Ποδόσφαιρο στο Περού: Οι Ομάδες, οι Διαγωνισμοί, οι Αγωνισμοί

Club Sides, την Εθνική ομάδα και τους διάσημους Περουβιανούς ποδοσφαιριστές

Ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο, fútbol ... ό, τι το αποκαλείτε, το "όμορφο παιχνίδι" είναι μια νοτιοαμερικανική εμμονή. Και ενώ το Περού δεν είναι μια δύναμη ποδοσφαίρου όπως η Αργεντινή ή η Βραζιλία, το παιχνίδι παραμένει το εθνικό άθλημα της χώρας , απαράμιλλη από οποιοδήποτε άλλο.

Οι πλευρές του κόμματος του έθνους, ειδικά εκείνες στη Λίμα, εμπνέουν φανατική υποστήριξη. Η Περουβιανή εθνική ομάδα, εν τω μεταξύ, αγωνίζεται για να ξεπεράσει μια μακρά πτώση.

Club Soccer στο Περού

Το περουβιανό Primera División, επίσημα γνωστό ως Torneo Descentralizado de Fútbol Profesional Peruano, είναι ο κορυφαίος κλάδος του ποδοσφαιρικού συλλόγου στο Περού.

Το πρωτάθλημα αποτελείται από 16 ομάδες. οι ομάδες παίζουν ο ένας τον άλλον δύο φορές (σπίτι και εκτός, για 30 παιχνίδια το καθένα) μεταξύ Φεβρουαρίου και Δεκεμβρίου. Οι δύο ομάδες που τελειώνουν στην πρώτη και στη δεύτερη θέση παίζουν αμοιβαία σε ένα τελικό παιχνίδι δύο ποδιών, με τον τελικό νικητή να διεκδικεί το πρωτάθλημα. Οι δύο ομάδες που τελειώνουν στο κάτω μέρος του πρωταθλήματος είναι υποβιβασμένες στο Segunda División (Δεύτερη Division).

Οι ομάδες των Περουβιανών συλλόγων μπορούν επίσης να προκριθούν σε δύο ηπειρωτικά πρωταθλήματα: Copa Libertadores και Copa Sudamericana. Και οι δύο διαγωνισμοί διαθέτουν τις ομάδες κορυφαίων συλλόγων από τα διάφορα πρωταθλήματα της Νότιας Αμερικής (το Copa Libertadores διαθέτει επίσης ομάδες από το Μεξικό).

Κορυφαίες ομάδες ποδοσφαίρου στο Περού

Από τον πρώτο επίσημο διαγωνισμό πρωταθλήματος το 1912, δύο ομάδες κυριάρχησαν στην ποδοσφαιρική ομάδα του Περού: Alianza Lima και Universitario de Deportes. Από τον Απρίλιο του 2016, το Universitario έχει διεκδικήσει τον τίτλο 26 φορές με τον Alianza να σημειώνει ελαφρώς 22 τίτλους (μαζί, οι δύο ομάδες έχουν κερδίσει το ήμισυ του συνόλου των τίτλων πρωταθλήματος).

Το Sporting Cristal εμφανίστηκε ως σημαντική δύναμη στη δεκαετία του 1950. η λέσχη έχει κερδίσει τον τίτλο από τότε 17 φορές. Και οι τρεις ομάδες ποδοσφαίρου - Alianza, Universitario και Sporting Cristal - είναι από τη Λίμα.

Σε κάτι αναστατωμένο, το 2011 το Torneo Descentralizado κέρδισε ο Juan Aurich, ένας σύλλογος από το Chiclayo (μια μεγάλη πόλη στη βόρεια ακτή του Περού ).

Η ομάδα νίκησε την Alianza Lima στο play-off τίτλου, διεκδικώντας την πρώτη της νίκη πρωταθλήματος. Τα επόμενα τρία χρόνια κέρδισαν η Sporting Cristal, το Universitario και πάλι από το Sporting Cristal, ακολουθούμενη από μια απροσδόκητη νίκη πρωταθλήματος από την FBC Melgar της Arequipa, που έγινε η δεύτερη νίκη του πρωταθλήματος της λέσχης στην 100χρονη ιστορία της.

Κύριες αγωνιστικές διοργανώσεις ποδοσφαίρου στο Περού

Μια περουβιανή αγωνιστική ποδοσφαίρου ξεχωρίζει πάνω από όλα τα άλλα: El Clásico Peruano . Αυτό το ντέρμπι του Λίμα αμφισβητείται μεταξύ της Alianza και του Universitario. είναι πάντα τεταμένο, είναι πάντα σκληρό αγώνα και σπάνια στερείται δράματος (τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου).

Όπως και οι ντέρμπι του Λονδίνου της Αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ, οι αγώνες μεταξύ των σωματείων της Λίμα έχουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Το Sporting Cristal της Lima έχουν γίνει φυσικοί αντίπαλοι τόσο της Alianza όσο και του Universitario.

Ένας άλλος αντιπάλων κορυφής, γνωστός ως Clásico del Sur (Νότια Classic), διαθέτει FBC Melgar (Arequipa) και Cienciano (Cusco).

Η Περουβιανή εθνική ομάδα ποδοσφαίρου

Η περουβιανή εθνική ομάδα ιδρύθηκε επισήμως τη δεκαετία του 1920. Η επιλογή έπαιξε στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ουρουγουάη το 1930, αλλά απέτυχε να προχωρήσει πέρα ​​από το πρώτο στάδιο. Παρά αυτό το νωρίς νοκ-άουτ, η ομάδα παρέμεινε ισχυρή σε όλη τη δεκαετία του 1930 και έληξε τη δεκαετία κερδίζοντας το πρωτάθλημα της Νότιας Αμερικής το 1939.

Το Περού έφτασε στην αιχμή του την εποχή της δεκαετίας του '70. Η επιλογή έφτασε στον προημιτελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Μεξικού το 1970, πριν κερδίσει το Copa America το 1975. Το Περού προκρίθηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978, αλλά απέτυχε να προχωρήσει μέσα από μια σκληρή ομάδα δεύτερου γύρου. Η ομάδα της δεκαετίας του '70 εξακολουθεί να θεωρείται η χρυσή γενιά παικτών του Περού.

Μετά την προκριμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο 1982 στην Ισπανία (στην οποία το Περού ήρθε τελευταίο στην ομάδα του πρώτου γύρου), η εθνική ομάδα άρχισε μια περίοδο παρακμής. Από το 1982, το Περού δεν κατάφερε να προκριθεί σε έναν ενιαίο διαγωνισμό για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η σημερινή ομάδα παρουσιάζει κάποια σημάδια δυναμικού, αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης, πειθαρχίας και επενδύσεων στο ποδόσφαιρο σε εθνικό επίπεδο εξακολουθεί να εμποδίζει την πρόοδο της ομάδας. Οι προκριματικοί για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2014 στη Βραζιλία ήταν μια δύσκολη και τελικά απογοητευτική μάχη, με την ομάδα να μην προχωρήσει πέρα ​​από την συνεχώς απαιτητική ομάδα προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου Νότιας Αμερικής (CONMEBOL).

Το Περού αγωνίζεται σήμερα στην ομάδα των CONMEBOL για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία.

Εάν θέλετε να δείτε το Περού να παίζει ζωντανό παιχνίδι, μάθετε περισσότερα για την παρακολούθηση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Περού .

Διάσημοι Περουβιανοί ποδοσφαιριστές

Teófilo Cubillas - Γενικά θεωρούμενος ως ο καλύτερος παίκτης του Περού ποτέ, ο Cubillas ήταν τεχνικά προικισμένος μέσος στην καρδιά της χρυσής γενιάς πλευράς της δεκαετίας του 1970. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) κατέταξε τον Cubillas στους 48 στον κατάλογο των 50 μεγαλύτερων ποδοσφαιριστών του αιώνα. Παραμένει ο κορυφαίος σκόρερ του Περού.

Ο Νολμπέρτο ​​Σολάνο - Το Σολάνο είναι μία από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς αθλητικές φιγούρες στο Περού έχοντας κερδίσει 95 πόντους για την εθνική ομάδα πριν από τη συνταξιοδότησή του από το διεθνές ποδόσφαιρο το 2009. Ο Σολάνο πέρασε μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του στην Αγγλία, κάνοντας πάνω από 200 εμφανίσεις για τη Νιουκάστλ με την Πρέμιερ Λιγκ (καθώς επίσης και με τους Aston Villa και West Ham). Τώρα στα τέλη της δεκαετίας του '30, ο Solano παίζει τώρα για το Hartlepool στο Αγγλικό League One.

Ο Claudio Pizarro - Pizarro έχει περάσει μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του στη Γερμανία, καθιστώντας τον κορυφαίο ξένο σκόρερ στη γερμανική ποδοσφαιρική ιστορία ενώ παίζει για το Βέρντερ Βρέμης και τη Μπάγερν Μονάχου. Παρά την επιτυχία του στο εξωτερικό, προσπάθησε να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του παίζοντας στην εθνική ομάδα του Περού (από τον Απρίλιο του 2016, σημείωσε 20 γκολ σε 83 εμφανίσεις).

Ο Χουάν Μανουέλ Βάργκας , που ονομάζεται El Loco, ο Βάργκας φαινόταν σαν να γίνει η κινητήρια δύναμη της σημερινής Περουβιανής ομάδας. Παίζοντας οπουδήποτε στην αριστερή πλευρά του αγώνα, ο Βάργκας εντυπωσίασε για το Περού, αλλά η πρόσφατη φόρμα του έχει μειωθεί σημαντικά. Συνεχίζει να φτιάχνει τη φήμη του παίζοντας στην Ευρώπη, με διακριτικά στη Φιορεντίνα, τη Γένοβα (δάνειο) και τον σημερινό Betis.

Paolo Guerrero - Το σημερινό αγόρι του περουβιανού ποδοσφαίρου, Guerrero οδηγεί την επίθεση για την εθνική του ομάδα ενώ παίζει για τη Βραζιλιάνικη πλευρά του φλαμένγκο.