Συμβουλές για την εύρεση εργασίας στην Κόστα Ρίκα

Έτσι κάνατε ένα ταξίδι στην Κόστα Ρίκα, ερωτευθήκατε και θέλετε να κάνετε μια πιο μόνιμη ύπαρξη εδώ; Πιστέψτε με, δεν είστε μόνοι. Μέχρι το 2011, υπήρχαν ήδη περίπου 600.000 expats που ζουν στην Κόστα Ρίκα και ενώ η πλειοψηφία είναι από τη Νικαράγουα , τουλάχιστον 100.000 προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά άλλα από την Ευρώπη και τον Καναδά. Πολλοί είναι συνταξιούχοι, αλλά άλλοι έρχονται με ευέλικτες θέσεις εργασίας από την πατρίδα τους, ενώ άλλοι έρχονται με βιογραφικά στο χέρι.

Πώς λοιπόν βρίσκετε μια δουλειά στον ηλιόλουστο παράκτιο Κόστα Ρίκα; Μία από τις επιλογές είναι η Craigslist.com της Κόστα Ρίκα, όπου δημοσιεύονται καθημερινά δέκα έως δεκαπέντε θέσεις εργασίας στην Κόστα Ρίκα. Μια άλλη επιλογή είναι να έρθετε σε επαφή με τις σχολές τοπικών γλωσσών για εργασίες διδασκαλίας αγγλικών, να ελέγχετε τις καταχωρίσεις στο αγγλικό έγγραφο The Tico Times ή να γίνετε μέλος μιας ομάδας δικτύωσης.

Θέσεις εργασίας για εκθέσεις

Οι πιο ευρέως διαθέσιμες θέσεις εργασίας για αλλοδαπούς διδάσκουν αγγλικά ή εργάζονται σε τηλεφωνικά κέντρα. Ενώ αυτές οι θέσεις πληρώνουν πάνω από το μέσο μισθό ($ 500 - $ 800 το μήνα) στην Κόστα Ρίκα, κάποιος εξοικειωμένος με την υψηλότερη ποιότητα διαβίωσης των ανεπτυγμένων χωρών θα βρει τους μισθούς μόλις τεντώσει για να καλύψει τις δαπάνες.

Ο ανταγωνισμός είναι δύσκαμπτος για θέσεις στις δώδεκα περίπου διεθνείς εταιρείες (Intel, Hewitt Packard, Boston Scientific κ.λπ.). Οι περισσότεροι από αυτούς τείνουν να προσλαμβάνουν από το υψηλό μορφωμένο και φθηνότερο εργατικό δυναμικό της Κόστα Ρίκα ή να μεταφέρουν τους δικούς τους υπαλλήλους από ξένα γραφεία.

Εκείνοι που ζουν πιο άνετα είναι άνθρωποι που μπορούν να βρουν εργασία «τηλεργασίας» από το εξωτερικό. Ενώ η τηλεργασία είναι νόμιμη σύμφωνα με το δίκαιο της Κόστα Ρίκα, οι μετανάστες πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης διαμονής και το εισιτήριο τους πρέπει να παραληφθεί στο εξωτερικό.

Άλλες βιομηχανίες που συχνά εκμισθώνουν εκπατριστές περιλαμβάνουν τον τουρισμό, την ακίνητη περιουσία και την αυτοαπασχόληση (ή ξεκινώντας τη δική του επιχείρηση).

Οι νομικές απαιτήσεις εργασίας στην Κόστα Ρίκα

Είναι παράνομο για οποιονδήποτε αλλοδαπό να εργάζεται στη χώρα χωρίς προσωρινή κατοικία ή άδεια εργασίας. Ωστόσο, επειδή η Διοίκηση Μετανάστευσης κατακλύζεται με αιτήματα διαμονής και διαρκεί πολύ πέραν των 90 ημερών για να εγκρίνει τις αιτήσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να εργάζονται χωρίς την απαιτούμενη γραφειοκρατία.

Μια κοινή πρακτική στην Κόστα Ρίκα είναι οι εταιρείες να προσλαμβάνουν αλλοδαπούς ως "σύμβουλοι", καταβάλλοντάς τους επιχορηγήσεις γνωστές σε τοπικό επίπεδο ως επαγγελματικές υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο, οι αλλοδαποί δεν θεωρούνται υπάλληλοι και επομένως δεν παραβιάζουν το νόμο. Το μειονέκτημα είναι ότι οι αλλοδαποί που εργάζονται με αυτόν τον τρόπο πρέπει ακόμα να εγκαταλείψουν τη χώρα και να εισέλθουν ξανά στη χώρα κάθε 30-90 ημέρες (ο αριθμός των ημερών εξαρτάται κυρίως από τη χώρα από την οποία και από τη διάθεση του τελωνειακού πράκτορα που σφραγίζει το διαβατήριό σας την ημέρα της άφιξής σας.) Όσοι εργάζονται ως σύμβουλοι πρέπει επίσης να καταβάλλουν προαιρετική ασφάλιση στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Οι νόμοι της Κόστα Ρίκα επιτρέπουν στους αλλοδαπούς να κατέχουν επιχειρήσεις στην Κόστα Ρίκα, αλλά δεν τους επιτρέπεται να εργάζονται σε αυτές. Το σκέφτονται, καθώς ο αλλοδαπός παίρνει μια πιθανή ευκαιρία εργασίας για μια Κόστα Ρίκα.

Κόστος ζωής

Όταν ψάχνετε για απασχόληση στην Κόστα Ρίκα, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το κόστος ζωής στη χώρα.

Τα επιπλωμένα διαμερίσματα θα κοστίζουν οπουδήποτε από $ 300 έως $ 800. τα παντοπωλεία τρέχουν μεταξύ $ 150 και $ 200 το μήνα. και οι περισσότεροι επισκέπτες θα θέλουν να πληρώσουν κάτι για ταξίδια και ψυχαγωγία, κοστίζοντας τουλάχιστον 100 δολάρια.

Οι μισθοί από τις εργασίες αγγλικής διδασκαλίας ή τηλεφωνικού κέντρου μπορούν να καλύψουν τα βασικά έξοδα διαβίωσης, αλλά σπανίως θα είναι αρκετά για να σας επιτρέψουν να κάνετε οποιαδήποτε εξοικονόμηση. Πολλοί άνθρωποι με αυτά τα επαγγέλματα πρέπει να εργάζονται δύο ή τρεις θέσεις εργασίας για να διατηρήσουν ένα βιοτικό επίπεδο που είναι συνηθισμένοι. Άλλοι εργάζονται μέχρι να εξαντληθούν οι εξοικονομήσεις. Αν ανησυχείτε ότι πληρώνεστε με ελάχιστο μισθό, ελέγξτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας. Δημοσιεύει τον ελάχιστο μισθό για σχεδόν κάθε εργασία.