Το Chateau του Monte-Cristo, το σπίτι του Alexandre Dumas

Επισκεφθείτε το Château de Monte-Cristo κοντά στο Παρίσι

Πού και τι είναι το Château του Count of Monte-Cristo;

Το Château de Monte-Cristo βρίσκεται λίγο έξω από το Παρίσι στα δυτικά, ανάμεσα στο St-Germain-en-Laye στα βόρεια και τις Βερσαλλίες προς τα νότια. Είναι ένα υπέροχο κάστρο που ο συγγραφέας Αλέξανδρος Δούμας (1802-1870) είχε φτιάξει γι 'αυτόν το 1844 μετά από τα δύο μυθιστορήματά του, Ο αρίθμησης των Monte-Cristo και Οι τρεις μουσουλμάνοι τον πυροβόλησαν στην κορυφή των καταλόγων των best seller του 19 ου αιώνα .

Για να ξεφύγει από την πίεση της φήμης του, ο Δούκας μετακόμισε από το Παρίσι στο Saint Germain-en-Laye και έπειτα βρήκε ένα οικόπεδο σε ένα λόφο ακριβώς δίπλα στο Le Port-Marly για το νέο του έργο, που θα ήταν ο «μικροσκοπικός του παράδεισος». Το μάλλον ρομαντικό όραμά του ήταν για ένα αναγεννησιακό château με το μικρότερο κόκκινο τούβλο Le Château d'If ως χώρο εργασίας του, ένα πάρκο αγγλικού στιλ και πολλές σπηλιές, rockeries και μικρούς καταρράκτες. Τα χρήματα δεν ήταν αντικειμενικά και χρησιμοποίησε τον μοντέρνο αρχιτέκτονα Hippolyte Durand, ο οποίος συνέχισε να σχεδιάζει τη Βασιλική της Παναγίας της Άθωτης Σύλληψης στη Λούρδη το 1872.

Περιτριγυρισμένο από τροχαίο πάρκο, το αναγεννησιακό στυλ είναι αρκετά μικρό. Η μεσοπορώδης πρόσοψη, ύψους μόλις τριών ορόφων, γεμάτη με κυκλικούς θόλους, καλύπτεται με πέτρινα γλυπτά με floral μοτίβα, αγγέλους, μουσικά όργανα και σπουδαίους συγγραφείς και φιλοσόφους, συμπεριλαμβανομένων των Dante, Homer και Shakespeare.

Ο ίδιος ο Δούμας βρίσκεται στην κεντρική σκηνή πάνω από την κύρια είσοδο.

Περιηγηθείτε στο Château

Το κάστρο είναι ευχάριστο, ένα μάλλον οικείο κάστρο που θα μπορούσατε να φανταστείτε να ζείτε μέσα. Θα σας οδηγήσει στην ιστορία αυτού του εξαιρετικού συγγραφέα.

Περιπλανηθείτε σε ένα μικρό σύνολο δωματίων διακοσμημένα με έπιπλα, τέχνη, γλυπτά και αντικείμενα.

Το μαυριτανικό δωμάτιο στον πρώτο όροφο αποτελεί έκπληξη μεταξύ της διακόσμησης ευρωπαϊκού στιλ, αλλά είναι τόσο αυθεντικό όσο θα μπορούσατε να θέλετε. Το φιλόξενο δωμάτιο - ιδανικό για αποπλάνηση - διακοσμήθηκε από τεχνίτες της Τυνησίας που γνώρισε κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων ταξιδιών του και επέστρεψε για να δουλέψει στο κτίριο.

Δούμα ως εραστής

Οι συγγραφείς, οι καλλιτέχνες, οι κυρίες της κοινωνίας έπεσαν κάτω από το μυθιστόρημα του συγγραφέα, ένας χαρακτήρας μεγαλύτερης από τη ζωή, του οποίου ο πατέρας ήταν γάλλος αριστοκράτης και ιδιοκτήτης φυτειών, ο Μαρκήσιος Αντόν Αλεξάντερ Ντάβι ντε λα Πάιλιερτέρ και η μητέρα του, Marie Louise Labouret την κόρη ενός φύλακα πανδοχείων. Ο Μαρκήσιος με τη σειρά του ήταν γιος ενός μαύρου σκλάβου που εξηγεί την εξωτική εμφάνιση του Δούμα. Ο πρώην συγγραφέας ήταν ένας μεγάλος γυναικείος άνδρας, που παρήγαγε αριθμό παιδιών, αν και μόνο δύο από αυτούς, ο Alexandre Dumas fils (γιος) και η Marie-Alexandrine, και οι δύο είχαν διαφορετικές μητέρες, ήταν νόμιμοι.

Ο αριθμός των εραστών του Δούμα είναι περίπου 40, αλλά ίσως το πιο ενδιαφέρον ήταν ο Adah Isaacs Menken (1835-1868), ένας εξαιρετικός αμερικανός ζωγράφος, ποιητής και η υψηλότερη κερδίζοντας ηθοποιός της εποχής που είχε μια σύντομη και σκανδαλώδη υπόθεση με τον Dumas ήταν το διπλάσιο της ηλικίας του το 1866. Ήταν φημισμένη για την παράσταση στο μελωδράμι Mazeppa , όπου η κορύφωση χαρακτήρισε την προφανώς γυμνή της και οδήγησε ένα άλογο στη σκηνή.

Η δημοτικότητά της, σύμφωνα με τους επικριτές κριτικούς, δεν είχε καμιά σχέση με το καλλιτεχνικό ταλέντο. «Η χειρότερη ηθοποιός στο Broadway» δήλωσε τους The New York Times, ενώ ο The Observer ήταν εξίσου αποτρεπτικός: «Είναι απολαυστικά ανεμπόδιστος από τα δεσμά του ταλέντου».

Δούμα ως Συγγραφέας

Η λογοτεχνική καριέρα του Δούμα ήταν αστρική. Παρήγαγε εκατοντάδες θεατρικά έργα και μυθιστορήματα, αν και όπως αποδείχθηκε, πολλοί από αυτούς ήταν φανταστικοί από βοηθούς. Ο ίδιος έγραψε στο ξεχωριστό Le Château d'If στον κήπο. Πρόκειται για ένα μικρό κάστρο βρεφονηπιακής ταινίας, το οποίο πωλήθηκε μαζί με ολόκληρο το κτήμα το 1848, μόλις τέσσερα χρόνια αφότου αγόρασε αρχικά τη γη. Ένας γενναιόδωρος οικοδεσπότης και bon viveur , έζησε περιτριγυρισμένος από τις ερωμένες και τους φίλους του, τους κρεμάστρες και τα σκυλιά, τις γάτες, τους παπαγάλους και τους πιθήκους. Παρά τα τεράστια χρηματικά ποσά που κέρδισε, αναγκάστηκε να πουλήσει το κάστρο αν και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1851.

Μετά από αυτό ο Δούμα έζησε περιπατητική ύπαρξη στο Βέλγιο, τη Ρωσία και την Ιταλία.

Ο Δούμας πέθανε το 1870 στο Puys, κοντά στο Dieppe, στο σπίτι του γιου του Alexandre Dumas the Young, γνωστού για την Παναγία των Camellias .

Το château πέρασε από το χέρι στο χέρι, υπέφερε από παραμέληση και κατέστρεψε. Διασώθηκε από την καταστροφή το 1969 από τις τοπικές αρχές και τους φίλους του Monte-Cristo.

Τα σκαμπανεβάσματα της λογοτεχνικής φήμης του Αλεξάντρ Ντούμα

Η φήμη του Δούμα ως λογοτεχνικού γίγαντα υπέστη ένα κυματοθραύστη, καθώς άλλαξαν μόδες και δεν αποκαταστάθηκε η φήμη του μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Σήμερα οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές εξασφαλίζουν ότι οι κλασικοί του που συμπεριλαμβάνουν τον άνθρωπο στη μάσκα σιδήρου και τον αρίθμηση του Monte Cristo (που βρίσκεται στο Ile d'If ακριβώς έξω από τη Μασσαλία ) είναι εξοικειωμένοι με μια ολόκληρη νέα γενιά.

Ο Δούμα ξαναφτιάχνεται

Το 2002 ήταν η διακοσιοστή επέτειος της γέννησης του Δούμα. Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ πήρε την τέφρα του από το νεκροταφείο του Villers-Cotterêts και ξανακτίστηκε στο Panthéon παράλληλα με άλλους διάσημους γάλλους λογοτέχνες όπως ο Victor Hugo.

Η εκδήλωση ήταν τόσο δραματική όσο οποιαδήποτε από τα μυθιστορήματα του Δούμα. Το φέρετρο, καλυμμένο από ένα γαλάζιο βελούδινο πανί, έτρεξε στους δρόμους του Παρισιού σε ένα φορείο που τραβιόταν από τέσσερις φρουρούς, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με τους τέσσερις μουσκέτες. Ο Ζακ Σιράκ σε μια υπέροχη ομιλία τιμήσε τον συγγραφέα:

"Με σας ήμασταν D'Artagnan, Monte Cristo, ή Balsamo, που οδήγησε κατά μήκος των δρόμων της Γαλλίας, περιοδεύοντας στα πεδία μάχης, επισκέπτοντας τα παλάτια και τα κάστρα-μαζί σας, ονειρευόμαστε".

Πρακτικές πληροφορίες

Château de Monte-Cristo
78560 Le Port-Marly
Τηλ. 0033 (0) 1 39 16 49 49
Δικτυακός τόπος

Ανοιχτή 1 Απριλίου έως 1 Νοεμβρίου Τρ.-Κυρ 10 π.μ. - 12:30 μ.μ. & 2-6 μ.μ.
2 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου Κυριακές 2 μ.μ. - 5 μ.μ.

Είσοδος Ενηλίκων 6 ευρώ, 10-25 ετών 5 ευρώ, κάτω των 10 ετών δωρεάν

Πώς να φτάσετε στο Château de Monte-Cristo

Με τρένο και λεωφορείο:

Από το Παρίσι, πάρτε το τρένο από το σταθμό Gare Saint Lazare στο σταθμό Marley-le-Roi SNCF ή τη γραμμή RER A στο Saint Germain-en-Laye. Πάρτε λεωφορείο 10 από το σταθμό, υπογράφηκε στο Saint Nom la Bretèche. Βγείτε στο Les lampes. Περπατήστε κάτω από τη λεωφόρο Kennedy και στη συνέχεια πάρτε την πρώτη δεξιά στο chemin des Montferrand.

Με το αυτοκίνητο:

Πάρτε το autoroute A13. Έξοδος στο Saint-Germain-en-Laye στο N186. Ακολουθήστε τις πινακίδες προς Saint-Germain-en-Laye. Στο 6 ο φανάρι, πάρτε τον αριστερό δρόμο προς το Marly le roi. Πάρτε το chemin du haut des Ormes στο Clinique de l'Europe. Υπάρχει μια αυτόματη πύλη που παρέχει πρόσβαση στο χώρο στάθμευσης του Château. Κλήση του κουδουνιού για πρόσβαση.

Περισσότερα μεγάλα σύντομα ταξίδια από το Παρίσι