Τι είναι το Luau και πώς μπορώ να διασκεδάσω σε ένα;

Ιστορικό, τρόφιμα και συμβουλές για να απολαύσετε ένα Luau στη Χαβάη

Μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνω από τους πρώτους επισκέπτες που σχεδιάζουν ένα ταξίδι στη Χαβάη είναι: "Τι είναι ένα luau; Πού είναι ο καλύτερος luau και τι συμβαίνει στο ένα;"

Όταν μιλάω με τους ταξιδιώτες αυτοπροσώπως, σημειώνω ότι, αν και οι περισσότεροι θέλουν σίγουρα να παρακολουθήσουν ένα luau, πολλοί γνωρίζουν πολύ λίγα για το τι είναι το luau, εκτός από αυτό που είδαν στις ταινίες του Χόλιγουντ, όπως η Blue Hawaii με τον Elvis Presley.

Έχω γράψει ένα ολόκληρο χαρακτηριστικό σχετικά με το αγαπημένο μου ζήτημα στα διάφορα νησιά, αλλά αξίζει τον κόπο οι επισκέπτες να μάθουν λίγο για την ιστορία του luau και κάτι για τα είδη φαγητού και ψυχαγωγίας που θα βρουν στις διάφορες λήψεις Χαβάη.

Προέλευση του Luau

Στην αρχαιότητα, ο λαός της Χαβάης θα συγκεντρωθεί για να γιορτάσει ευνοϊκές περιστάσεις με μια γιορτή.

Αυτοί οι εορτασμοί διεξήχθησαν για πολλούς λόγους, όπως για να τιμήσουν μια μεγάλη νίκη στον πόλεμο ή έναν ευγενή πολεμιστή, για να γιορτάσουν μια άφθονη συγκομιδή ή τη γέννηση ενός νέου παιδιού.

Οι Χαβάοι πίστευαν ότι ήταν σημαντικό να τιμήσουν τους θεούς τους και να αναζητήσουν την υποτροφία τους, τη βοήθεια ή τη χάρη τους. Πιστεύουν ότι η ευημερία πρέπει να μοιραστεί με την οικογένεια και τους φίλους. Αυτή η γιορτή ονομάστηκε 'aha'aina meaning gathering ( ' aha ) για ένα γεύμα ( 'aina' ). Η γιορτή περιελάμβανε φαγητό, τραγούδι και χούλα.

Αναφερόμενος σε αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις, το actus παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις σελίδες του εμπορικού διαφημιζόμενου του Ειρηνικού το 1856.

(Pukui-Elbert Hawaiian Dictionary, 1986).

Η λέξη luau , στη Χαβάη, αναφέρεται στα νεαρά βρώσιμα φύλλα του φυτού taro. Αυτά τα φύλλα παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκαν για να τυλίξουν τρόφιμα που τοποθετήθηκαν σε ένα imu (υπόγειο φούρνο) για την γιορτή.

Luaus Σήμερα

Σήμερα, οι οικογένειες της Χαβάης συγκεντρώνουν ακόμα μαζί και κρατούν luus για να γιορτάσουν ειδικές περιστάσεις.

Αυτά είναι συνήθως ιδιωτικές συγκεντρώσεις που σπάνια παρακολουθούν οι επισκέπτες στα νησιά. Θα πρέπει, ωστόσο, να προσκληθείτε σε οικογένεια luau, είναι ένα ιδιαίτερο προνόμιο.

Καθώς ο τουρισμός αυξήθηκε στη Χαβάη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλά ξενοδοχεία, θέρετρα και ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες έμαθαν γρήγορα ότι η λήψη ήταν πολύ δημοφιλής στο τουριστικό εμπόριο.

Στο Oahu, οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες που προσφέρουν τη λήψη (Germaine's and Paradise Cove ) συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε εβδομάδα και τις μεταφέρουν μακριά από την Waikiki στις παραθαλάσσιες τοποθεσίες τους για ένα βραδινό φαγητό, ποτό και νησιώτικη διασκέδαση.

Το πιο δημοφιλές αξιοθέατο επισκέπτη του νησιού, το πολυνησιακό πολιτιστικό κέντρο στο Laie στη βόρεια ακτή, φιλοξενεί το Ali'i Luau κάθε βράδυ (εκτός από την Κυριακή).

Τα τελευταία χρόνια, το Royal Hawaiian Hotel προσφέρει ένα ωραίο βραδινό δείπνο στον ωκεανό και δείχνει το οποίο αποκαλούν «Aha» Aina, ένα βασιλικό εορτασμό, μια υπενθύμιση του αρχικού ονόματος της γιορτής.

Όλοι οι Luaus δεν είναι οι ίδιοι

Ωστόσο, όλα τα λήμματα δεν είναι τα ίδια. Κάποια πράγματα προσανατολίζονται περισσότερο για όσους ενδιαφέρονται να έχουν ένα μεγάλο πάρτι με πολλά ποτά και διασκέδαση, όπου οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε πολλά μέρη της παράστασης.

Άλλα πράγματα, όπως η παλιά Lahaina Luau στο Maui, προσπαθούν να παρουσιάσουν μια πιο αυθεντική εμπειρία της Χαβάης στον πολιτισμό.

Τι σχεδόν προσφορά Luaus

Σχεδόν όλα τα πράγματα περιλαμβάνουν κάποια μορφή διασκέδασης πριν το δείπνο. Αυτή η ψυχαγωγία μπορεί να περιλαμβάνει περίτεχνη φαντασία που απεικονίζει τα δικαιώματα του Νότιου Ειρηνικού ή πολύ πιο λεπτή διαδηλώσεις των τεχνών και τεχνών της Χαβάης.

Όλα τα εμπορικά πειράματα στη Χαβάη περιλαμβάνουν μια παράσταση μετά το δείπνο με μουσική και πολυνησιακό χορό.

Προσφέρουν πολύ παραδοσιακό χορό και μουσική από τα νησιά της Πολυνησίας, όπως το μοντέρνο χαλάι χούλα ( hula auana ), το Ταϊτιανό χούλα, το Maori haka και φυσικά ένας χορευτής πυροσβέστης της Σαμόα. Δυστυχώς, ωστόσο, πολλές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πολύ λίγα από την παραδοσιακή αρχαία Χαβάη hula ( hula kahiko ).

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, περισσότερες εμφανίσεις προσπαθούν να παρουσιάσουν μια πιο αυθεντική επίδειξη κυρίως Hawaiian hula και μουσική. Φροντίστε να ρωτήσετε τον υπάλληλο του ξενοδοχείου ή του παρόχου δραστηριότητάς σας σχετικά με τον τύπο ψυχαγωγίας που θα παρουσιαστεί στις διάφορες δράσεις με τις οποίες εργάζονται.

Τιμές

Οι τιμές ποικίλλουν επίσης ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων καθισμάτων, κατά πόσον η μεταφορά συμπεριλαμβάνεται από και προς το luau και αν όλα τα ποτά περιλαμβάνονται στην τιμή εισόδου.

Ωστόσο, είναι ασφαλές να υποθέσετε ότι θα πληρώσετε μεταξύ $ 80 και $ 120 για κάθε ενήλικα που συμμετέχει. Τα περισσότερα πακέτα προσφέρουν ειδικές τιμές για τα παιδιά.

Luau Foods

Ενώ τα μενού σε κάθε luau ποικίλουν κάπως, όλα προσφέρουν τα ίδια βασικά παραδοσιακά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του pua'a kalua (ψητό χοιρινό) μαγειρεμένο όλη την ημέρα σε ένα υπόγειο imu που ανοίγει ως μέρος της ψυχαγωγίας του βράδυ.

Άλλα παραδοσιακά τρόφιμα περιλαμβάνουν τα σμέουμ (σολομός με ντομάτα και κρεμμύδια), το κοτόπουλο luau (κοτόπουλο με σπανάκι, κρεμμύδια και σκόρδο), το μακρύ ρύζι κοτόπουλου, τη γλυκοπατάτα, το haupia (πουτίγκα καρύδας), το kulolo ) και, βέβαια, poi (φτιαγμένο από τη σφυρήλατη ρίζα του φυτού taro).

Στα κοινά ποτά περιλαμβάνονται τα πιο τσαϊκά, μπλε Χαβάη και πολλά μη αλκοολούχα ποτά. Τα περισσότερα αναψυκτικά είναι διαθέσιμα με επιπλέον χρέωση.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το χαρακτηριστικό μας στο Luau Foods and Recipes .

Luau Ενδυμασία

Ενδυμασία κατά το πλείστον lucius είναι Χαβάης casual. Τα μπλουζάκια και τα παπούτσια Aloha είναι κατάλληλα για τους άνδρες. Τα casual φορέματα ή η φθορά aloha είναι κατάλληλα για γυναίκες.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι συμβουλές δεν περιλαμβάνονται γενικά στην προπληρωμένη σας τιμή. Μια δωρεά για τον σερβιτόρο σας ή τον οικοδεσπότη του τραπεζιού εκτιμάται πολύ.

Είναι πιθανό ότι μια φωτογραφία της ομάδας σας θα ληφθεί κατά την είσοδό σας στους λόφους Luau. Σε πολλές λήψεις γίνονται επιπλέον φωτογραφίες όλη τη διάρκεια του βράδυ. Αντίγραφα αυτών των φωτογραφιών είναι γενικά διαθέσιμα με επιπλέον χρέωση καθώς βγαίνετε από το luau.

Πολλοί πράκτορες γεμίζουν νωρίς. Ορισμένα είναι σε ανοικτή βάση, αλλά άλλα είναι σε βάση προτεραιότητας. Κάντε τις κρατήσεις σας πολύ νωρίτερα για να έχετε τις καλύτερες θέσεις.

Πολλά πακέτα προσφέρουν ειδικές ρυθμίσεις καθισμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες με προειδοποίηση. Παρομοίως, μερικές λήψεις είναι σε θέση να φιλοξενήσουν εκείνους με ειδικές διαιτητικές απαιτήσεις. Πάλι, φροντίστε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων και φροντίστε να ρωτήσετε για τυχόν ειδικές ρυθμίσεις που μπορεί να χρειάζεστε.

Για περισσότερες πληροφορίες, φροντίστε να επισκεφθείτε τον οδηγό μας για τον Luaus στη Χαβάη, ο οποίος περιλαμβάνει αναλυτικές αναθεωρήσεις και φωτογραφίες πολλών λήψεων καθώς και τη συλλογή συνταγών luau που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι σας.