Η ιστορία του Wrangell ευδοκιμεί στο νοτιοανατολικό δάσος της Αλάσκας

Το Wrangell βρίσκεται μόλις 90 μίλια βόρεια του Κεττσικάν αλλά αισθάνεται έναν κόσμο μακριά, και κατά κάποιο τρόπο, είναι. Προσβάσιμο μέσω βάρκα ή αεροσκάφους, το Wrangell είναι ένα μοναδικό παράδειγμα της ζωής σε μικρές πόλεις και μόλις φτάσετε εδώ, είναι πιθανό να συνειδητοποιήσετε ότι αυτή είναι η Αλάσκα που ελπίζατε. Βρίσκεται κοντά στην κορυφή του πανέμορφου Clarence Strait και στο στόμα του ρηχού ποταμού Stikine, το Wrangell είναι επίσης μια από τις πιο διαφορετικές πόλεις που θα βρείτε σε ολόκληρο το κράτος, χάρη σε μια σειρά από ιστορικά γεγονότα και ενδιαφέροντα άτομα.

Το Wrangell, που βρίσκεται στο νησί Wrangell, βρίσκεται μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και του νησιού Etolin, έχει δει έναν εκπληκτικό αριθμό κατοίκων και επισκεπτών τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια. Οι εξερευνητές, οι κυνηγοί γουνοφόρων και οι αναζητητές χρυσού βρίσκουν την πόλη πολύ ευχάριστη από την άποψη της ναυσιπλοΐας και της αξίας της άγριας ζωής, όπως οι θαλάσσιες ενυδρίδες, που θα μπορούσαν να σκοτωθούν για τη γούνα τους. Ενώ οι ρώσοι έμποροι γούνας ήταν οι πρώτοι μη-ντόπιοι που ζήτησαν τον Wrangell για τη διατήρηση των συμφερόντων τους κατασκευάζοντας ένα φρούριο το 1833, ο Γιώργος Βανκούβερ ήταν στην πραγματικότητα ο πρώτος λευκός που έβαλε το πόδι στο έδαφος του Wrangell κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης επίσκεψης το 1793. ήταν επιφανειακή, ωστόσο, επειδή το Βανκούβερ έχασε την εύρεση του ποταμού Stikine που οδηγεί σε αυτό που είναι τώρα ο Καναδάς και η σειρά Coast Mountain.

Όταν οι Ρώσοι έχτισαν το φρούριο Redoubt St. Dionysus, όπως ονομάστηκε Wrangell, οι ντόπιοι Tlingit Ινδοί μετεγκαταστάθηκαν στο κέντρο της νέας πόλης σε ένα μικρό οικόπεδο που σήμερα ονομάζεται Shakes Island (το όνομα του τότε Chief Shakes V).

Εδώ, η Tlingit βοήθησε στη διαχείριση των συναλλαγών γουναρικών με τις δικές τους έξυπνες ικανότητες και βοήθησε να οδηγήσει τη βιομηχανία γούνας προς την ανάκαμψη της αξίας.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του φρουρίου, η περίφημη Hudson's Bay Company έδειξε ότι θέλει ένα κομμάτι της δράσης, σκοπεύοντας να χτίσει τη δική της θέση στον ποταμό Stikine.

Όταν το πλοίο του Hudson Bay έφτασε στην κοινότητα, οι ρώσοι διοικητές τους αρνήθηκαν να εισέλθουν, λέγοντας ότι οι Βρετανοί δεν είχαν δικαίωμα στη γη. Οι άνθρωποι του Tlingit προσχώρησαν στο χτύπημα, υποστηρίζοντας το δικαίωμά τους στις γούνες (και συνεπώς την συνεχιζόμενη εμπορική επιρροή), έτσι οι ναύτες του Hudson Bay επέστρεψαν στο Βανκούβερ (πόλη) για να αναλογιστούν τις επιλογές τους.

Τελικά, οι Βρετανοί, οι Ρώσοι και οι Tlingits έφτασαν σε σύμβαση μίσθωσης γης το 1840, κοστίζοντας την πληρωμή 2.000 δερμάτων για την πληρωμή στους Ρώσους και την παράδοση τροφίμων για ρωσικές αποικίες στη δυτική ακτή. Αλλά οι Βρετανοί είδαν τις δυνατότητες των πόρων της Wrangell και πήραν τη συμφωνία.

Αλλά όταν η Αλάσκα αγοράστηκε από τη Ρωσία στην περίφημη συμφωνία "Seward's Folly" το 1867, μια ακόμη σημαία έπρεπε να πετάξει από τη θέση του Wrangell, που ονομαζόταν έτσι για τον Baron von Wrangel της Ρωσοαμερικανικής Εταιρείας που ίδρυσε αρχικά την περιοχή. Μόλις οι Αμερικανοί είχαν εγκαταστήσει μια στρατιωτική παρουσία στην πόλη, μια σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πέταξε ψηλά και περήφανα, κάνοντας τέσσερα να ανυψωθούν μέχρι την σημαία κατά τα προηγούμενα 40 χρόνια.

Ίσως το πιο πολύχρωμο άτομο για να εξερευνήσει τη γη γύρω από το Wrangell ήταν ο φυσιοδίφης John Muir, του οποίου τα συγγράμματα διαχειρίζονται ανακατεύουν μια αίσθηση περιπέτειας στους ταξιδιώτες, ακόμα και σήμερα.

Ο Muir ήρθε στο νησί Wrangell για πρώτη φορά το 1879 και δεν εντυπωσιάστηκε πολύ από τα βρεγμένα δάση και τις χερσαίες ακτές. Παρ 'όλα αυτά, κολλήθηκε και γύρισε πάνω και κάτω την έρημο του νησιού και τις γειτονικές πλωτές οδούς. Το Stikine έκανε μια εντύπωση γι 'αυτόν, ο Muir κάλεσε το Big Stikine Glacier μια "ευρεία, λευκή πλημμύρα", σε αντίθεση με οτιδήποτε είχε δει ποτέ πριν.

Εντυπωσιασμένος αρκετά για να επισκεφθείτε; Το γραφείο επισκεπτών της Wrangell μπορεί να προσφέρει μια πλήρη διαδρομή για τους επισκέπτες της Αλάσκας, ανεξάρτητα από το αν τα ενδιαφέροντά τους βρίσκονται στην άγρια ​​φύση, την αλιεία ή τον πολιτισμό Tlingit.

Οι ταξιδιώτες που αναζητούν ένα κομμάτι μοναξιάς και σκηνικού θα απολαύσουν τη διαμονή τους στο Grand View Bed and Breakfast , το οποίο απέχει 1,6χλμ. Από το κέντρο της πόλης και το λιμάνι. Με μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τρεις ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες, καθιστικό και εκπληκτική θέα στον ήχο πέρα ​​από το Grand View ζει μέχρι το όνομά του.

Ω, και μην παραβλέπετε το πρωινό γέμισης που θα τροφοδοτήσει ένα για μια περιπέτεια ημέρας.

Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στο Wrangell για να δουν τον ποταμό Stikine και θα το δουν με τη βοήθεια της εταιρείας ναύλωσης της Αλάσκας με τη χρησιμοποίηση αεριωθούμενων σκαφών με ρηχά βύσματα για να μπορέσουν να πλοηγηθούν στο αμμώδες δέλτα. Κάντε μια βόλτα στους παγετώνες, παρακολουθήστε θαλάσσια λιοντάρια ή επισκεφθείτε το Παρατηρητήριο Άγριας Ζωής AnAn για να δείτε καφέ και μαύρες αρκούδες που τρέφονται με σολομό.

Η ιστορία του Tlingit μπορεί να γίνει κατανοητή από μια πολιτιστική περιήγηση της Αλάσκας , όπου ένα ταξίδι στον αρχαίο Chief Shakes House βυθίζει έναν χορό, drumming και ιστορίες που χρονολογούνται από τις γενιές.

Μην ξεχάσετε να κάνετε μια βόλτα στο Mount Dewey, ειδικά τον Ιούλιο, όταν ώριμα βατόμουρα φτερά τα μονοπάτια και μερικές φορές εμποδίζουν την πραγματική άφιξη στην κορυφή. Αξίζει όμως την προσπάθεια να πάτε, καθώς η κορυφή αποδίδει υπέροχη θέα στο Wrangell, τα γύρω βουνά και το περιστασιακό πλοίο Alaska Marine Highway που διέρχεται.