Περαιτέρω επεκτάσεις τουριστικών θεωρήσεων (TAM)

Σημείωση: Οι απαιτήσεις και οι διαδικασίες θεωρήσεων υπόκεινται σε αλλαγές. Επισκεφθείτε την ενότητα "Επέκταση της παραμονής" της ιστοσελίδας της κυβέρνησης του Περού της Εθνικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης πριν ολοκληρώσετε τις ρυθμίσεις σας.

Μετά από μια διαδικαστική αλλαγή τον Ιούλιο του 2008, οι τουρίστες δεν μπορούν πλέον να επεκτείνουν τις "τουριστικές τους θεωρήσεις" από το Περού. Για τους περισσότερους ταξιδιώτες (βλ. " Χρειάζεστε μια τουριστική βίζα για το Περού;

"), αυτή η" τουριστική βίζα "είναι η Tarjeta Andina de Migración , ή TAM, ένα έντυπο που έχει ληφθεί και ολοκληρωθεί στα σύνορα (αντίθετα με τις αιτήσεις για θεώρηση που ζητήθηκαν πριν από το ταξίδι).

Εάν θέλετε να επεκτείνετε την Tarjeta Andina, θα χρειαστεί να βγείτε από το Περού και να μπείτε ξανά στο Περού - δεν μπορείτε να ζητήσετε επέκταση στο Περού. Αν όλα είναι καλά και δεν έχετε ήδη πάει για πολύ καιρό στο Περού, ο συνοριακός υπάλληλος θα σας δώσει μια νέα Tarjeta Andina όταν θα επανεισέλθετε στη χώρα. Ο αριθμός των ημερών που θα σας δοθεί, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από τη διάθεση του συνοριακού υπαλλήλου και τον αριθμό των ημερών που προηγουμένως περάσατε στο Περού. Αυτό είναι όπου τα πράγματα μπορούν να πάρουν περίπλοκα.

Είχατε προηγουμένως δαπανήσει λιγότερο από 183 ημέρες στο Περού

Εάν σας δώσατε 90 ημέρες για την Tarjeta Andina όταν εισήγατε για πρώτη φορά στο Περού, η επέκταση της διαμονής σας μέσω μιας συνοριακής λυκίσκου δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα. Μπορείτε να βγείτε από το Περού στα κοντινότερα σύνορα και να εισέλθετε ξανά, στις περισσότερες περιπτώσεις, με ένα νέο TAM και άλλες 90 ημέρες για να περάσετε στο Περού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σημεία διέλευσης των συνόρων, διαβάστε τα βασικά σύνορα του Περού.

Έχετε ήδη περάσει 183 ημέρες στο Περού

Πολλοί υπάλληλοι των συνόρων θα σας δώσουν τις πλήρεις 183 ημέρες στο TAM σας όταν εισέλθετε για πρώτη φορά στο Περού (ειδικά αν το ζητήσετε). Εάν έχετε ήδη περάσει τις 183 ολόκληρες μέρες στο Περού πριν από ένα συνοριακό λυκίσκο, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες να εισέλθετε ξανά στο Περού (βλ. Ενότητα σχετικά με δυνητικές αλλαγές 2016 παρακάτω).

Η νομοθεσία σχετικά με τη μέγιστη διαμονή 183 ημερών φαίνεται να είναι ανοιχτή στην ερμηνεία. Κάποιοι υπάλληλοι των συνόρων θα επιμένουν κατηγορηματικά ότι μπορείτε να περάσετε μόνο 183 ημέρες στο Περού κάθε ημερολογιακό έτος , οπότε μπορεί να μην θέλουν να σας επιτρέψουν να επανέλθετε στο Περού. Άλλοι θα σας επιτρέψουν να επιστρέψετε, δίνοντάς σας ένα φρέσκο ​​TAM και άλλες 90 ημέρες στο Περού (μερικοί θα σας δώσουν τις πλήρεις 183 ημέρες).

Σύμφωνα με την εμπειρία μου (και από διάφορες άλλες εκθέσεις), οι συνοριακοί υπάλληλοι στα σύνορα Περού-Χιλής είναι πολύ πιο ευπρόσδεκτοι από ό, τι στα σύνορα Περού-Ισημερινού. Ενώ υποβάλλονται αιτήσεις για θεώρηση διαμονής μου, χρειαζόμουν να φτάσω στα χέρια μου για να πετύχω αρκετό χρόνο στο Περού για να ολοκληρώσω την αίτησή μου. Είχα ήδη περάσει 183 ημέρες στο Περού. Πέρασα τον Ισημερινό μέσω του μικρού συνοριακού σημείου κοντά στο San Ignacio. Όταν προσπάθησα να επανέλθω στη διέλευση των συνόρων Macará-La Tina (Εκουαδόρ-Περού), μου απαγορεύθηκε η είσοδος. Ο συνοριακός αξιωματούχος μου είπε ότι είχα ήδη μείνει για το μέγιστο επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα και δεν θα μπορούσα να επιστρέψω στο Περού.

Τελικά τον έπεισα να μου δώσει ένα μήνα στο Περού για να ολοκληρώσω την αίτησή μου. Επέστρεψα ξανά στο Περού, αλλά ήξερα ότι χρειάστηκα περισσότερο από ένα μήνα. Περάσαμε στη Χιλή λίγες εβδομάδες αργότερα. όταν επέστρεψα ξανά το Περού την επόμενη μέρα, ζήτησα από τον συνοριακό υπάλληλο 183 ημέρες, τις οποίες ευτυχώς χορήγησε χωρίς δισταγμό.

Λογικά, όλοι οι υπάλληλοι των συνόρων πρέπει να τηρούν τους ίδιους κανόνες. Αυτό, ωστόσο, είναι το Περού. Κάποιοι υπάλληλοι είναι άσχημα ενημερωμένοι, ενώ άλλοι μπορεί να αναζητούν δωροδοκία.

Εναλλακτικές λύσεις για την περικοπή του Περού

Εάν υπερβείτε τον χρόνο που έχετε παραχωρήσει στο Περού, θα πρέπει να πληρώσετε ένα πρόστιμο υπέρβασης διαμονής όταν βγείτε από τη χώρα. Το πρόστιμο αυτό είναι μόνο US $ 1 ανά ημέρα (για κάθε ημέρα που δαπανάται στο Περού μετά τη λήξη του TAM σας). Σε πολλές περιπτώσεις, η πληρωμή του προστίμου θα είναι φθηνότερη (και λιγότερη ταλαιπωρία) από την έξοδο και την επανένταξη στο Περού.

Προσέξτε, ωστόσο, καθώς ποτέ δεν ξέρετε πότε θα μπορούσε να αλλάξει ένας νόμος στο Περού (αν το $ 1 ξαφνικά αλλάξει στα $ 10, μπορεί να έχετε ένα δυσάρεστο σοκ, δείτε την τελική ενότητα παρακάτω). Μπορεί να μην είστε σε θέση να πληρώσετε το πρόστιμο σε κάποια μικρότερα σημεία συνοριακών σταθμών, οπότε ελέγχετε πάντα πριν βγείτε από τη χώρα.

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να ζητήσετε διαφορετικό τύπο προσωρινής ή μόνιμης βίζας πριν τελειώσει το TAM σας.

Αυτή είναι συχνά μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Οι επιλογές βίζας που είναι διαθέσιμες σε εσάς θα εξαρτηθούν από την κατάστασή σας, αλλά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν θεώρηση εργασίας ή βίζα γάμου.

Οι πιθανές αλλαγές στον κανονισμό για τις θεωρήσεις το 2016

Οι νέοι κανονισμοί για τις θεωρήσεις πρόκειται να εισαχθούν το 2016. Όταν θα δημοσιευθούν ακριβώς οι ακριβείς λεπτομέρειες - και όταν όλες οι αλλαγές θα εφαρμοστούν πλήρως - θα παραμείνει προς συζήτηση. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η οριακή πτώση πέρα ​​από το όριο των 183 ημερών θα γίνει πολύ πιο δύσκολη ή ίσως αδύνατη. Υπάρχουν επίσης φήμες για το πρόστιμο ενός δολλαρίου την ημέρα που αυξάνεται σε πέντε δολάρια. Μέχρι στιγμής, οι πλήρεις αλλαγές δεν έχουν κυκλοφορήσει επίσημα στο κοινό.