Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης

Οι ταξιδιώτες στο Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη ενδέχεται να χρειαστούν βίζες

Τον Μάρτιο του 2016, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε κάποιες αλλαγές στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από την Visa (VWP). Αυτές οι αλλαγές εφαρμόστηκαν για να εμποδίσουν τους τρομοκράτες να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγω των αλλαγών, οι πολίτες των χωρών του προγράμματος για τις απαλλαγές από την υποχρέωση θεώρησης που έχουν ταξιδέψει στο Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία ή την Υεμένη από την 1η Μαρτίου 2011 ή που κατέχουν ιρακινή, ιρανική, συριακή ή σουδανική υπηκοότητα δεν είναι πλέον επιλέξιμες να υποβάλει αίτηση για ηλεκτρονικό σύστημα αδειών ταξιδίου (ESTA).

Αντ 'αυτού, πρέπει να αποκτήσουν βίζα για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Τι είναι το Πρόγραμμα Απαλλαγής από την Visa;

Τριάντα οκτώ χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Οι πολίτες των χωρών αυτών δεν χρειάζεται να περάσουν από τη διαδικασία υποβολής αίτησης θεώρησης για να λάβουν άδεια να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Αντίθετα, υποβάλλουν αίτηση άδειας ταξιδίου μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος χορήγησης άδειας ταξιδίου (ESTA), το οποίο διαχειρίζεται η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ. Η υποβολή αίτησης για ESTA διαρκεί περίπου 20 λεπτά, κοστίζει 14 δολάρια και μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά. Η υποβολή αίτησης για θεώρηση των ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο, επειδή οι αιτούντες πρέπει συνήθως να συμμετάσχουν σε προσωπική συνέντευξη σε αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο. Η απόκτηση θεώρησης είναι επίσης πιο δαπανηρή. Το τέλος αίτησης για όλες τις βίζες των ΗΠΑ είναι $ 160 από αυτή τη γραφή. Τα τέλη επεξεργασίας VISA, τα οποία χρεώνονται επιπλέον του τέλους αίτησης, ποικίλλουν σημαντικά, ανάλογα με τη χώρα σας.

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ESTA μόνο εάν επισκέπτεστε τις Η.Π.Α. για 90 ή λιγότερες ημέρες και επισκεφθείτε τις Η.Π.Α. για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή. Το διαβατήριό σας πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του προγράμματος. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης πρέπει να διαθέτουν ηλεκτρονικό διαβατήριο μέχρι την 1η Απριλίου 2016.

Το διαβατήριό σας πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ημερομηνία αναχώρησής σας.

Αν δεν έχετε εγκριθεί για ESTA, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση των ΗΠΑ. Πρέπει να συμπληρώσετε μια ηλεκτρονική αίτηση, να ανεβάσετε μια φωτογραφία του εαυτού σας, να προγραμματίσετε και να παρακολουθήσετε μια συνέντευξη (εάν απαιτείται), να πληρώσετε τις αιτήσεις και τα τέλη έκδοσης και να παράσχετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Πώς άλλαξε το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης;

Σύμφωνα με το The Hill, οι πολίτες των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ESTA αν έχουν ταξιδέψει στο Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία ή την Υεμένη από την 1η Μαρτίου 2011, σε μία ή περισσότερες από τις χώρες αυτές, ως μέλος των ενόπλων δυνάμεων του έθνους ή ως υπάλληλος πολιτικής κυβέρνησης. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση προκειμένου να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Οι διπλοί πολίτες που είναι πολίτες του Ιράν, του Ιράκ, του Σουδάν ή της Συρίας και μιας ή περισσοτέρων άλλων χωρών θα χρειαστεί επίσης να υποβάλουν αίτηση θεώρησης.

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για απαλλαγή εάν η αίτησή σας για ESTA απορριφθεί επειδή έχετε ταξιδέψει σε μία από τις χώρες που αναφέρονται παραπάνω. Οι παρεκκλίσεις θα αξιολογούνται κατά περίπτωση, με βάση τους λόγους για τους οποίους ταξιδεύσατε στο Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία ή την Υεμένη.

Οι δημοσιογράφοι, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και οι εκπρόσωποι ορισμένων οργανισμών μπορεί να είναι σε θέση να αποκτήσουν απαλλαγή και να λάβουν ένα ESTA.

Επειδή η Λιβύη, η Σομαλία και η Υεμένη προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών που συμμετέχουν στις αλλαγές του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα μπορούσαν να προστεθούν περισσότερες χώρες στο μέλλον.

Τι θα συμβεί αν κρατήσω ένα έγκυρο ESTA αλλά ταξίδεψα στις χώρες που ερωτήθηκαν από την 1η Μαρτίου 2011;

Το ESTA σας μπορεί να ανακληθεί. Μπορεί να εξακολουθείτε να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση εισόδου στις ΗΠΑ, αλλά η διαδικασία αξιολόγησης ενδέχεται να χρειαστεί κάποιο χρόνο.

Ποιες χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης;

Οι χώρες των οποίων οι πολίτες είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης είναι:

Οι πολίτες του Καναδά και των Βερμούδων δεν χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στις ΗΠΑ για βραχυπρόθεσμα αναψυχή ή επαγγελματικά ταξίδια. Οι πολίτες του Μεξικού πρέπει να έχουν κάρτα διέλευσης των συνόρων ή μη μεταναστευτική βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ.