Οδηγός επισκεπτών στον καθεδρικό ναό Duomo στη Φλωρεντία της Ιταλίας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επίσκεψη στο διάσημο τόπο λατρείας της Φλωρεντίας

Ο καθεδρικός ναός της Santa Maria del Fiore , επίσης γνωστός ως il Duomo , χρησιμεύει ως σύμβολο της πόλης και είναι το πιο αναγνωρίσιμο κτίριο της Φλωρεντίας της Ιταλίας. Ο καθεδρικός ναός και ο αντίστοιχος καμπαναριό του και το βαπτιστήριο ( battistero ) είναι μεταξύ των Top Ten Attractions στη Φλωρεντία και ο Duomo θεωρείται επίσης ένας από τους κορυφαίους καθεδρικούς ναούς στην Ιταλία .

Πληροφορίες επισκεπτών για τον καθεδρικό ναό Duomo

Το Santa Maria del Fiore βρίσκεται στην Piazza Duomo, το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας.

Όταν επισκέπτεστε το Duomo, είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι δεν επιτρέπεται να οδηγούν αυτοκίνητα στην πλατεία (Piazza Duomo) και οι ώρες λειτουργίας του καθεδρικού ναού ποικίλλουν καθημερινά, αλλά και από την εποχή. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Duomo πριν από την άφιξή σας για να δείτε τις τρέχουσες ώρες λειτουργίας και άλλες πληροφορίες.

Η είσοδος στον καθεδρικό ναό είναι δωρεάν, αλλά υπάρχουν τέλη για να επισκεφθείτε τον θόλο και την κρύπτη, που περιλαμβάνει τα αρχαιολογικά ερείπια της Santa Reparata . Κατευθυντήριες επισκέψεις (επίσης έναντι αμοιβής) εκτελούνται για περίπου 45 λεπτά το καθένα και είναι διαθέσιμες για τον καθεδρικό ναό, τον τρούλο, την βεράντα του καθεδρικού ναού και την Santa Reparata.

Ιστορία του Καθεδρικού Ναού του Ντουόμο

Ο Ντουόμο χτίστηκε στα ερείπια του καθεδρικού ναού της Σάντα Ρεπαράτα του τέταρτου αιώνα. Αρχικά σχεδιάστηκε από τον Arnolfo di Cambio το 1296, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του, ο μαζικός τρούλος, κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα σχέδια του Filippo Brunelleschi. Κέρδισε την επιτροπή για να σχεδιάσει και να οικοδομήσει τον θόλο αφού κέρδισε έναν διαγωνισμό σχεδίου, ο οποίος τον έριξε ενάντια σε άλλους φλωρεντινούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, συμπεριλαμβανομένου του Lorenzo Ghiberti.

Οι εργασίες στον θόλο άρχισαν το 1420 και ολοκληρώθηκαν το 1436.

Ο θόλος του Brunelleschi ήταν ένα από τα πιο φιλόδοξα αρχιτεκτονικά και μηχανικά έργα της εποχής του. Πριν ο Brunelleschi υπέβαλε την πρόταση σχεδίασης, η κατασκευή του θόλου του καθεδρικού ναού είχε καθυστερήσει επειδή είχε αποφασιστεί ότι η κατασκευή ενός θόλου του μεγέθους του ήταν αδύνατη χωρίς τη χρήση πετάλων αντηρίδων.

Η κατανόηση από μέρους του Brunelleschi ορισμένων από τις βασικές έννοιες της φυσικής και της γεωμετρίας του βοήθησε να λύσει αυτό το πρόβλημα και να κερδίσει τον διαγωνισμό σχεδίου. Το σχέδιό του για τον θόλο περιελάμβανε εσωτερικά και εξωτερικά κελύφη τα οποία συγκρατούνταν μαζί με σύστημα δακτυλίου και πλευρών. Το σχέδιο του Brunelleschi χρησιμοποίησε επίσης ένα σχέδιο ψαροκόκαλου για να κρατήσει τα τούβλα του θόλου από το να πέσει στο έδαφος. Αυτές οι τεχνικές κατασκευής είναι κοινή πρακτική σήμερα αλλά ήταν επαναστατικές κατά τη διάρκεια του χρόνου του Brunelleschi.

Η Santa Maria del Fiore είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του κόσμου. Ο θόλος του ήταν ο μεγαλύτερος στον κόσμο μέχρι την κατασκευή της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στην πόλη του Βατικανού , η οποία ολοκληρώθηκε το 1615.

Η εντυπωσιακή πρόσοψη του Duomo της Φλωρεντίας είναι κατασκευασμένη από πολύχρωμες πλάκες από πράσινο, λευκό και κόκκινο μάρμαρο. Αλλά αυτό το σχέδιο δεν είναι το πρωτότυπο. Το εξωτερικό που βλέπει κανείς σήμερα ολοκληρώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Προηγούμενα σχέδια του Duomo από τους Arnolfo di Cambio, Giotto και Bernardo Buontalenti βρίσκονται στο θέατρο του Museo del Opera del Duomo (Μουσείο Καθεδρικού Ναού).