Το Βαπτιστήριο στη Φλωρεντία της Ιταλίας

Μια επίσκεψη στο βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη

Το Baptistery στη Φλωρεντία είναι μέρος του συγκροτήματος Duomo, το οποίο περιλαμβάνει τον καθεδρικό ναό της Santa Maria del Fiore και το Campanile . Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η κατασκευή του Baptistery, γνωστό και ως Battistero San Giovanni ή Baptistery του Αγίου Ιωάννη, ξεκίνησε το 1059, καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα κτίρια στη Φλωρεντία.

Το οκταγωνικό Baptistery είναι γνωστό για τις χάλκινες πόρτες του, οι οποίες διαθέτουν εξαίσια σκαλισμένες απεικονίσεις σκηνών από τη Βίβλο.

Ο Andrea Pisano σχεδίασε τις νότιες πόρτες, την πρώτη σειρά από πόρτες που ανατέθηκαν για το Baptistery. Οι νότιες πόρτες διαθέτουν 28 χάλκινα ανάγλυφα: τα 20 ανώτερα ανάγλυφα δείχνουν σκηνές από τη ζωή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και οκτώ κατώτερες ανάγλυφες περιέχουν παραστάσεις αρετών, όπως η σύνεση και η δύναμη. Οι πόρτες του Πισάνο τοποθετήθηκαν στη νότια είσοδο του Βαπτιστηρίου το 1336.

Ο Lorenzo Ghiberti και το Βαπτιστήριο της Φλωρεντίας

Ο Lorenzo Ghiberti είναι ο καλλιτέχνης που συνδέεται περισσότερο με τις πόρτες Baptistery επειδή αυτός και το εργαστήρι του σχεδίασαν τις βόρειες και ανατολικές πόρτες του κτιρίου. Το 1401, ο Ghiberti κέρδισε έναν διαγωνισμό για το σχεδιασμό των βόρειων πορτών. Ο διάσημος διαγωνισμός, που διοργάνωσε το Guild του Εμπορικού Μαλλιών της Φλωρεντίας (Arte di Calimala), έβαλε τον Ghiberti εναντίον του Filippo Brunelleschi, ο οποίος θα συνέχιζε να γίνεται ο αρχιτέκτονας του Duomo. Οι βόρειες πόρτες είναι παρόμοιες με τις νότιες πόρτες του Pisano, καθώς διαθέτουν 28 πάνελ. Τα 20 κορυφαία πάνελ δείχνουν τη ζωή του Ιησού, από τον "Ευαγγελισμό" έως το "Θαύμα της Πεντηκοστής". κάτω από αυτά είναι οκτώ πίνακες που απεικονίζουν τους αγίους Ματθαίον, Μάρκο, Λουκά, Ιωάννη, Αμβρόσιο, Ιερόμ, Γρηγόριο και Αυγουστίνο.

Ο Ghiberti άρχισε να εργάζεται στις βόρειες πόρτες το 1403 και τοποθετήθηκε στη βόρεια είσοδο του Baptistery το 1424.

Λόγω της επιτυχίας του Ghiberti στο σχεδιασμό των βόρειων πορτών του Baptistery, το Guild Calimala τον ανέθεσε να σχεδιάσει τις ανατολικές πόρτες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τον Ντουόμο. Αυτές οι πόρτες χυτεύθηκαν σε χάλκινο, μερικώς επιχρυσωμένες, και πήραν τον Γκιμπέρτι 27 χρόνια για να ολοκληρώσουν.

Στην πραγματικότητα, οι ανατολικές πόρτες ξεπέρασαν την ομορφιά και την τέχνη των βόρειων πορτών του Ghiberti, με αποτέλεσμα ο Μιχαήλ Άγγελος να ονομάζει τις πόρτες «Πύλες του Παραδείσου». Οι "Πύλες του Παραδείσου" περιέχουν μόνο 10 πάνελ και παρουσιάζουν 10 πολύ λεπτομερείς βιβλικές σκηνές και χαρακτήρες, όπως "ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο", "ο Νώε", "ο Μωυσής" και ο "Δαβίδ". Οι πύλες του παραδείσου ανεγέρθηκαν στην ανατολική είσοδο του Βαπτιστηρίου το 1452.

Συμβουλές για την επίσκεψη στο Βαπτιστήριο της Φλωρεντίας

Όλα τα ανάγλυφα που είναι επί του παρόντος ορατά στις πόρτες του Baptistery είναι αντίγραφα. Τα πρωτότυπα, καθώς και τα σκίτσα και τα καλούπια των καλλιτεχνών, βρίσκονται στο Museo dell'Opera del Duomo.

Ενώ μπορείτε να επιθεωρήσετε τα ανάγλυφα των θυρών χωρίς να αγοράσετε εισιτήριο, θα πρέπει να πληρώσετε εισιτήριο για να δείτε το υπέροχο εσωτερικό του Baptistery. Είναι διακοσμημένο σε πολυχρωματικό μάρμαρο και ο τρούλος του κοσμείται με χρυσά μωσαϊκά. Σε οκτώ ομόκεντρους κύκλους, τα απίστευτα λεπτομερή ψηφιδωτά δείχνουν σκηνές από τη Γένεση και την Τελευταία Κρίση, καθώς και σκηνές από τις ζωές του Ιησού, του Ιωσήφ και του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Το εσωτερικό περιλαμβάνει επίσης τον τάφο του Antipope Baldassare Coscia, που σχεδιάστηκε από τους καλλιτέχνες Donatello και Michelozzo.

Φυσικά, το Βαπτιστήριο χτίστηκε για να είναι κάτι περισσότερο από ένα showpiece.

Πολλοί διάσημοι Φλωρεντινοί, όπως ο Dante και τα μέλη της οικογένειας Medici, βαφτίστηκαν εδώ. Στην πραγματικότητα, μέχρι τον 19ο αιώνα, όλοι οι καθολικοί στη Φλωρεντία βαφτίστηκαν στο Battistero San Giovanni.

Τοποθεσία: Piazza Duomo στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας.

Ώρες: Τρίτη - Σάββατο, 12:15 μ.μ. έως 7:00 μ.μ., Κυριακές και πρώτο Σάββατο του μήνα 8:30 π.μ. έως 2:00 μ.μ., κλειστή 1η Ιανουαρίου, Κυριακή του Πάσχα, 8 Σεπτεμβρίου, 25 Δεκεμβρίου

Πληροφορίες: Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Baptistery ή καλέστε στο (0039) 055-2302885

Είσοδος: Τα ταξίδια 48 ωρών στο σύνολο του συγκροτήματος Duomo είναι € 15.