Ταξιδεύοντας στην Ιρλανδία στα βήματα του Αγίου Πατρικίου

Ο Πάτρικ, πολιούχος της Ιρλανδίας , είναι κοινώς γνωστός ως ο άνθρωπος που το 432 έφερε απλώς τον Χριστιανισμό στους Ιρλανδούς και οδήγησε τα φίδια από το Σμαραγδένιο Νησί. Ενώ οι δύο αυτοί ισχυρισμοί είναι ύποπτοι, ο ιστορικός Patrick φαίνεται να ήταν ένας πολύ επιτυχημένος ιεραπόστολος στο βόρειο τμήμα της Ιρλανδίας.

Και μια περιήγηση στα βήματά του σίγουρα κάνει μια ενδιαφέρουσα αναχώρηση από την πεπατημένη διαδρομή.

Δουβλίνο

Η εκδρομή ξεκινάει στο Δουβλίνο, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου - ενώ η σημερινή δομή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνισή του στον 19ο αιώνα και έχει ανεγερθεί στο 13ο. Ο σημερινός "Εθνικός καθεδρικός ναός της Ιρλανδίας", ωστόσο, αντικαθιστά μια πολύ νωρίτερη δομή που θυμίζει τον Patrick. Ο ίδιος ο άγιος λέγεται ότι βαφτίστηκε μετατρέπεται σε μια "ιερή πηγή" κοντά. Πράγματι, κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης βρέθηκε ένα ελατήριο καλυμμένο με μια πλάκα που φέρει ένα σταυρό. Σήμερα μπορεί να δει στον καθεδρικό ναό. Επίσης εξακολουθούν να εμφανίζονται τα πανό των Ιπποτών του Αγίου Πατρικίου, μια διαταγή ιπποδρομίας που καθιέρωσε ο Βρετανός βασιλιάς Γιώργος Γ 'ΙΙΙ το 1783, αλλά ουσιαστικά έχασε από το 1922.

Το δεύτερο μέρος για να επισκεφθείτε στο Δουβλίνο είναι το Εθνικό Μουσείο στην οδό Kildare . Στη συλλογή των μεσαιωνικών τεχνουργημάτων, δύο έχουν μια φημισμένη σύνδεση με τον Patrick. Ένα όμορφο "καμπαναριό" χρονολογείται γύρω στο 1100, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως λειψανοθήκη για τον εορτασμό του αγίου.

Και μια απλή σιδερένια καμπάνα είναι επίσης στην προβολή. Με αυτό το κουδούνι, ο Πάτρικ κάλεσε τους πιστούς στη μάζα - τουλάχιστον σύμφωνα με την παράδοση, η επιστήμη χρονολογεί την καμπάνα στον 6ο ή τον 8ο αιώνα.

Τα αγάλματα, οι τοιχογραφίες και τα παράθυρα της εκκλησίας που απεικονίζουν τον Άγιο Πατρίκιο, περισσότερο από συχνά σε αντικειμενική ενδυμασία, αφθονούν στο Δουβλίνο όπως κάνουν παντού στην Ιρλανδία.

Από το Δουβλίνο, μια σύντομη διαδρομή θα σας οδηγήσει στο Slane, ένα μικρό χωριό με τέσσερα όμοια σπίτια στο κύριο σταυροδρόμι, ένα κάστρο που χρησιμοποιείται για ροκ συναυλίες και το

Hill of Slane

Ο λόφος του Slane , ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό τοπίου, χρησιμοποιήθηκε ήδη στις προϊστορικές εποχές ως τόπος λατρείας ειδωλολατρίας ή για εκδηλώσεις. Μπορεί να υπάρξει σύνδεση με τον κοντινό λόφο της Ταρά , την αρχαία έδρα των υψηλών βασιλιάδων της Ιρλανδίας.

Γύρω στο Πάσχα, ο Patrick επέλεξε το Hill of Slane για την εντυπωσιακή αναμέτρηση του με τον παγανιστή βασιλιά Laoghaire. Λίγο πριν ο Laoghaire μπορούσε να ανάψει την παραδοσιακή (και βασιλική) πυρκαγιά του στην Τάρα, ο Patrick άναψε την πασχαλική του φωτιά στον λόφο του Slane. Δύο αντίθετες πυρκαγιές, που αντιπροσώπευαν τα αντίθετα συστήματα πεποιθήσεων, σε αντίθετους λόφους - αν υπήρχε ποτέ μια πνευματική «μεξικανική στάση», αυτό ήταν. Σήμερα ο λόφος του Slane κυριαρχείται από ερείπια και τάφους. Ο ίδιος ο Πάτρικ φημολογείται ότι έχτισε την πρώτη εκκλησία εδώ, αργότερα ο Άγιος Ερκ ίδρυσε ένα μοναστήρι δίπλα του. Τα ερείπια που παρατηρούνται σήμερα είναι αργότερα vintage, όμως, η οικοδόμηση και η ανακαίνιση έργων έχουν καλύψει όλα τα ίχνη του πρώιμου Χριστιανισμού.

Από το Slane, στη συνέχεια, θα οδηγήσετε κατευθείαν στην Ιρλανδία προς τη Δύση, περνώντας το Westport με το ιστορικά σωστό άγαλμά του Patrick (ως χαμηλός βοσκός) και τελικά φτάνοντας στο Clew Bay.

Κρόατ Πάτρικ

Αυτό είναι το "ιερό βουνό" της Ιρλανδίας - μάλιστα οι θρησκευτικές τελετουργίες φαίνεται ότι γιορτάστηκαν ήδη από το 3000 π.Χ. στο μικρό οροπέδιο στην κορυφή! Το εντυπωσιακό βουνό δίπλα στη θάλασσα φαίνεται ότι έχει προσελκύσει διαχρονικά θιασώτες, εδώ έγιναν ιστορικές θυσίες.

Ο ίδιος ο Πάτρικ ανέβηκε στο βουνό για να βρει ειρήνη και μοναξιά. Δαπάνες σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες νηστεία στην κορυφή, πάλη δαίμονες και επιθυμίες, όλα για την πνευματική ευημερία των Ιρλανδών αδελφών του. Τόσο επιτυχημένη, ώστε το κατόρθωμα του εξακολουθεί να το θυμάται και να γιορτάζεται σήμερα. Η οποία με τη σειρά της σημαίνει ότι η ειρήνη και η μοναξιά είναι πιο δύσκολο να βρεθούν σήμερα στο Croagh Patrick!

Αν θέλετε να ανεβείτε στην κορυφή του βουνού 2,500 ποδών στο Murrisk. Μπορείτε να αγοράσετε ή να νοικιάσετε βαριά μπαστούνια εδώ (συνιστάται) και να ελέγξετε τις απαιτήσεις για προσκύνημα.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσετε την αναρρίχηση σε μια απότομη διαδρομή καλυμμένη με βότσαλο, γλιστρώντας και ολισθαίνοντας περιστασιακά, πατώντας συχνά για να τραβήξετε τις απόψεις, να προσευχηθείτε ή απλά να πάρετε την αναπνοή σας πίσω. Αν δεν είστε σε προσκύνημα, επιχειρήστε μόνο την ανάβαση αν είστε λογικά κατάλληλοι και παίρνετε νερό και φαγητό μαζί σας. Η θέα από την κορυφή είναι εκπληκτική - οι ανέσεις σίγουρα δεν είναι. Εάν τυχαίνει να επισκεφθείτε τον Croagh Patrick την Κυριακή Garland (την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου), θα συναντήσετε χιλιάδες προσκυνητές, μερικοί προσπαθώντας να ανέβουν ξυπόλητοι! Προσέξτε για ομάδες φορείων από το Τάγμα της Αστυνομίας της Μάλτας και της ορεινής διάσωσης που φέρνουν θύματα στον πλησιέστερο σταθμό πρώτων βοηθειών ...

Από τον Croagh Patrick, στη συνέχεια, κατευθυνθείτε προς τα ανατολικά και προς τα βόρεια προς Doneg, κατευθυνόμενοι προς τον Lough Derg και το Purgatory του Αγίου Πατρικίου.

Lough Derg και το καθαρότερο του Αγίου Πατρικίου

Το Tractatus de Purgatorio Sancti Patricii , που γράφτηκε το 1184, μας λέει για αυτό το μέρος. Εδώ ο Patrick υποτίθεται ότι εισήλθε στην κάθαρση και έζησε για να πει την ιστορία. Ενώ το ιστορικό υπόβαθρο είναι ασαφές στο καλύτερο, το μικρό νησί στο Lough Derg έγινε τοποθεσία προσκυνήματος στους μεσαιωνικούς χρόνους. Το 1497 ο Πάπας δήλωσε επισήμως αυτά τα προσκυνήματα ως ανεπιθύμητα και οι στρατιώτες του Puritan Cromwell κατέστρεψαν το χώρο. Αλλά το ενδιαφέρον του 19ου αιώνα για το Πατριαρχείο του Αγίου Πατρικίου αναζωπυρώθηκε και σήμερα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ιρλανδίας.

Κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου (από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο) χιλιάδες επισκέπτονται το Station Island σε οργανωμένες εκδρομές. Μερικοί είναι μόνο επισκέπτες για μια μέρα, ενώ άλλοι αναλαμβάνουν τρεις μέρες προσευχής και νηστείας, στέκονται σε παγωμένο νερό και κοιμούνται μόνο σε σύντομες περιόδους. Το προσκύνημα χαρακτηρίζεται ποικιλοτρόπως ως "εμπνευσμένη ανανέωση της πίστης" ή "έκκληση για αμαρτία". Σίγουρα δεν αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο καθαυτό. Οι επισκέπτες που είναι απλά περίεργοι για την ιστορία του Lough Derg θα βρουν το κέντρο Lough Derg στο Pettigo περισσότερο για τις προτιμήσεις τους.

Από το Pettigo θα πάτε στη συνέχεια κάτω από το Lower Lough Erne στο

Πόλη του Armagh - η "πόλη του καθεδρικού ναού"

Καμία άλλη πόλη στην Ιρλανδία δεν φαίνεται να κυριαρχείται από τη θρησκεία παρά από την Armagh - δεν μπορεί κανείς να ρίξει μια πέτρα χωρίς να καταστρέψει ένα παράθυρο εκκλησίας! Και τόσο η Καθολική Εκκλησία, όσο και η (Αγγλικανική) Εκκλησία της Ιρλανδίας βλέπουν το Armagh ως κέντρο της Χριστιανικής Ιρλανδίας . Και οι δύο ονομασίες έχουν τεράστιους καθεδρικούς ναούς στους αντιτιθέμενους λόφους!

Η εκκλησία του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Πατρικίου (Εκκλησία της Ιρλανδίας) είναι η παλαιότερη και πιο ιστορική από αυτούς. Ο θρύλος μας λέει ότι το 445 ο ίδιος ο Πάτρικ έχτισε μια εκκλησία και ίδρυσε ένα μοναστήρι εδώ, ανεβάζοντας τον Armagh σε «πρωτεύουσα εκκλησία της Ιρλανδίας» το 447. Ένας επίσκοπος κατοικούσε στην Armagh από το χρόνο του Πάτρικ, το 1106 ο τίτλος ανέβηκε στον αρχιεπίσκοπο. Ο υψηλός βασιλιάς Μπράιαν Μπόρου λέγεται ότι είναι θαμμένος στους λόγους του καθεδρικού ναού. Η εκκλησία του Πάτρικ, όμως, δεν επέζησε ούτε των επιδρομέων των Βίκινγκ ούτε των ταραγμένων μέσων ηλικιών. Ο σημερινός καθεδρικός ναός χτίστηκε μεταξύ 1834 και 1837 - επισήμως "αποκατασταθεί". Χτισμένο από κόκκινο ψαμμίτη ενσωματώνει παλαιότερα στοιχεία και έχει άλλα αντικείμενα στην οθόνη μέσα. Τα βιτρό παράθυρα που χτυπάνε οπτικά αξίζουν την απότομη βόλτα μόνο του.

Σίγουρα πιο μοντέρνο είναι η Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πατρικίου (Καθολική), χτισμένη σε λόφο μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά και πολύ πιο επιβλητικό με την περίτεχνη πρόσοψη και τους δίδυμους πύργους. Ξεκίνησε την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου 1840 χτίστηκε σε ανεξάρτητες σκηνές, τα σχέδια αναθεωρήθηκαν στα μισά του δρόμου και μόνο το 1904 ο καθεδρικός ναός τελικά τελείωσε. Ενώ το εξωτερικό είναι υπέροχο, το εσωτερικό είναι απλά εντυπωσιακό - ιταλικό μάρμαρο, μεγαλοπρεπές ψηφιδωτά, λεπτομερείς πίνακες και χρωματισμένο γυαλί που εισάγονται από τη Γερμανία συνδυάζονται καθιστούν αυτή την πιο εντυπωσιακή εκκλησία στην Ιρλανδία. Οι αναγνώστες του «κώδικα da Vinci» μπορεί να είναι ενθουσιασμένοι - τόσο το παράθυρο που δείχνει το Μυστικό Δείπνο όσο και τα αγάλματα των Αποστόλων πάνω από την είσοδο δείχνει μια σίγουρα θηλυκή φιγούρα ...

Το ταξίδι σας συνεχίζει στη συνέχεια στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας

Πόλη του Μπέλφαστ

Κάντε ένα σημείο για να επισκεφθείτε το Μουσείο του Ulster δίπλα στους Βοτανικούς Κήπους και το επιβλητικό Πανεπιστήμιο της Βασίλισσας. Εκτός από τον χρυσό που σώζεται από την ισπανική Armada και μια εκλεκτική συλλογή τέχνης και τεχνουργημάτων, το μουσείο που μοιάζει με δεξαμενή περιέχει ένα ιερό με τη μορφή χαμηλότερου χεριού και χεριού. Αυτή η πλούσια διακοσμημένη χρυσή θήκη είναι φημισμένη για να στεγάσει το πραγματικό χέρι και το χέρι του Πάτρικ. Τα δάχτυλα εμφανίζονται σε μια χειρονομία ευλογίας. Ίσως όχι ένα πραγματικό λείψανο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό.

Περάστε λίγο χρόνο στα αξιοθέατα και ψώνια στο Μπέλφαστ , και στη συνέχεια κατευθυνθείτε νοτιοανατολικά, ακολουθώντας τους δρόμους κατά μήκος του Strangford Lough προς Downpatrick.

Downpatrick

Η Καθεδρικός Ναός της Αγίας και Ανεξάρτητης Τριάδας φέρει πινακίδα και θα την βρείτε στο τέλος μιας αψίδας που κυριαρχεί στην πόλη. Η πρώτη εκκλησία εδώ χτίστηκε για να τιμήσει τον τόπο ταφής του ίδιου του Πάτρικ:

Αρχικά ο λόφος είχε χρησιμοποιηθεί για αμυντικά χωματουργικά έργα στις προϊστορικές εποχές και ο Patrick ήταν απασχολημένος κοντά. Αλλά όταν ο άγιος πέθανε στον Σαούλ (βλέπε παρακάτω), αρκετές εκκλησίες διεκδικούσαν το αναμφισβήτητο δικαίωμα να τον θάψουν. Όλα τα άλλα συνουσίες φυσικά αμφισβήτησαν ακριβώς αυτό. Μέχρι που ένας μοναχός πρότεινε μια ανώτερη αρχή για να διευθετήσει το θέμα, έριξε δυο άγρια ​​βοοειδή σε ένα καλάθι, έδεσε το σώμα του Πάτρικ στο καλάθι και άφησε τα βόδια να τρέξουν ελεύθερα. Τελικά σταμάτησαν στο λόφο και ο Πάτρικ ήταν αναπαυμένος. Ένα τεράστιο ογκόλιθο γρανίτη με την απλή επιγραφή "Patraic" σηματοδοτεί τη φημισμένη ταφή από το 1901. Γιατί ακριβώς ο Frances Joseph Bigger επέλεξε αυτό το σημείο είναι ασαφές.

Ο πρώτος ναός δεν επιβίωσε - το 1315 σκωτσέζικα στρατεύματα λεηλάτησαν τον Downpatrick και ένας νέος καθεδρικός ναός ολοκληρώθηκε μόλις το 1512. Αυτό έπεσε σε χαλάρωση και τελικά ανοικοδομήθηκε σε ένα ρομαντικό «μεσαιωνικό στυλ» μεταξύ 1790 και 1826. Σήμερα ο εικονικός μεσαιωνικός καθεδρικός ναός ένα στολίδι! Οι μικρές διαστάσεις και οι περίτεχνες αλλά καλαίσθητες λεπτομέρειες του προσδίδουν μια μοναδική γοητεία.

Κάτω από τον καθεδρικό ναό, θα βρείτε το σύγχρονο κέντρο Αγίου Πατρικίου , μια γιορτή πολυμέσων του Confessio του Πάτρικ. Μια επίσκεψη είναι απαραίτητη, αυτό είναι ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα του είδους της στην Ιρλανδία. Η κορυφή είναι μια ταινία που παρουσιάζεται σε ένα ειδικό θέατρο με κοντινές 180 ° οθόνες, καθιστώντας την πτήση του ελικοπτέρου στην Ιρλανδία πολύ δυναμική μάλιστα!

Τώρα βρίσκεστε κοντά στο τέλος της περιήγησης - από τον τάφο του Πατρικίου να κάνετε μια σύντομη διαδρομή στο χωριό Saul.

Saul

Σε αυτήν την απαράμιλλη περιοχή, πραγματοποιήθηκε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της Ιρλανδίας. Λέγεται ότι ο Πάτρικ προσγειώθηκε κοντά στο Saul το 432, έλαβε ένα κομμάτι γης ως δώρο από τον τοπικό άρχοντα και προχώρησε να χτίσει την πρώτη του εκκλησία . 1500 χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε μια νέα εκκλησία στη μνήμη αυτής της σημαντικής περίστασης. Ο αρχιτέκτονας Henry Seaver δημιούργησε τη μικρή, δυσδιάκριτη εκκλησία του Αγίου Πατρικίου, προσθέτοντας μια δίκαιη αναπαράσταση ενός στρογγυλού πύργου και μόνο ένα παράθυρο από βιτρό που απεικονίζει τον ίδιο τον άγιο. Ένα αφιέρωμα. Και ένα ιδανικό, συνήθως ήσυχο μέρος για διαλογισμό στον άγιο και τα έργα του.

Μετά από αυτό, μπορείτε να ολοκληρώσετε την περιήγησή σας με επιστροφή στο Δουβλίνο.