Η Οροσειρά των Πυρηναίων στη Γαλλία

Τα Πυρηναία (Les Pyrénées) είναι μια από τις επτά μεγάλες οροσειρές της Γαλλίας . Σηματοδοτούν τη διαίρεση μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας και εκτείνονται από τον Ατλαντικό στις ακτές της Μεσογείου στη νότια Γαλλία, με τη μικροσκοπική Ανδόρα να βρίσκεται στα μέσα του βουνού. Η σειρά είναι μήκους 430 χιλιομέτρων (270 μίλια), με το μεγαλύτερο σημείο των 129 χιλιομέτρων (80 μίλια). Το υψηλότερο σημείο είναι η κορυφή Aneto στα 3,404 μέτρα (11,169 ft) στον κεντρικό πυρηνικό ορεινό όγκο Maladeta ('Accursed'), ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες κορυφές άνω των 3.000 μέτρων (8.842 πόδια).

Τα Πυρηναία είναι εντυπωσιακά, με το χιόνι στις κορυφές τους το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι οι δύο πολύ διαφορετικές κουλτούρες που καλύπτουν. Κοντά στο παραθαλάσσιο θέρετρο Biarritz στις ακτές του Ατλαντικού, η περιοχή είναι βασκική, ενώ στην ανατολική Μεσόγειο θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στην Καταλονία και στη γλώσσα και στον πολιτισμό. Το κέντρο των Πυρηναίων διαθέτει το Parc National des Pyrénées, έναν παράδεισο για περιπατητές με την ποικιλόμορφη χλωρίδα και πανίδα. Για το σοβαρό περιπατητή, το GR 10 τρέχει κατά μήκος ολόκληρης της οροσειράς από την ακτή μέχρι την ακτή.

Στα βορειοανατολικά, η περιοχή είναι γνωστή ως χώρα Cathar. Είναι ένα όμορφο τέντωμα με τα ερειπωμένα μεσαιωνικά φρούρια που εκτείνεται μεταξύ Quillan και Perpignan και η ιστορία ζωντανεύει στα ερείπια των Puilaurens, Queribus, και Peyrepertuse. Οι αιρετικοί Καθάρια αναζητούσαν μια ήσυχη, ειρηνική αλλά εναλλακτική θρησκεία και είχαν απομακρυνθεί από τον πλούτο και τη διαφθορά της καθιερωμένης εκκλησίας.

Η πρόκληση για την ίδρυση ήταν πάρα πολύ και η ισχυρή καθολική εκκλησία αντιπολίτευσε με την ακραία βία κατά τη διάρκεια των σταυροφοριών που ήταν γνωστές ως οι σταυροφορίες της Αλγινισμένης μετά το καθολικό κάστρο του Αλμπί. Το κίνημα τελικά συνετρίβη μετά την πτώση του Montségur, του τελευταίου χώρου του Cathar, το 1244.

Κύριες πόλεις

Το Μπιαρρίτς έχει ιστορία κυμαινόμενων περιουσιών. Ο Napoléon III έβαλε το θέρετρο στο χάρτη αφού έρχονταν τακτικά εδώ για πάρτυ με βασιλείς και βασίλισσες, αριστοκράτες και πλούσιους στα μέσα του 19ου αιώνα και παρέμεινε η θέση να είναι μέχρι τη δεκαετία του 1950. Στη δεκαετία του 1960 η Μεσόγειος και η Κυανή Ακτή ανέλαβαν τη θέση τους για να επισκεφθούν τους νέους και ο Μπιαρίτς εγκαταστάθηκε σε μια ήρεμη παρακμή. Μια δεκαετία αργότερα, ανακαλύφθηκε από τους νέους από το Παρίσι και από τον υπόλοιπο κόσμο ως ένας μεγάλος προορισμός για σέρφινγκ και ο χαρακτήρας του άλλαξε ξανά. Το Biarritz είναι μια πολυσύχναστη πόλη, με το υπέροχο Art Deco Casino Municipal, μια υπενθύμιση για το χρυσό παρελθόν της, έχοντας υπερηφάνεια για την παραλία Grande Plage. Διαθέτει μουσεία, όπως το Ενυδρείο Biarritz , μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ενυδρείων της Ευρώπης, ένα λιμάνι, υπέροχους δρόμους για να περιπλανηθείτε και ένα ζωντανό εστιατόριο και νυχτερινή ζωή.

Το Bayonne , 5χλμ. Από το Ατλαντικό Πέλαγος, είναι η πιο σημαντική πόλη της λεκάνης του Pays. Βρίσκεται όπου συναντώνται οι ποταμοί Ardor και Nive, η πόλη έχει μια πραγματική ισπανική γεύση σε αυτό. Το Musée Basque σας δίνει κάποια εικόνα για το βασκικό παρελθόν τόσο στη γη όσο και στη θάλασσα. Αξίζει επίσης να δείτε την παλιά συνοικία γύρω από τις οχυρώσεις που χτίστηκε από τον μεγάλο στρατιωτικό μηχανικό Vauban τον 17ο αιώνα, έναν καθεδρικό ναό και έναν βοτανικό κήπο.

Το St-Jean-de-Luz είναι ένα ελκυστικό θέρετρο με υπέροχη αμμώδη παραλία και μια παλιά πόλη με σπίτια με μισό ξύλο. Μόλις ένα σημαντικό λιμάνι φαλαινοθηρίας και αλιείας μπακαλιάρου, εξακολουθεί να είναι ο κύριος τόπος προσγείωσης γαύρου και τόνου.

Η Πάου , μια σημαντική πόλη του 15ου και 16ου αιώνα, ως πρωτεύουσα της γαλλικής Ναβάρας, βρίσκεται στα κεντρικά Πυρηναία. Είναι μια ιδιαίτερα αγγλική πόλη που αποτελεί έκπληξη για τους πρώτους επισκέπτες. Οι Άγγλοι ανακάλυψαν τον Πάο τον 19ο αιώνα, πιστεύοντας ότι η πόλη είναι ένα μέρος για υγιεινή διαβίωση. Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι ο Πάου δεν είχε ιδιαίτερες αποκαταστατικές ιδιότητες, οι Άγγλοι είχαν ανακαλύψει τη θέση και δεν κοίταξαν ποτέ πίσω. Έφεραν την ιδιαίτερη αγγλότητα τους στην πόλη: κυνήγι αλεπού και ιπποδρομίες καθώς και κρίκετ. Πρόκειται για μια ελκυστική πόλη με ένα μουσείο ξενώνων, ελκυστικούς περιπάτους και το κοντινό σπήλαιο του Béharram με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες.

Η Λούρδη είναι γνωστή για τα εκατομμύρια Καθολικών προσκυνητών που έρχονται εδώ κάθε χρόνο. Έχει μια εξαιρετική Basilique du Rosaire et de l'imaculate σύλληψη, που χτίστηκε μεταξύ 1871 και 1883, και ένα θεαματικό château που κάποτε στέκεται ως υπερασπιστής των κεντρικών πυρηνικών κοιλάδων και περάσματα. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το Lourdes σε αυτό το άρθρο .

Το Περπινιάν στις ακτές της Μεσογείου είναι μια σημαντική καταλανική πόλη που διατηρεί μια αυτονομιστική αίσθηση με την ξεχωριστή κουλτούρα, τη γλώσσα και την κουζίνα της. Έχει μερικά αξιοσημείωτα κτίρια, όπως το Loge de Mer, που χτίστηκε το 1397 και το μουσείο του Casa Païral, το μέρος για να μάθετε περισσότερα για τον τοπικό καταλανικό πολιτισμό. Μάθετε να φτάσετε στο Perpignan .

Πυρηναία Στιγμιότυπα

Πηγαίνετε στο surf στο Ατλαντικό στο Biarritz . Οι καλύτερες παραλίες είναι το Grande Plage, ακολουθούμενη από Plage Marbella και Plage de la Côte des Basques. Μάθετε πώς να φτάσετε στο Μπιαρίτς από το Λονδίνο και το Παρίσι .

Επισκεφθείτε το κάστρο του Montségur , όπου οι αιρετικοί Καθάρια έκαναν κατά των Καθολικών διωκτών τον 13ο αιώνα.

Σηκώστε το Pic du Midi . Κοιτάζοντας τον κόσμο από τον καθαρό αέρα του Pic de Midi de Bigorre στα 2.877 μέτρα (9.438 πόδια). Από το χιονοδρομικό θέρετρο La Mongie, μπορείτε να πάτε για 15 λεπτά με το τελεφερίκ στο Pic όπου μπορείτε να δείτε 300 χιλιόμετρα κορυφής των Πυρηναίων ανάμεσα στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο. Εάν είναι δυνατόν, κάντε κράτηση για μια 'Starry Night' για μαγευτική θέα στα αστέρια. μπορείτε επίσης να κάνετε κράτηση για να μείνετε όλη τη νύχτα εδώ.

Περπατήστε στο Parc National des Pyrénées . Δημιουργήθηκε το 1967 για να προστατεύσει τα Πυρηναία από τις τουριστικές εξελίξεις σε χιονοδρομικά κέντρα, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, καταλύματα και άλλα, είναι ένας εξαιρετικός φυσικός οικότοπος για την άγρια ​​φύση. Περιέχει τμήμα του GR10 που τρέχει το μήκος των 700 χλμ (434 μίλια) από το Banyuls-sur-Mer στη Μεσόγειο μέχρι το Hendaye-Plage στον Ατλαντικό.