Το Campanile στη Φλωρεντία

Μια επίσκεψη στο Bell Tower του Giotto στη Φλωρεντία της Ιταλίας

Το Campanile ή Bell Tower, στη Φλωρεντία, είναι μέρος του συγκροτήματος Duomo, το οποίο περιλαμβάνει τον καθεδρικό ναό της Santa Maria del Fiore (Duomo) και το Baptistery . Μετά το Duomo, το Campanile είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια στη Φλωρεντία. Είναι 278 πόδια ψηλά και προσφέρει ωραία θέα του Ντουόμο και της Φλωρεντίας.

Η κατασκευή του Campanile ξεκίνησε το 1334 υπό τη διεύθυνση του Giotto di Bondone. Το Campanile ονομάζεται συχνά Πύργος Bell του Giotto, παρόλο που ο διάσημος καλλιτέχνης της Αναγέννησης ζούσε μόνο για να δει την ολοκλήρωση της κατώτερης ιστορίας του.

Μετά το θάνατο του Giotto το 1337, οι εργασίες για το Campanile συνεχίστηκαν υπό την εποπτεία του Andrea Pisano και στη συνέχεια του Francesco Talenti.

Όπως ο καθεδρικός ναός, ο καμπαναριό είναι πολυτελώς διακοσμημένος σε λευκό, πράσινο και ροζ μάρμαρο. Αλλά όπου ο Duomo είναι επεκτατικός, το Campanile είναι λεπτό και συμμετρικό. Το Campanile χτίστηκε σε ένα τετράγωνο σχέδιο και έχει πέντε διαφορετικά επίπεδα, τα κατώτερα δύο από τα οποία είναι τα πιο περίτεχνα διακοσμημένα. Η κατώτερη ιστορία διαθέτει εξαγωνικά πάνελ και ανάγλυφα τοποθετημένα σε "παστίλιες" σε σχήμα διαμαντιού που απεικονίζουν τη δημιουργία του ανθρώπου, των πλανητών, των αρετών, των φιλελεύθερων τεχνών και των μυστηρίων. Το δεύτερο επίπεδο είναι διακοσμημένο με δύο σειρές κόγχες στις οποίες υπάρχουν αγάλματα προφητών από τη Βίβλο. Αρκετά από αυτά τα αγάλματα σχεδιάστηκαν από τον Donatello, ενώ άλλα αποδίδονται στους Andrea Pisano και Nanni di Bartolo. Σημειώστε ότι τα εξαγωνικά πάνελ, τα ανάγλυφα πασχαλιά και τα αγάλματα στο Campanile είναι αντίγραφα. τα πρωτότυπα όλων αυτών των έργων τέχνης έχουν μεταφερθεί στο Museo dell'Opera del Duomo για συντήρηση καθώς και για προσεκτική προβολή.

Επισκεφθείτε το Campanile

Όταν επισκέπτεστε το Campanile, μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε τη θέα της Φλωρεντίας και του Duomo καθώς πλησιάζετε στο τρίτο επίπεδο. Η τρίτη και η τέταρτη ιστορία του καμπαναριού είναι τοποθετημένες με οκτώ παράθυρα (δύο σε κάθε πλευρά) και κάθε ένα από αυτά χωρίζεται με καμπύλες γοτθικές στήλες. Η πέμπτη ιστορία είναι η ψηλότερη και έχει τέσσερα ψηλά παράθυρα που χωρίζονται από δύο στήλες.

Η κορυφαία ιστορία διαθέτει επίσης επτά καμπάνες και μια πλατφόρμα προβολής.

Σημειώστε ότι υπάρχουν 414 βήματα στην κορυφή του Campanile. Δεν υπάρχει ανελκυστήρας.

Τοποθεσία: Piazza Duomo στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας.

Ώρες: Τρίτη - Κυριακή, 8:30 π.μ. έως 7:30 μ.μ., κλειστή 1η Ιανουαρίου, Κυριακή του Πάσχα, 8 Σεπτεμβρίου, 25 Δεκεμβρίου

Πληροφορίες: δικτυακός τόπος; Τηλ. (+39) 055 230 2885

Είσοδος: Ένα ενιαίο εισιτήριο για 24 ώρες περιλαμβάνει όλα τα μνημεία στο συγκρότημα του καθεδρικού ναού - τον πύργο Bell του Giotto, τον θόλο του Brunelleschi, το βαπτιστήριο, την κρύπτη του Santa Reparata μέσα στον καθεδρικό ναό και το ιστορικό μουσείο. Η τιμή από το 2017 είναι 13 ευρώ.