Σεισμοί στη Νότια Αμερική

Αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε στη Νότια Αμερική, θα πρέπει να γνωρίζετε τον αριθμό των σεισμών που χτυπάει κάθε μέρα στην ήπειρο. Ενώ ορισμένοι θεωρούν τους σεισμούς ως περιστασιακά γεγονότα, πάνω από ένα εκατομμύριο σεισμοί συμβαίνουν κάθε χρόνο - αν και τα περισσότερα από αυτά είναι τόσο μικρά, παραμένουν άκαμπτα. Ακόμα, άλλοι διαρκούν για λεπτά που μοιάζουν με ώρες και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στο τοπίο, ενώ άλλα είναι τεράστια καταστροφικά γεγονότα που προκαλούν τεράστια καταστροφή και απώλεια ζωής.

Οι μεγάλοι σεισμοί που συμβαίνουν στη Νότια Αμερική, ειδικά στην άκρη του "δακτυλίου της φωτιάς", μπορούν να οδηγήσουν σε τσουνάμι που συντρίβουν κατά μήκος των χιλιανών και περουβιανών ακτών και εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό στη Χαβάη, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία με μαζικά κύματα μερικές φορές πάνω από 100 πόδια ύψος.

Όταν τεράστια καταστροφή προέρχεται από τις φυσικές δυνάμεις μέσα στη γη, είναι δύσκολο να φανταστούμε και να αποδεχόμαστε τη ζημιά και την καταστροφή. Η επιβίωση μας κάνει να αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε άλλο, και όμως, δεν υπάρχει τέλος στους σεισμούς. Οι ειδικοί προτείνουν να γίνουν οι δικές σας σεισμικές προετοιμασίες. Μπορεί να μην υπάρχει προειδοποίηση, αλλά εάν έχετε προετοιμάσει, μπορείτε να περάσετε από την εμπειρία ευκολότερα από άλλους.

Τι προκαλεί σεισμούς στη Νότια Αμερική

Υπάρχουν δύο σημαντικές περιοχές παγκοσμίως για τη σεισμική ή την terremoto- δραστηριότητα. Το ένα είναι η αλπίδα που διασχίζει την Ευρώπη και την Ασία, ενώ η άλλη είναι η ζώνη γύρω από τον Ειρηνικό που περιβάλλει τον Ειρηνικό Ωκεανό, επηρεάζοντας τις δυτικές ακτές της Βόρειας Αμερικής και της Νότιας Αμερικής, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες. τις βόρειες άκρες του Ειρηνικού.

Οι σεισμοί κατά μήκος αυτών των ζωνών εμφανίζονται όταν δύο τεκτονικές πλάκες, πολύ κάτω από την επιφάνεια της γης, συγκρούονται, εξαπλώνονται ή ολισθαίνουν το ένα πάνω στο άλλο, κάτι που μπορεί να συμβεί πολύ αργά ή γρήγορα. Το αποτέλεσμα αυτής της ταχύτερης δραστηριότητας είναι η ξαφνική απελευθέρωση μιας τεράστιας απελευθέρωσης ενέργειας που μεταβάλλεται στην κυματική κίνηση.

Αυτά τα κύματα κυλούν μέσω του φλοιού της γης, προκαλώντας κίνηση της γης. Ως αποτέλεσμα, τα βουνά ανεβαίνουν, το έδαφος πέφτει ή ανοίγει, και τα κτίρια κοντά σε αυτή τη δραστηριότητα μπορούν να καταρρεύσουν, οι γέφυρες μπορούν να σπάσουν, και οι άνθρωποι μπορούν να πεθάνουν.

Στη Νότια Αμερική, το τμήμα της ζώνης circum-Pacific περιλαμβάνει τις πλάκες Nazca και South American. Περίπου τρία ίντσες κινείται μεταξύ αυτών των πινακίδων κάθε χρόνο. Αυτή η κίνηση είναι το αποτέλεσμα τριών διαφορετικών, αλλά αλληλένδετων περιστατικών. Περίπου 1,4 εκατοστά της πλάκας Nazca ολισθαίνει ομαλά κάτω από τη Νότια Αμερική, δημιουργώντας βαθιά πίεση που δημιουργεί ηφαίστεια. ένα άλλο 1,3 ίντσες είναι κλειδωμένο στο όριο πλάκας, πιέζοντας τη Νότια Αμερική, και απελευθερώνεται κάθε εκατό χρόνια περίπου σε μεγάλους σεισμούς. και περίπου το ένα τρίτο της ίντσας σκλήρυνε τη Νότια Αμερική μόνιμα, κτίζοντας τις Άνδεις.

Εάν ο σεισμός συμβαίνει κοντά ή κάτω από το νερό, η κίνηση προκαλεί την ενέργεια κύματος γνωστή ως τσουνάμι, η οποία παράγει απίστευτα γρήγορα και επικίνδυνα κύματα που μπορούν να πύργοι και να συντρίψουν δεκάδες πόδια πάνω από τις ακτές.

Κατανόηση της κλίμακας των σεισμών

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει καλύτερα τους σεισμούς μελετώντας τους μέσω δορυφόρου, αλλά η χρονολογημένη κλίμακα Richter Magnitude εξακολουθεί να ισχύει με την κατανόηση πόσο μεγάλη είναι κάθε μία από αυτές τις σεισμικές δραστηριότητες.

Η κλίμακα κλίμακας Richter είναι ένας αριθμός που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του μεγέθους ενός σεισμού που αποδίδει σε κάθε σεισμό ένα μέγεθος ή ένα μέτρο σε ένα σεισμογράφο της ισχύος των σεισμικών κυμάτων που αποστέλλονται από την εστία.

Κάθε αριθμός στη κλίμακα Richter Magnitude αντιπροσωπεύει έναν σεισμό που είναι τριάντα ένα φορές τόσο ισχυρός όσο ο προηγούμενος ολόκληρος αριθμός, αλλά δεν χρησιμοποιείται για να εκτιμήσει τη ζημιά, αλλά το μέγεθος και την ένταση. Η κλίμακα έχει αναθεωρηθεί ώστε να μην υπάρχει πλέον υψηλότερο όριο. Πρόσφατα, έχει σχεδιαστεί μια άλλη κλίμακα που ονομάζεται κλίμακα Moment Magnitude για ακριβέστερη μελέτη μεγάλων σεισμών.

Ιστορία των μεγάλων σεισμών στη Νότια Αμερική

Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα (USGS), μεταξύ των μεγαλύτερων σεισμών από το 1900, αρκετοί συνέβησαν στη Νότια Αμερική με τον μεγαλύτερο σεισμό σεισμού 9,5, καταστρεπτικό τμήμα της Χιλής το 1960.

Ένας άλλος σεισμός έγινε εκτός των ακτών του Εκουαδόρ, κοντά στο Esmeraldas στις 31 Ιανουαρίου 1906, με μέγεθος 8,8. Ο σεισμός αυτός προκάλεσε ένα τοπικό τσουνάμι των 5 μέτρων που κατέστρεψε 49 σπίτια, σκότωσε 500 ανθρώπους στην Κολομβία και καταγράφηκε στο Σαν Ντιέγκο και στο Σαν Φρανσίσκο και στις 17 Αυγούστου 1906 ένας σεισμός κατά 8,2% στη Χιλή κατέστρεψε το Valparaiso.

Επιπλέον, άλλοι σημαντικοί σεισμοί περιλαμβάνουν:

Αυτοί δεν είναι οι μόνοι σεισμοί που καταγράφηκαν στη Νότια Αμερική. Αυτοί που βρίσκονται στην προ-Κολομβιανή εποχή δεν είναι στα βιβλία της ιστορίας, αλλά εκείνα που ακολουθούν τα ταξίδια του Χριστόφορου Κολόμβου σημειώνονται, ξεκινώντας με τον σεισμό του 1530 στη Βενεζουέλα. Για λεπτομέρειες σχετικά με μερικούς από αυτούς τους σεισμούς μεταξύ του 1530 και του 1882, παρακαλούμε να διαβάσετε τις καταστροφές της Νότιας Αμερικής, που δημοσιεύθηκαν αρχικά το 1906.