Το Πάσχα στη Γαλλία και τα καταστήματα σοκολάτας

Πασχαλινές παραδόσεις, φαγητό, σοκολάτες και εκδηλώσεις

Το Πάσχα στη Γαλλία είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη γιορτή. Για ορισμένους έχει τεράστια θρησκευτική σημασία. για πολλούς άλλους είναι η στιγμή να αποφύγετε το χειμώνα και να απολαύσετε την αίσθηση ότι αρχίζει η άνοιξη. Οι σοκολάτες, το καλό φαγητό, οι διακοπές και οι ειδικές εκδηλώσεις κάνουν το γαλλικό Πάσχα ιδιαίτερο.

Pâques

Ο Pâcques (Γαλλικά για το Πάσχα) προέρχεται από τη λατινική λέξη pascua , μια ελληνική μεταγραφή της εβραϊκής λέξης που υποδηλώνει τη γιορτή του Πάσχα.

Στην Εβραϊκή παράδοση, το Πάσχα ασχολείται με την Εξόδου από την Αίγυπτο, ενώ η χριστιανική παράδοση γιορτάζει το Μυστικό Δείπνο του Χριστού πριν από τη σταύρωση και την ανάσταση. Αλλά όπως και πολλές από τις παραδόσεις μας, οι ρίζες πηγαίνουν πίσω στις παγανιστικές εποχές, πράγμα που σημαίνει ότι το Πάσχα μας συμπίπτει τώρα με την αφύπνιση της γης από τον ύπνο του χειμώνα και τις τελετουργίες γονιμότητας.

Το καρναβάλι, που τρέχει από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι λίγο πριν το Πάσχα, έχει επίσης γίνει μέρος της εξίσωσης. Τα καρναβάλια γιορτάζονται κυρίως σε καθολικές χώρες, με ιδιαίτερα ισχυρή παράδοση στη Γαλλία.

Το Πάσχα γιορτάζεται σε όλη τη Γαλλία με τη Δευτέρα του Πάσχα ( Lundi de Pâcques ) να είναι αργία. Στις καλοκαιρινές εκκλησίες του Πάσχα υπάρχουν κουδούνια όπου υπάρχουν κιονόκρανα και πύργοι γεμάτοι από αυτά τα ένδοξα καμπάνες. Η παλιά ιδέα (και αυτή που τα παιδιά λατρεύουν μέχρι μια ορισμένη ηλικία) είναι ότι οι καμπάνες επιστρέφουν από τη Ρώμη για να παραδώσουν τα αυγά τους το πρωί του Πάσχα.

Αν βρίσκεστε στο Παρίσι, κάντε το δρόμο σας προς την Αμερικανική Εκκλησία ή τον Αμερικανικό Καθεδρικό Ναό όπου θα βρείτε συναδέλφους Αμερικανούς εκεί για να γιορτάσουν το Πάσχα.

Περιφερειακές γιορτές

Μια παγκόσμια παράδοση συναντάται παντού όπου γιορτάζεται το Πάσχα: παιδιά σε κυνηγόσκυλα αυγών του Πάσχα. Αλλά καθώς η Γαλλία έχει μια πολυεπίπεδη ιστορία, τόσο διαφορετικές γαλλικές περιοχές έχουν διαφορετικές παραδόσεις.

Εάν έχετε περάσει το Πάσχα σε μια περιοχή, μην περιμένετε τους ίδιους εορτασμούς σε άλλα μέρη. Δύο περιφέρειες που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές αυτή τη στιγμή του έτους είναι η Αλσατία στα ανατολικά και το Λανγκεντόκ Ρουσιγιόν στο νότο, μια περιοχή που είναι τόσο κοντά στην Ισπανία ακολουθεί πολλές παραδόσεις της Καταλονίας.

Αλσατία-Λορένη

Colmar

Οι αγορές του Πάσχα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Πάσχα στις δύο ιστορικές πλατείες του Colmar: Place de l'Ancienne-Douane και Place de Dominicans, οι οποίες ήταν σημαντικές τοποθεσίες συνάντησης του Μεσαίωνα. Υπάρχουν πάγκοι και παραστάσεις, φαγητό και ποτό και ένα παιδικό τμήμα με ζώα και πουλιά. Καθ 'όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα βρείτε μουσική σε καφετέριες, τζαζ σε μπαρ και συναυλίες παντού. Το Σάββατο στο Parc du Champ de Mars από τις 14:00 έως τις 17:00 υπάρχει κυνήγι αυγών για παιδιά (2,50 ευρώ ανά άτομο).

Ενώ είστε εδώ, σιγουρευτείτε ότι βλέπετε το έκτακτο Altarie Issenheim που είναι ένα από τα μεγάλα έργα θρησκευτικής τέχνης του κόσμου.

Languedoc-Roussillon

Perpignan
Η πομπή του Sanch είναι μία από τις τελετές που ανέλαβε η χριστιανική εκκλησία. Πραγματοποιώντας την Μεγάλη Παρασκευή στο Περπινιάν , η μακρά πομπή φιγούρων, ντυμένη με μακριές μαύρες ρόμπες, με ξεχωριστές κορυφές κουκούλας που καλύπτουν τα πρόσωπά τους και οδηγούμενες από κόκκινο σχήμα, στροβιλίζεται στους δρόμους μέχρι τον ξυλοδαρμό των ταμπουρίνων.

Οι αριθμοί ανήκουν στην αδελφότητα του La Sanch (το αίμα) που ιδρύθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα από τον Vincent Ferries στην εκκλησία του Αγίου Ζακ στο Περπινιάν. Ο αρχικός σκοπός της συνοδείας των καταδικασθέντων κρατουμένων στην εκτέλεση τους (που κρύβονταν από τις ρόμπες για να αποφευχθεί η θανάτωσή τους από τα θύματά τους), αναμειγνύεται με την πομπή του Χριστού στη σταύρωσή του.

Οι σημερινές πομπές, οι οποίες μνημονεύουν το Πάθος και την Αγωνία του Χριστού, έχουν τώρα πεποίθηση που φέρει σταυρούς και θρησκευτικά αγάλματα και κάνει ένα αρκετά εντυπωσιακό, μάλλον τρομακτικό γεγονός.

Νυχτερινές πομπές πραγματοποιούνται επίσης στο Collioure για το υπέροχο Cote Vermeille (ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Γαλλίας ) και το Arles-sur-Tech .

Πασχαλινό φαγητό

Το αρνί είναι το παραδοσιακό κύριο πιάτο την Κυριακή του Πάσχα, είτε ένα gigot d'agneau (αρνάκι αρνιού), brochettes d'agneau (αρνί κέμπες ) ή navarin (αρνίσιο κρέας).

Σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, ιδιαίτερα στο νότο, οι ομελέτες αποτελούν επίσης μέρος των εορτασμών.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Πάσχα και διαφορετικά σχήματα σοκολάτας γεμίζουν τα παράθυρα των ζαχαροπλαστείων σε όλη τη Γαλλία. Καλυμμένα σε χρυσό φύλλο ή όμορφα διακοσμημένα, θα βρείτε αυγά καθώς και περίτεχνα καμπάνες, όρνιθες, κουνελάκια και ψάρια, που ονομάζονται fritures ( fried whitebait ) και συσκευάζονται σε καλάθια ή κιβώτια. Ενώ οι μεγάλες αλυσίδες παράγουν καλή σοκολάτα, πρέπει να αναζητήσετε τους πραγματικούς τεχνίτες της τέχνης για την πραγματική εμπειρία. Εδώ είναι μόνο λίγοι από τους πολλούς σε όλη τη Γαλλία.

Εάν αισθάνεστε περιπετειώδης, αναζητήστε το Flavigny-sur-Ozerain στην Βουργουνδία, όπου γυρίστηκε η Chocolat με πρωταγωνιστές τη Juliette Binoche και τον Johnny Depp.