Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο προσβολής και τραυματισμού καρχαρία

Τα περιστατικά καρχαριών που δαγκώνουν ανθρώπους στα ύδατα της Χαβάης είναι πολύ σπάνια, εμφανίζονται κατά μέσο όρο με ρυθμό περίπου 3 ή 4 ετησίως. Από το 1828 έως τον Ιούλιο του 2016 υπήρξαν μόνο 150 επιβεβαιωμένες μη προκληθείσες επιθέσεις καρχαρία, συμπεριλαμβανομένων 10 θανάτων, τρεις από τις οποίες σημειώθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια - μια περίοδο ασυνήθιστα υψηλού αριθμού επιθέσεων που κορυφώθηκε στις 14 το 2013.

Οι μοιραίοι δαγκώματα του καρχαρία εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά σπάνιες, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τον αριθμό των ανθρώπων που κολυμπούν, σέρφουν, αναπνέουν ή βουτούν στα ύδατα της Χαβάης.

Το 2015, περίπου 8 εκατομμύρια επισκέπτες ήρθαν στα νησιά της Χαβάης και οι περισσότεροι από αυτούς γύρισαν στο νερό κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Οι άνθρωποι που εισέρχονται στο νερό πρέπει να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν κρυφοί κίνδυνοι. Η είσοδος στον ωκεανό θα πρέπει να θεωρείται ως "εμπειρία της άγριας φύσης". Ανακαλύπτοντας περισσότερα σχετικά με τους καρχαρίες, χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και τηρώντας τις ακόλουθες συμβουλές για την ασφάλεια, ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Εδώ είναι πώς

• Κολυμπήστε, κολυμπήστε ή βουτήξετε με άλλους ανθρώπους και μην κινηθείτε πολύ μακριά από τη βοήθεια. Εάν αποφασίσετε να κάνετε μια περιήγηση με αναπνευστήρα με αναπνευστήρα, μπορείτε να είστε πολύ σίγουροι ότι το σκάφος θα έχει spotters στο νερό για να προειδοποιήσει όλους τους συμμετέχοντες για κάθε πλησιέστερο κίνδυνο. Οι επιθέσεις καρχαριών κατά τη διάρκεια αυτών των περιηγήσεων είναι εξαιρετικά σπάνιες, σχεδόν ανήκουστες.

• Μείνετε έξω από το νερό κατά την αυγή, το σούρουπο και τη νύχτα, όταν ορισμένα είδη καρχαριών μπορούν να μετακινηθούν στην ξηρά για να ταΐσουν. Οι περισσότερες επιθέσεις συμβαίνουν όταν οι καρχαρίες αντιλαμβάνονται ότι ο κολυμβητής είναι μια από τις φυσικές πηγές τροφίμων, όπως μια σφραγίδα μοναχού.

• Μην εισέρχεστε στο νερό εάν έχετε ανοιχτές πληγές ή αιμορραγείτε με οποιονδήποτε τρόπο. Οι καρχαρίες μπορούν να ανιχνεύσουν το αίμα και τα σωματικά υγρά σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις.

• Αποφύγετε τα σκοτεινά νερά, τις εισόδους των λιμανιών και τις περιοχές κοντά στα στόμια της ροής (ειδικά μετά από έντονες βροχές), τα κανάλια ή τις απότομες αποδράσεις. Αυτά τα είδη των υδάτων είναι γνωστό ότι συχνάζουν από τους καρχαρίες.

• Μη φοράτε ρούχα υψηλής αντίθεσης ή λαμπερά κοσμήματα. Οι καρχαρίες βλέπουν πολύ καλά την αντίθεση.

• Αποφύγετε την υπερβολική εκτόξευση. κρατήστε τα κατοικίδια ζώα, τα οποία κολυμπούν ακανόνιστα, έξω από το νερό. Οι καρχαρίες είναι γνωστό ότι προσελκύονται από τέτοια δραστηριότητα.

• Μην εισέρχεστε στο νερό εάν είναι γνωστό ότι υπάρχουν καρχαρίες και αφήστε το νερό γρήγορα και ήρεμα εάν κάποιος είναι ορατός. Μην προκαλείτε ή παρενοχλείτε ένα καρχαρία, ακόμα και ένα μικρό.

• Εάν τα ψάρια ή οι χελώνες αρχίσουν να συμπεριφέρονται ασταθώς, αφήστε το νερό. Να είστε προσεκτικοί για την παρουσία των δελφινιών, καθώς είναι θύματα πολλών μεγάλων καρχαριών.

• Αφαιρέστε τα ψαροτούρα ψάρια από το νερό ή τα τραβάτε σε ασφαλή απόσταση πίσω από σας. Μην κολυμπήσετε κοντά στους ανθρώπους που αλιεύουν ή υποβρύχιο ψάρεμα. Μείνετε μακριά από νεκρά ζώα στο νερό.

• Να κολυμπήσετε ή να σερφάρετε στις παραλίες που περιπολούν οι ναυαγοσώστες και ακολουθήστε τις συμβουλές τους.