Τα σημαντικότερα γεγονότα της Ιαπωνικής Πρωτοχρονιάς

Πώς γίνονται οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς στην Ιαπωνία σε σύγκριση με άλλες χώρες;

Εάν επισκέπτεστε την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του νέου έτους, συγχαρητήρια! Είναι μια μεγάλη στιγμή για να επισκεφτείτε τη χώρα. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, όλοι οι πολιτισμοί δεν γιορτάζουν την ευκαιρία με τον ίδιο τρόπο. Παρόλο που είναι συνηθισμένο το κόμμα για την Πρωτοχρονιά σε πολλές χώρες της Δύσης, το γεγονός έχει μεγαλύτερη σημασία στην Ιαπωνία. Λοιπόν, πώς ακούγεται η Ιαπωνία στο νέο έτος; Αποκτήστε τα βασικά στοιχεία με αυτήν την επισκόπηση.

Ονόματα για το νέο έτος στα ιαπωνικά

Στην Ιαπωνία, υπάρχουν δύο διαφορετικές λέξεις για να περιγράψουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις του Νέου Έτους και την ίδια την Πρωτοχρονιά.

Η γιορτή της Ιαπωνικής Πρωτοχρονιάς ονομάζεται shogatsu και η Πρωτοχρονιά ονομάζεται γκαντάν. Όπως και σε δεκάδες χώρες, η 1η Ιανουαρίου είναι εθνική εορτή στην Ιαπωνία. Αλλά εδώ οι ομοιότητες μεταξύ της Ιαπωνίας και άλλων χωρών παρασύρονται. Στην Ιαπωνία, το Νέο Έτος δεν είναι μόνο μια άλλη γιορτή, θεωρείται ευρέως η σημαντικότερη γιορτή. Σε πολλές χώρες ίσως συμβαίνει το Πάσχα, τα Χριστούγεννα ή μια ημέρα ανεξαρτησίας, αλλά σίγουρα δεν συμβαίνει η Πρωτοχρονιά.

Πώς οι Γιαπωνέζοι γιορτάζουν τις διακοπές

Είναι συνηθισμένο οι άνθρωποι στην Ιαπωνία να λένε ο ένας στον άλλο "akemashite-omedetou-gozaimasu" ή "Ευτυχισμένο το Νέο Έτος" κάθε φορά που βλέπουν ο ένας τον άλλον για πρώτη φορά μετά από τον Ιανουάριο 1. Εκτός από το χαιρετισμό ο ένας τον άλλον, τεράστιο μέρος των εορτασμών του νέου έτους .

Οι Ιάπωνες άνθρωποι τρώνε ειδικά πιάτα που ονομάζονται osechi ryori κατά τη διάρκεια shogatsu. Είναι συσκευασμένα σε κουτί Jubako, το οποίο έχει πολλά στρώματα.

Κάθε πιάτο έχει ιδιαίτερη σημασία. Για παράδειγμα, τρώνε γαρίδες για μεγάλη διάρκεια ζωής, ρέγγα για τη γονιμότητα και άλλα τρόφιμα για συγκεκριμένους λόγους. Είναι επίσης παραδοσιακό να τρώτε πιάτα mochi (κέικ ρύζι) κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς. Το Zouni (σούπα από κέικ ρύζι) είναι το πιο δημοφιλές πιάτο mochi. Τα συστατικά ποικίλλουν ανάλογα με τις περιοχές και τις οικογένειες.

Στις δυτικές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα τρόφιμα παίζουν ρόλο και στους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Στον αμερικανικό νότο, για παράδειγμα, είναι συνηθισμένο να τρώμε μπιζέλια μαύρα μάτια για τύχη ή χόρτα ή λάχανο για πλούτο. Αλλά αυτές οι μαγειρικές παραδόσεις δεν μοιράζονται όλοι οι Αμερικανοί.

Χρήματα και θρησκεία

Είναι συνηθισμένο να δίνετε χρήματα στα παιδιά κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς στην Ιαπωνία. Αυτό ονομάζεται otoshidama. Εάν πηγαίνετε σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, είναι καλό να έχετε χρήματα σε μικρούς φακέλους.

Εκτός από τα χρήματα, είναι παραδοσιακό για τους Ιάπωνες να επισκέπτονται ένα ιερό ή ένα ναό κατά τη διάρκεια των Πρωτοχρονιά. Οι άνθρωποι προσεύχονται για ασφάλεια, υγεία, καλή τύχη και ούτω καθεξής. Η πρώτη επίσκεψη σε ένα ναό ή ένα ιερό σε ένα χρόνο ονομάζεται hatsumoude. Πολλοί γνωστοί ναοί και ιερά είναι εξαιρετικά γεμάτοι. Κάποιοι ναοί και ιερά μοιάζουν με μερικά εκατομμύρια επισκέπτες κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς κάθε χρόνο.

Κλείσιμο διακοπών

Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ιαπωνία είναι συνήθως κλειστές από τις 29 ή 30 Δεκεμβρίου έως τις 3 ή 4 Ιανουαρίου. Τα κλεισίματα εξαρτώνται από το είδος της επιχείρησης και την ημέρα της εβδομάδας. Τα τελευταία χρόνια, πολλά εστιατόρια, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα παρέμειναν ανοικτά κατά τη διάρκεια των Πρωτοχρονιά.

Πολλά πολυκαταστήματα κατέχουν τώρα ειδικές πωλήσεις της Πρωτοχρονιάς, οπότε αν βρίσκεστε στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ίσως να θέλετε να κάνετε κάποια ψώνια τότε.