Πώς η σεισμική καταστροφή της Ιαπωνίας έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο ταξίδι

Οι φυσικές καταστροφές μπορούν να προκαλέσουν πλήγματα στους πολίτες, στις κυβερνήσεις και στην οικονομία. Μπορούν επίσης να διαταράξουν την τουριστική βιομηχανία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι το αίμα της ζωής μιας περιοχής.

Λίγες φυσικές καταστροφές προκάλεσαν τόσο μεγάλη διεθνή προσοχή όσο και ο σεισμός της Μεγάλης Ανατολικής Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου 2011. Ο σεισμός μεγέθους 9,0 ήταν κεντροθετημένος 130 χλμ. Από την πόλη Σεντάι στο νομό Miyagi στο ανατολικό κόστος του νησιού Honshu (το κύριο τμήμα της Ιαπωνίας) .

Διακόμισε το θαλασσό και την ακτογραμμή και προκάλεσε ένα τσουνάμι που έφερε 19.000 ζωές.

Προκάλεσε επίσης ένα σημαντικό πυρηνικό ατύχημα. Τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί λειτουργούσαν τη στιγμή του σεισμού. Ενώ όλοι επέζησαν από τον τρόμο, το τσουνάμι προκάλεσε σημαντική ζημιά στη μονάδα Fukushima Dalichi. Οι μονάδες ψύξης πλημμύρισαν, απενεργοποιώντας την κανονική διαδικασία απόρριψης των ράβδων αναλωμένου καυσίμου. Η καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση της περιοχής. Έβαλε επίσης τη ζωή των πρώτων ανταποκριτών και πολλών υπαλλήλων της Fukushima στη γραμμή.

Η επίδραση στον παγκόσμιο τουρισμό

Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία παρακολούθησε στενά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των ζητημάτων σεισμού , τσουνάμι και πυρηνικών αντιδραστήρων.

Αμέσως μετά τον σεισμό, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε συμβουλές για τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στην Ιαπωνία, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτό έχει χαλαρώσει από τότε.

Όταν η χώρα υφίσταται εθνική κρίση, οι Ιάπωνες αισθάνονται την αίσθηση ευθύνης προς τη χώρα τους και τα ταξίδια εκτός της χώρας μειώνονται.

Αυτό το πολιτιστικό χαρακτηριστικό, μαζί με τους πρακτικούς λόγους διαμονής στη χώρα, βοήθησε στην παρακμή του τουρισμού στην Ιαπωνία αμέσως μετά τον σεισμό.

Οι Ιαπωνικοί τουρίστες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι από τους κορυφαίους επισκέπτες στον κόσμο. Ο τουρισμός στη Χαβάη περιλαμβάνει σχεδόν 20% από την Ιαπωνία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Χαβάη έχασε ένα σημαντικό ποσό τουριστικών δολαρίων μετά τον σεισμό.

Η Χαβάη υπέφερε επίσης από τα κύματα του τσουνάμι που έπληξαν τα νησιά ως αποτέλεσμα του σεισμού. Το Four Seasons Hualalai και το Kona Village Resort στο νησί της Χαβάης έκλεισαν προσωρινά μετά το τσουνάμι. Ο Μάουι και ο Οχάου υπέστησαν επίσης ζημιές από τα κύματα. Το κρουαζιερόπλοιο Pride of America ακύρωσε επίσης για λίγο την Kailua-Kona.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) σημείωσε ότι τα αεροπορικά ταξίδια υψηλής ποιότητας μετά τον σεισμό. Η ιαπωνική αγορά αποτελεί το 6-7% των παγκόσμιων ταξιδιωτών.

Άλλες χώρες που γνώρισαν απώλειες τουριστικών και οικονομικών εσόδων περιελάμβαναν:

Πολλές άλλες χώρες υπέστησαν επίσης τον τουρισμό και άλλες οικονομικές επιπτώσεις από τον σεισμό της Ιαπωνίας, το τσουνάμι και τη γενική καταστροφή.

Ανασυγκρότηση Τουρισμού

Στα παρελθόντα χρόνια μετά τον σεισμό, οι τρεις νομαρχίες Tohoku που πλήττονται περισσότερο: η Miyagi, η Iwate και η Fukushima έθεσαν μια στρατηγική οικονομικής αναγέννησης. Ονομάζεται "τουρισμός ανασυγκρότησης" και περιλαμβάνει περιηγήσεις στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή.

Οι εκδρομές εξυπηρετούν έναν διπλό σκοπό. Σκοπός τους είναι να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους την καταστροφή και να ευαισθητοποιήσουν επίσης τις προσπάθειες ανάκαμψης στην περιοχή.

Οι παράκτιες περιοχές δεν έχουν ακόμη ανακάμψει. Αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει, χάρη στη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών καθώς και κυβερνητικών υπηρεσιών.