Ιαπωνικά προετοιμασίες για το νέο έτος

Το Shiwasu είναι μια ιαπωνική λέξη για τον Δεκέμβριο που σημαίνει κυριολεκτικά "οι δάσκαλοι τρέχουν γύρω". Αυτή η λέξη αντικατοπτρίζει τον πιο πολυσύχναστο μήνα του έτους. Πώς ξοδεύουν οι Ιάπωνες το τέλος του έτους;

Ιαπωνικά προετοιμασίες για το νέο έτος

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, οι συναντήσεις bounenkai (ξεχασμένες) πραγματοποιούνται μεταξύ συναδέλφων ή φίλων στην Ιαπωνία. Είναι ένα ιαπωνικό έθιμο να στέλνεις oseibo (δώρα τέλους του έτους) γύρω από αυτήν την εποχή του χρόνου.

Επίσης, είναι συνηθισμένο να γράφετε και να στέλνετε μηνύματα nengajo (καρτ-ποστάλ ιαπωνικής Πρωτοχρονιάς) το Δεκέμβριο, ώστε να παραδίδονται την Πρωτοχρονιά.

Στο χειμερινό ηλιοστάσιο, παρατηρούνται ορισμένες ιαπωνικές παραδόσεις, όπως η κατανάλωση kabocha και η λήψη yuzu bath (yuzu-yu). Ο λόγος για αυτό είναι η επιθυμία μας να παραμείνουμε υγιείς κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κρατώντας ζεστό και τρώγοντας θρεπτικά τρόφιμα.

Ένα σημαντικό ιαπωνικό έθιμο στο τέλος του έτους είναι το oosoji, που σημαίνει εκτεταμένο καθαρισμό. Σε αντίθεση με τον εαρινό καθαρισμό που είναι κοινός στις Η.Π.Α., το oosoji παραδοσιακά ασκείται όταν ο καιρός είναι αρκετά κρύος. Είναι σημαντικό για τους Ιάπωνες να καλωσορίσουν ένα νέο έτος με ένα καθαρό κράτος και όλες οι καθαρισμοί γίνονται στο σπίτι, στο χώρο εργασίας και στο σχολείο πριν από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς.

Όταν γίνεται ο καθαρισμός, οι διακοσμήσεις της Πρωτοχρονιάς τοποθετούνται συνήθως μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου γύρω και μέσα στα σπίτια. Ένα ζευγάρι kadomatsu (διακοσμήσεις πεύκου και μπαμπού) τοποθετείται στην μπροστινή πόρτα ή στην πύλη.

Το Shimekazari ή το shimenawa με ένα στριμμένο συρματόσχοινο, διακοσμήσεις χαρτιού και μανταρίνι κρεμασμένα σε διάφορες θέσεις για να φέρουν καλή τύχη. Λέγεται ότι μπαμπού, πεύκα, μανταρίνια είναι σύμβολα της μακροζωίας, της ζωτικότητας, της καλής τύχης και ούτω καθεξής. Μια άλλη διακόσμηση της Πρωτοχρονιάς είναι kagamimochi που αποτελείται συνήθως από δύο στρογγυλά σε σχήμα κέικ ρύζι mochi ένα πάνω από το άλλο.

Δεδομένου ότι είναι παραδοσιακό για τους Ιάπωνες να τρώνε κέικ ρύζι (mochi) κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς διακοπές, mochitsuki (χτύπημα του ρύζι mochi να κάνει mochi) γίνεται στο τέλος του έτους. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παραδοσιακά ένα ξύλινο σφυρί (kine) για να μπουκιά ατμισμένο ρύζι mochi στο πέτρινο ή ξύλινο κονίαμα (usu). Αφού το ρύζι γίνει κολλώδες, κόβεται σε μικρά κομμάτια και διαμορφώνεται σε γύρους. Δεδομένου ότι τα προσυσκευασμένα κέικ ρύζι mochi πωλούνται συνήθως στα σούπερ μάρκετ στις μέρες μας, το mochitsuki δεν είναι τόσο κοινό όσο το παρελθόν. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτόματες μηχανές mochi-pounding για να κάνουν το mochi στο σπίτι. Επιπλέον, προετοιμάζονται πολλά εδέσματα της Πρωτοχρονιάς (osechi ryori) πριν από την Πρωτοχρονιά.

Ταξίδια και διακοπές

Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δεν εργάζονται από το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου μέχρι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου στην Ιαπωνία, είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες περιόδους ταξιδιού της Ιαπωνίας. Μετά από όλες τις πολυάσχολες εργασίες, οι Ιάπωνες ξοδεύουν συνήθως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (oomisoka) μάλλον ήσυχα με την οικογένεια. Είναι παραδοσιακό να τρώτε soba (noodles φαγόπυρο) την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δεδομένου ότι τα λεπτά μακρά noodles συμβολίζουν τη μακροζωία. Καλείται toshikoshi soba (περνώντας το noodles έτους). Τα εστιατόρια Soba σε όλη τη χώρα είναι απασχολημένα να κάνουν soba την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι άνθρωποι λένε ο ένας στον άλλο "yoi otoshiwo" που σημαίνει "Έχετε ένα καλό χρονικό πέρασμα" στο τέλος του έτους.

Πριν από τα μεσάνυχτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς , οι καμπάνες του ναού στην Ιαπωνία αρχίζουν να φθάνουν αργά 108 φορές. Ονομάζεται joya-no-kane. Οι άνθρωποι καλωσορίζουν το νέο έτος ακούγοντας τον ήχο των καμπάνες του ναού. Λέγεται ότι τα διόδια του ναού καθαρίζουν τον εαυτό μας από τις 108 κοσμικές επιθυμίες μας. Σε πολλούς ναούς, οι επισκέπτες μπορούν να χτυπήσουν joya-no-kane. Μπορεί να χρειαστεί να φτάσετε νωρίς για να συμμετάσχετε στην ανάληψη των κουδουνιών.