Τι να κάνετε εάν το διαβατήριό σας είναι χαμένο ή κλεμμένο

Μάθετε πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε το ταξίδι σας στο εξωτερικό εάν το διαβατήριό σας λείπει

Ένα πράγμα που πραγματικά δεν μπορείτε να ξεχάσετε όταν ταξιδεύετε διεθνώς είναι το διαβατήριό σας. Είναι πολύ δύσκολο να μπείτε ή να βγείτε από τις χώρες εάν δεν το έχετε. Ευτυχώς, οι περισσότεροι επαγγελματίες ταξιδιώτες παρακολουθούν στενά το διαβατήριό τους και εξασφαλίζουν ότι το έχουν όταν ξεκινούν σε ένα ταξίδι.

Αλλά τι συμβαίνει όταν έχετε χάσει το διαβατήριό σας σε μια ξένη χώρα; Τι πρέπει να κάνει ένας επαγγελματίας ταξιδιώτης εάν βρίσκεται σε ξένη χώρα αλλά δεν έχει πλέον το διαβατήριό του;

Ίσως το πρώτο βήμα δεν είναι να ανησυχείς. Η απώλεια ενός διαβατηρίου (ή η απέλαση ενός) είναι σίγουρα ένας πόνος και μια ταλαιπωρία, αλλά δεν είναι αδύνατο να ανακάμψει. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ταξιδιώτες που έχουν χάσει ή κλαπεί τα διαβατήρια τους είναι σε θέση να συνεχίσουν τα ταξίδια τους με σχετικά (εντάξει, καλά, κάποια) ταλαιπωρία και χάσει χρόνο.

Ενεργοποίηση του συναγερμού

Εάν το διαβατήριό σας χάσει ή κλαπεί, το πρώτο πράγμα που θα θελήσετε να κάνετε είναι να ειδοποιήσετε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι λείπει. Μπορείτε να το κάνετε με πολλούς τρόπους. Εάν είστε ακόμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καλέστε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο 1-877-487-2778. Θα σας ζητήσουν επίσης να συμπληρώσετε μια φόρμα (Έντυπο DS-64). Φυσικά, μόλις αναφέρετε ότι το διαβατήριό σας έχει χαθεί ή κλαπεί, δεν θα είναι πλέον χρησιμοποιήσιμο ακόμα και αν το βρείτε.

Αντικατάσταση του διαβατηρίου σας στο εξωτερικό

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν το διαβατήριό σας έχει χαθεί ή κλαπεί σε μια ξένη χώρα είναι να επικοινωνήσετε με την πλησιέστερη αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο.

Θα πρέπει να παρέχουν το πρώτο επίπεδο βοήθειας. Ζητήστε να μιλήσετε με την υπηρεσία American Citizens Services του Προξενικού Τμήματος. Εάν προγραμματίσατε να φύγετε σύντομα από τη χώρα, βεβαιωθείτε ότι αναφέρατε την ημερομηνία αναχώρησής σας στον εκπρόσωπο. Θα πρέπει να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν και ακόμα να παράσχετε πληροφορίες σχετικά με το πού θα λάβετε νέες φωτογραφίες διαβατηρίου.

Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή είναι να ταξιδέψετε με ένα αντίγραφο σε χαρτί της σελίδας πληροφοριών στο διαβατήριό σας. Με αυτόν τον τρόπο, εάν το διαβατήριο χάσει ή κλαπεί, θα είστε σε θέση να παράσχετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στην αμερικανική πρεσβεία.

Για να αποκτήσετε νέο διαβατήριο , θα πρέπει να συμπληρώσετε μια νέα αίτηση διαβατηρίου. Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας ή του προξενείου πρέπει να είναι αρκετά σίγουρος ότι είστε εσείς που λέτε ότι είστε και ότι έχετε την κατάλληλη υπηκοότητα των ΗΠΑ. Διαφορετικά, δεν θα εκδώσουν την αντικατάσταση. Συνήθως, αυτό γίνεται με εξέταση όλων των εγγράφων που έχετε στη διάθεσή σας, απαντήσεις σε ερωτήσεις, συζητήσεις με σύντροφοι ταξιδιού ή / και επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν ταξιδεύετε με ανήλικο κάτω από την ηλικία των 14 ετών, ίσως θελήσετε να μάθετε αν έχουν διαφορετικές απαιτήσεις για να λάβετε ένα χαμένο ή κλεμμένο διαβατήριο.

Στοιχεία αντικατάστασης διαβατηρίου

Τα διαβατήρια αντικατάστασης συνήθως εκδίδονται για τα δέκα ολόκληρα χρόνια, για τα οποία εκδίδονται τα τυποποιημένα. Ωστόσο, εάν η πρεσβεία ή ο προξενικός υπάλληλος έχει αμφιβολίες σχετικά με τις δηλώσεις ή την ταυτότητά σας, μπορούν να εκδώσουν περιορισμένο διαβατήριο τριών μηνών.

Καταβάλλονται κανονικά τέλη για τα διαβατήρια αντικατάστασης. Αν δεν έχετε χρήματα, ενδέχεται να εκδώσουν περιορισμένο διαβατήριο χωρίς χρέωση.

Βοήθεια από το σπίτι

Εάν έχετε φίλους ή συγγενείς πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν επίσης να ενημερώσουν την κυβέρνηση για να βοηθήσουν στην έναρξη της διαδικασίας.

Θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις Υπηρεσίες Υπερπόντιων Πολιτών στο (202) 647-5225, στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μπορούν να βοηθήσουν στην επαλήθευση του προηγούμενου διαβατηρίου του ταξιδιώτη και να διαγράψουν το όνομα του ατόμου μέσω του συστήματος. Στη συνέχεια, μπορούν να μεταδώσουν αυτές τις πληροφορίες στην αμερικανική πρεσβεία ή το προξενείο. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για νέο διαβατήριο στην πρεσβεία ή στο προξενείο.