Τι είναι το GDS (Global Distribution System);

Ορισμός του GDS

Τα συστήματα παγκόσμιας διανομής (GDS) είναι μηχανογραφημένα, συγκεντρωτικά, που παρέχουν συναλλαγές που σχετίζονται με ταξίδια. Καλύπτουν τα πάντα, από αεροπορικά εισιτήρια έως ενοικιάσεις αυτοκινήτων μέχρι δωμάτια ξενοδοχείων και πολλά άλλα.

Τα συστήματα παγκόσμιας διανομής αρχικά δημιουργήθηκαν συνήθως για χρήση από τις αεροπορικές εταιρείες αλλά αργότερα επεκτάθηκαν στους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Σήμερα, τα παγκόσμια συστήματα διανομής επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράζουν εισιτήρια από πολλούς διαφορετικούς παρόχους ή αεροπορικές εταιρείες.

Τα παγκόσμια συστήματα διανομής αποτελούν επίσης το πίσω μέρος των περισσότερων ταξιδιωτικών υπηρεσιών με βάση το Διαδίκτυο.

Ωστόσο, διαφορετικά συστήματα παγκόσμιας διανομής εξακολουθούν να εξυπηρετούν έναν περιορισμένο αριθμό αεροπορικών εταιρειών. Για παράδειγμα, η Saber χρησιμοποιείται από την American Airlines , την PARS από την USAir, την TravelSky από την Air China, την Worldspan από τη Delta κ.λπ. Άλλα σημαντικά παγκόσμια συστήματα διανομής περιλαμβάνουν τα Galileo, TravelSky και Worldspan. Τα συστήματα παγκόσμιας διανομής ονομάζονται μερικές φορές συστήματα υπολογιστικής κράτησης (CSR).

Παγκόσμιο Σύστημα Διανομής Παράδειγμα

Για να δούμε πώς λειτουργούν τα παγκόσμια συστήματα διανομής, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε ένα από τα biggies: Amadeus. Η Amadeus δημιουργήθηκε το 1987 ως κοινοπραξία μεταξύ της Air France, της Iberia, της Lufthansa και της SAS και έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια.

Το Amadeus χρησιμοποιείται από περισσότερες από 90.000 τοποθεσίες ταξιδιωτικών γραφείων και πάνω από 32.000 γραφεία πωλήσεων αεροπορικών εταιρειών για τη διανομή και την πώληση ταξιδιωτικών υπηρεσιών.

Η υπηρεσία επεξεργάζεται περισσότερες από 480 εκατομμύρια συναλλαγές ημερησίως και πάνω από 3 εκατομμύρια συνολικές κρατήσεις ανά ημέρα (αυτό είναι πολύ!). Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες επωφελούνται από την Amadeus, έχοντας τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα πλήρες δρομολόγιο ταυτόχρονα, αντί να χρειάζεται να διαπραγματευτούν με μεμονωμένους παρόχους ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Μπορούν να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα 74 εκατομμύρια εγγραφές ονόματος επιβατών.

Όσον αφορά τους εταίρους των αεροπορικών εταιρειών, οι υπηρεσίες της Amadeus οδηγούν κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες όπως η British Airways , η Qantas, η Lufthansa και πολλά άλλα.

Το μέλλον των παγκόσμιων συστημάτων διανομής

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παγκόσμια συστήματα διανομής θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο ταξιδιωτικό τοπίο για πολλά χρόνια, αλλά ο παραδοσιακός τους ρόλος αλλάζει και αμφισβητείται από όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στον τομέα των ταξιδιών. Δύο σημαντικές εκτιμήσεις που επηρεάζουν το ρόλο των παγκόσμιων συστημάτων διανομής είναι η ανάπτυξη διαδικτυακών ιστοσελίδων ταξιδιών που προσφέρουν συγκρίσεις τιμών και την αυξημένη ώθηση από τους αερομεταφορείς και άλλους παρόχους ταξιδιωτικών υπηρεσιών για να πιέσουν τους καταναλωτές να κάνουν κρατήσεις απευθείας μέσω των ιστοτόπων τους. Για παράδειγμα, για την ανάκτηση πρόσθετων χρημάτων, τα τελευταία χρόνια πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ωθήσει τους ταξιδιώτες να αγοράζουν εισιτήρια απευθείας από τις ιστοσελίδες των αεροπορικών εταιρειών. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες επιβάλλουν ακόμη και πρόσθετα τέλη για τα εισιτήρια που ταξινομούνται μέσω ενός παγκόσμιου συστήματος διανομής, αντί για την ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας.

Παρόλο που τέτοιες αλλαγές θα επηρεάσουν σίγουρα τις μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τα παγκόσμια συστήματα διανομής, πιστεύω ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τα επόμενα είκοσι χρόνια τουλάχιστον.