Πώς να αισθανθείτε ένα βρετανικό κάστρο

Κάστρα - Η Βρετανία έχει εκατοντάδες. Η ίδια η λέξη προκαλεί μαγεία, γοητεία και φαντασία. Αλλά τι ακριβώς ήταν κάστρο; Καταλάβετε το lingo και θα πάρετε την εικόνα.

Τα κάστρα που διασκορπίστηκαν σε ολόκληρο το τοπίο της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ουαλίας δεν κατασκευάστηκαν για νεράιδες πριγκίπισσες (εκτός αν φυλακίστηκαν). Ήταν τρομακτικοί τόποι - πρώτα απ 'όλα, φρούρια, σχεδιασμένα να εκφοβίζουν και να υποτάσσουν τον τοπικό πληθυσμό (όπως τα κάστρα του Edward I στην Ουαλία ) ή να τον υπερασπιστούν.

Κάποιοι, όπως το άγνωστο κάστρο στο χωριό του Κάστρου Acre του Norfolk, είναι λίγο περισσότερο από θρυμματισμένα ερείπια ή, όπως το Κάστρο Maiden , τα ανάχωμα της γης όπου κάποτε βρίσκονταν οικισμοί. Άλλοι, όπως το κάστρο Harlech ή το Caernarvon, έχουν πύργους, πυργίσκους και πλατείες, αρκετά για να τροφοδοτήσουν οποιοδήποτε ρομαντικό όνειρο ημέρας.

Αλλά τι σημαίνει αυτό;

Όταν επισκέπτεστε τα κάστρα, πολλοί μυστηριώδεις όροι περιπλέκονται σαν να γνωρίζουν όλοι τι εννοούν. Θέλετε να πείτε ότι δεν ξέρετε τι είναι το motte και το bailey ; Και σκεφτήκατε ότι ένα donjon ήταν το ίδιο πράγμα με ένα μπουντρούμι;

Χωρίς κάποιες βασικές πληροφορίες, η περιήγηση στο πιο ρομαντικό κάστρο μπορεί να φανεί σαν μια περιπλάνηση γύρω από ένα σωρό βράχων. Αλλά, μόλις μάθετε λίγους όρους του κάστρου, όλα έχουν νόημα. Αυτές οι λέξεις-κλειδιά και οι φράσεις θα σας κάνουν να μιλάτε "κάστρο" με τους καλύτερους από αυτούς σε χρόνο μηδέν και να κατανοήσετε πώς αυτά τα στρατιωτικά οχυρά πραγματικά δούλεψαν.

  1. Motte και Bailey - Τα πρώτα κάστρα ήταν φτιαγμένα από ξύλο και τοποθετήθηκαν σε φυσικά ψηλά σημεία ή σε μεγάλες, ανθρωπογενείς ανάχωμα. Αυτός ο τύμβος ονομάστηκε μύθος . Ήταν συνήθως περιτριγυρισμένο από ένα χαντάκι και έπειτα μια έκταση ισοπέδωσης μέσα σε έναν πέτρινο τοίχο ή μια παλάτι (ένας φράχτης φτιαγμένος από αιχμηρά ραβδάκια, ανασηκωμένος). Αυτό το επίπεδο έδαφος ήταν το bailey. Μερικές φορές το τείχος που το περιέβαλλε ονομάστηκε επίσης Bailey. Παρόλο που δεν υπάρχουν καθαρά ονόματα και κάστρα του Bailey, υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία για αυτά. Ο εικονικός στρογγυλός πύργος, το πιο γνωστό χαρακτηριστικό γνώρισμα του Κάστρου του Windsor , βρίσκεται στο αρχέγονο κάστρο του κάστρου, ένα τεχνητό οχυρό 50 ποδών από κιμωλία που ανασκάπτεται από το χαντάκι που το περιβάλλει.
  1. Ο θάλαμος - Σε μεγάλα κάστρα όπως το Windsor, με περισσότερες από μία bailey ή υπερασπιστεί χώρο αυλή που περιβάλλεται από έναν τοίχο, κάθε περιοχή θα ονομάζεται ward. Όταν επισκέπτεστε ένα κάστρο, μπορείτε να δείτε περιοχές που περιγράφονται ως άνω τμήμα και κάτω τμήμα, για παράδειγμα. Αυτό πιθανώς δεν έχει να κάνει με το φυσικό τους ύψος, αλλά μπορεί να περιγράφει πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται σε σχέση με το κάστρο.
  1. Bastion - Πάντα πίστευα ότι το προμαχώνα ήταν απλώς μια άλλη λέξη για ένα οχυρό. Αλλά όταν μιλάτε "κάστρο", ο προμαχώνας χρησιμοποιείται για να περιγράψει συγκεκριμένα τους πύργους, στρογγυλευμένους ή υπό γωνία, στη διατομή δύο τοίχων. Οι τοξότες ήταν συνήθως τοποθετημένοι σε σχισμές ή βρόχους βέλους από όπου θα υπερασπίζονταν το υπόλοιπο κάστρο.
  2. The Keep - Αυτή ήταν η οχυρωμένη κατοικία που ήταν το ισχυρότερο μέρος του κάστρου. Θα μπορούσε να βρίσκεται στη μέση του Bailey του κάστρου ή στο ψηλό έδαφος με θέα, αλλά όπου κι αν βρίσκεται το φυλάκιο, επιλέχθηκε επειδή ήταν το καλύτερο-υπερασπισμένο σημείο. Σε μια μάχη, εάν έπεφτε το κρασί, το κάστρο λήφθηκε. Στο Κάστρο Orford, που χτίστηκε τον 12ο αιώνα, το μόνο που μένει είναι να κρατήσει.
  3. Το κάστρο Donjon - Στα Νορμανικά, το φαγητό συνήθως ονομάζονταν donjon - όχι ένα μπουντρούμι καθόλου, αλλά η ισχυρά υπερασπισμένη κατοικία και καταφύγιο. Ήταν επίσης ο κύριος πύργος μέσα στα τείχη του κάστρου.
  4. Barbican - Αυτή ήταν η τελευταία υπεράσπιση του κάστρου κρατήσει. Αν οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να διεισδύσουν στις πύλες του κάστρου, θα αναγκαστούσαν να πολεμήσουν προς την κατεύθυνση της διαδρομής μέσα από ένα διάδρομο μορφής χοάνης που περιβάλλεται από ψηλά τοιχώματα γνωστά ως barbican. Μόλις οι δυνάμεις του εχθρού μπήκαν σε ένα barbican, θα μπορούσαν να βυθιστούν από πάνω με βέλη, καίγοντας πετρέλαιο και άλλα όπλα, ενώ επιβραδύνθηκαν από διάφορα εμπόδια που τους έδιωξαν. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα barbican ήταν ένα είδος εμποδίων - το Barbican Centre του Λονδίνου είναι ένα από τα πιο μπερδεμένα και αδιαπέραστα μέρη για να περιηγηθείτε στην πόλη.
  1. Κουρτίνα - Αυτός είναι ο αμυντικός τοίχος που περιβάλλει το Bailey . Μπορεί επίσης να είναι ο τοίχος που συνδέει τους προμαχώνες ή τους πύργους, αν αυτοί είναι ξεχωριστοί από το ίδιο το κέλυφος. Τα μεγαλύτερα κάστρα είχαν συχνά δύο τοίχους - ένα εξωτερικό τοίχωμα που έπρεπε να παραμορφωθεί πριν το εσωτερικό τοίχωμα, το οποίο υπερασπίστηκε ο προμαχώνας, θα μπορούσε να επιτεθεί.
  2. Το Ηλιακό - Αυτό ήταν τα ιδιωτικά τετράγωνα της οικογένειας του άρχοντα. Ένα μεγάλο κάστρο θα είχε μια μεγάλη αίθουσα στο ισόγειο που ήταν ανοικτή σε όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Τα καταλύματα μπορούν να βρίσκονται στους τοίχους των πύργων από αυτή την αίθουσα και να οργανώνονται καθημερινά διασκεδαστικά, οι πολιτικές διαπραγματεύσεις και οι ίντριγκες του κάστρου. Ήταν αυτό που θα οριστεί αργότερα ως "το δικαστήριο". Το Solar, από την άλλη πλευρά, ήταν πάνω από το ισόγειο και ήταν οι ιδιωτικοί χώροι διαβίωσης και ύπνου της οικογένειας. Η λέξη ηλιακή, παρεμπιπτόντως, δεν έχει καμία σχέση με τον ήλιο. Ήταν, στην πραγματικότητα, προερχόταν από τον Norman γαλλικό για μόνο, Seule .
  1. Τα Oubliette - Τα μεσαιωνικά κάστρα σπάνια είχαν αληθινά μπουντρούμια επειδή η κράτηση κρατουμένων ήταν ασυνήθιστη. Θα ήταν πολύ πιθανότερο να δολοφονηθείτε ή να εξορισθείτε για ένα έγκλημα από ό, τι φυλακίστηκε για έξοδα του άρχοντα. Αλλά μερικές φορές ήταν απαραίτητο να κρύψω κάποιον μακριά - ίσως για πάντα. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαν να ρίχνονται στην Oubliette , μια βαθιά κοιλάδα, συνήθως στο βάθος ενός προμαχώνα και να φτάνουν μόνο μέσα από μια πόρτα παγιδεύσεων. Μερικές φορές μια oubliette βρισκόταν ψηλά στον πύργο έτσι ώστε ο κρατούμενος να ακούει και να μυρίζει τη ζωή που περνάει γύρω του αλλά δεν έχει κανένα μέσο διαφυγής. Η λέξη oubliette προέρχεται από τους Γάλλους για ξεχασμένο μέρος . Χρησιμοποιήθηκε ως κάτι περισσότερο από τιμωρία, αλλά ως ένα είδος βασανισμού. Ο αιχμάλωτος ρίχτηκε και άφησε να πεθάνει ξεχασμένος.
  2. Το Garderobe - Ακόμα και ο Μεσαίωνας οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ευφημισμούς για την τουαλέτα. Όχι η γκαρνταρόμπα δεν ήταν ο χώρος όπου φυλάσσονταν τα ρούχα, αν και αυτό σημαίνει η γαλλική λέξη. Ήταν ο φιλόσοφος, ο λοβός, ο DJ, ο john, η τουαλέτα. Η λέξη πιθανότατα προκάλεσε τη βρετανική χρήση του όρου WC ή του ντουλαπιού για το τουαλέτα, και η (επίσης βρετανική) χρήση των λέξεων μανδύα λέξη για να περιγράψει ένα κάτω loo loo. Δεδομένης της έλλειψης τρεχούμενου νερού, ίσως είχε νόημα να τοποθετήσουμε αυτό το σημαντικό, λειτουργικό δωμάτιο κάπου έξω από τις πόρτες. Αλλά όπως είπα στην αρχή αυτού του έργου, ένα κάστρο ήταν, πρωτίστως, ένα στρατιωτικό φρούριο. Έχει νόημα για τους ιππότες να παραμείνουν στην προστασία τους όταν εκτελούν ευάλωτες σωματικές λειτουργίες. Το ντουλάπι ήταν συνήθως τοποθετημένο μέσα σε έναν από τους πύργους ή μέσα σε ένα παχύτερο τείχος του κάστρου και χωρίστηκε από τα άλλα δωμάτια από ένα σικάνι όπως η τοποθέτηση των τοίχων. Το δωμάτιο είχε καμινάδες που - εάν οι υπηρέτες ήταν τυχεροί - αδειάζονταν σε ποταμό ή τάφρο. Αν ήταν άτυχοι, ένας από τους υπηρέτες του κάστρου θα είχε το καθήκον να αδειάσει το κατώτατο σημείο των καναλιών.