα πεθάνει. Η προφύλαξη για τα βοοειδή είναι δαπανηρή και όχι πάντα αποτελεσματική.

Ως εκ τούτου, η μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια είναι αδύνατη στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από tsetse. Όσοι προσπαθούν να κρατήσουν τα βοοειδή μαστίζονται από ασθένεια και θάνατο, με περίπου 3 εκατομμύρια βοοειδή να πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια.

Εξαιτίας αυτού, η μύγα tsetse είναι ένα από τα πιο ισχυρά πλάσματα στην αφρικανική ήπειρο.

Είναι παρούσα σε μια έκταση που εκτείνεται σε περίπου 10 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα της υποσαχάριας Αφρικής - εύφορη γη που δεν μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία. Ως εκ τούτου, η μύγα tsetse συχνά αποδίδεται ως μία από τις κυριότερες αιτίες της φτώχειας στην Αφρική. Από τις 39 χώρες που πλήττονται από την αφρικανική τρυπανοσωμίαση των ζώων, οι 30 κατατάσσονται ως χώρες με χαμηλό εισόδημα και έλλειψη τροφίμων.

Από την άλλη πλευρά, η μύγα tsetse είναι επίσης υπεύθυνη για τη διατήρηση τεράστιων εκτάσεων άγριων οικοτόπων που διαφορετικά θα είχαν μετατραπεί σε γεωργικές εκτάσεις. Αυτές οι περιοχές είναι τα τελευταία οχυρά της άγριας ζωής της Αφρικής. Παρόλο που τα ζώα σαφάρι (ιδιαίτερα η αντιλόπη και το warthog) είναι ευάλωτα στη νόσο, είναι λιγότερο ευαίσθητα από τα βοοειδή.

Κοιλιακή ασθένεια στους ανθρώπους

Από τα 23 είδη των μύλων tsetse, μόνο οι έξι μεταδίδουν νοσηλεία στον ύπνο στους ανθρώπους. Υπάρχουν δύο στελέχη ανθρώπινης τρυπανοσωμίας της Αφρικής: Trypanosoma brucei gambiense και Trypanosoma brucei rhodesiense . Το πρώτο είναι μακράν το πιο διαδεδομένο, αντιπροσωπεύοντας το 97% των αναφερόμενων περιπτώσεων. Περιορίζεται στην Κεντρική και Δυτική Αφρική και μπορεί να μην εντοπιστεί για μήνες πριν εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα. Το τελευταίο στέλεχος είναι λιγότερο κοινό, πιο γρήγορα αναπτύσσεται και περιορίζεται στη Νότια και Ανατολική Αφρική .

Η Ουγκάντα είναι η μόνη χώρα με Tb gambiense και Tb rhodesiense .

Τα συμπτώματα της νόσου του ύπνου περιλαμβάνουν κόπωση, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και υψηλό πυρετό. Με τον καιρό, η νόσος επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα διαταραχές ύπνου, ψυχιατρικές διαταραχές, επιληπτικές κρίσεις, κώμα και τελικά θάνατο. Ευτυχώς, η νοσηρότητα του ύπνου στους ανθρώπους βρίσκεται σε παρακμή. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ενώ υπήρχαν 300.000 νέα κρούσματα της νόσου το 1995, εκτιμάται ότι υπήρχαν μόνο 15.000 νέες περιπτώσεις το 2014. Η μείωση οφείλεται στον καλύτερο έλεγχο των πληθυσμών πτηνών τσετσέ, καθώς και στη βελτίωση της διάγνωσης και θεραπεία.

Αποφυγή της υπνηλίας

Δεν υπάρχουν εμβόλια ή προφυλακτικά για την ανθρώπινη υπνηλία. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τη μόλυνση είναι να αποφύγετε να δαγκώσετε - ωστόσο, αν έχετε δαγκώσει, οι πιθανότητες μόλυνσης είναι ακόμα μικρές.

Αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε σε μια περιοχή που έχει μολυνθεί από tsetse, βεβαιωθείτε ότι έχετε παγίδες με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια. Το ύφασμα μεσαίου βάρους είναι το καλύτερο, επειδή οι μύγες μπορούν να δαγκώσουν με λεπτό υλικό. Οι ουδέτεροι ήχοι είναι απαραίτητοι, καθώς οι μύγες προσελκύονται από φωτεινά, σκούρα και μεταλλικά χρώματα (και ειδικά το μπλε - υπάρχει ένας λόγος που οι οδηγοί σαφάρι πάντα φορούν χακί).

Οι μύγες Tsetse προσελκύονται επίσης από τα οχήματα που κινούνται, οπότε φροντίστε να ελέγξετε το αυτοκίνητο ή το φορτηγό σας πριν ξεκινήσετε μια κίνηση παιχνιδιού. Στεγάζουν σε πυκνό θάμνο κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ωρών της ημέρας, οπότε προγραμματίζετε τα σαφάρι με τα πόδια για τα νωρίς το πρωί και τα αργά το απόγευμα. Το απωθητικό εντόμων είναι μόνο οριακά αποτελεσματικό για την αποφυγή των μύγων. Ωστόσο, αξίζει να επενδύσετε σε ρούχα που έχουν υποστεί επεξεργασία με permethrin και να απωθούνται με δραστικά συστατικά όπως DEET, Picaridin ή OLE. Βεβαιωθείτε ότι το κατάλυμα ή το ξενοδοχείο σας διαθέτει ένα δίκτυο κουνουπιών ή συσκευάστε ένα φορητό στην τσάντα σας.

Αντιμετώπιση της ασθένειας ύπνου

Παρακολουθήστε τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, ακόμα και αν εμφανίζονται αρκετούς μήνες μετά την επιστροφή σας από μια περιοχή που έχει μολυνθεί από tsetse. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, φροντίζοντας να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι έχετε περάσει πρόσφατα σε μια χώρα tsetse. Τα φάρμακα που θα σας χορηγηθούν εξαρτώνται από το στέλεχος του tsetse που έχετε, αλλά και στις δύο περιπτώσεις, είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε έλεγχο έως και δύο χρόνια για να βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία ήταν επιτυχής.

Πιθανότητα ύπαρξης ασθενείας ύπνου

Παρά τη σοβαρότητα της νόσου, δεν πρέπει να αφήσετε τον φόβο να συμβεί η νάρκη του ύπνου να σας εμποδίσει να έρθετε στην Αφρική. Η πραγματικότητα είναι ότι οι τουρίστες είναι απίθανο να μολυνθούν, καθώς αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αγροτικοί αγρότες, κυνηγοί και αλιείς με μακροχρόνια έκθεση σε περιοχές tsetse. Αν ανησυχείτε, αποφύγετε το ταξίδι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ). Το 70% των περιπτώσεων προέρχεται από εδώ και είναι η μόνη χώρα με περισσότερες από 1.000 νέες περιπτώσεις ετησίως.

Οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως το Μαλάουι, η Ουγκάντα, η Τανζανία και η Ζιμπάμπουε, αναφέρουν λιγότερες από 100 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Η Μποτσουάνα, η Κένυα, η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια και η Ρουάντα δεν έχουν αναφέρει νέες περιπτώσεις σε πάνω από μια δεκαετία, ενώ η Νότια Αφρική θεωρείται ότι δεν κοιμάται. Στην πραγματικότητα, τα νοτιοαφρικανικά αποθέματα της Νότιας Αφρικής είναι το καλύτερο στοίχημα για όσους ανησυχούν για ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα, καθώς είναι επίσης απαλλαγμένες από ελονοσία, κίτρινο πυρετό και δάγκειο πυρετό.