Μυστικά Μουσείων: Συλλογή Frick

Η πραγματική ιστορία πίσω από ένα από τα καλύτερα μικρά μουσεία του κόσμου

Ο Henry Clay Frick ήταν ο πιο μισητός άνθρωπος στην Αμερική. Γεννήθηκε στη δυτική Πενσυλβάνια σε μια οικογένεια Mennonite και σχημάτισε το Frick & Company, το οποίο παρήγαγε οπτάνθρακα σιδήρου, όταν ήταν μόλις 20. Κατά τον οικονομικό πανικό του 1873, ο Frick εξαγόρασε τους ανταγωνιστές του και συμμάχησε με τον Carnegie Steel. Μέχρι την ηλικία των 30 ετών, ήταν εκατομμυριούχος.

Ο Φρικ ήταν λαμπρός και σθεναρά εστιασμένος στην κατώτατη γραμμή. Λίγο μετά τη φρίκη του Johnstown Flood, η φρικτή του φήμη στερεώθηκε σε ένα από τα πιο άσχημα κεφάλαια της ιστορίας της αμερικανικής εργασίας.

Το 1892, μετά από μια απεργία που κλήθηκε στο εργοστάσιο Homestead που ανήκει ο Andrew Carnegie, Frick έφερε Pinkerton Ντετέκτιβιτς, μια ιδιωτική επιχείρηση ασφαλείας που ενεργούσε ως μισθωτές για μίσθωση. Έγινε μια φαγκός μάχη με τους εντυπωσιακούς εργάτες. Μετά από 12 ώρες έντονων συγκρούσεων, τρεις Pinkertons και επτά απεργοί ήταν νεκροί.

Αν και οι Carnegie και Frick συνεργάστηκαν σε όλες τις αποφάσεις μέσω τηλεγράφων, ο Frick έγινε γνωστός στον Τύπο ως «ο πιο μισητός άνθρωπος στην Αμερική». Στις 23 Ιουλίου 1892, ένας αναρχικός που θέτει ως παράγοντας απασχόλησης των αγωνιστών προσπάθησε να δολοφονήσει τον Frick με το όπλο. Η σφαίρα χτύπησε τον Frick στον ώμο και ένας αναπληρωτής σερίφης συνέλαβε τον δράστη που καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκισης.

Ο Frick επέστρεψε στην εργασία μέσα σε μια εβδομάδα και συνέχισε να επεκτείνει την αυτοκρατορία του οπτάνθρακα και του χάλυβα για μια ακόμη δεκαετία. Ο ίδιος πολεμούσε με τον Carnegie ο οποίος τελικά πώλησε τις μετοχές του σε μια εταιρεία που θα διαχειριστεί ο Frick αφού αγοράστηκε από την JP Morgan .

Η εταιρεία αυτή έγινε US Steel.

Το 1905 αποσύρθηκε στη Νέα Υόρκη όπου επικεντρώθηκε στη συλλογή έργων τέχνης του για τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Γνωρίζοντας ότι η συλλογή τελικά θα γίνει μέρος ενός δημόσιου μουσείου, ο Φρικ είχε έντονη επιθυμία να βελτιώσει την εικόνα του και να δημιουργήσει μια πιο ενάρετη, εκλεπτυσμένη κληρονομιά.

Για την πρώτη δεκαετία, ο Frick έζησε στο πολυτελές αρχοντικό του Vanderbilt. Πριν το δικό του αρχοντικό μπορούσε να χτιστεί στην "Σειρά του Εκατομμυριούχου", είχε καταστρέψει το αγαπημένο κτίριο της Βιβλιοθήκης Lenox. Αργότερα ξόδεψε 5 εκατομμύρια δολάρια στο αρχοντικό με την πρόθεση να γίνει μουσείο τέχνης για το κοινό, αφού αυτός και η σύζυγός του είχαν πεθάνει και οι δύο. Ο θρύλος λέει ότι είπε στον αρχιτέκτονα του να κάνει το αρχοντικό του Andrew Carnegie στην οδό 91st Street και στην 5η Λεωφόρο να μοιάζει σαν "καμαρίνι" σε σύγκριση.

Μετά το θάνατο του Frick το 1919, το κοινό έμαθε ότι το σπίτι θα γίνει δημόσιο μουσείο. Η Αδελαΐδα, η σύζυγός του, απεβίωσε το 1931. Μέχρι το επόμενο έτος, άρχισε η μετατροπή του αρχοντικού σε μουσείο. Η καλυμμένη στοά του μουσείου που χρησιμεύει ως κέντρο του μουσείου σήμερα ήταν η μεγαλύτερη προσθήκη. Προηγουμένως, η περιοχή είχε καλυμμένο δρόμο.

Όταν το μουσείο άνοιξε το 1935, ο Τύπος και το κοινό ήταν έκπληκτοι από τους έκτακτους θησαυρούς που εκτίθενται. Οι άνθρωποι γρήγορα ξέχασαν την κακή καριέρα του Frick και η εξαιρετική συλλογή του τέχνης έγινε η κληρονομιά του.

Σήμερα η συλλογή Frick θεωρείται μία από τις καλύτερες συλλογές τέχνης στον κόσμο. Ο Frick ήταν μια σημαντική προσωπικότητα στον "αγώνα για τους μεγάλους δασκάλους" και απέκτησε σημαντικούς πίνακες από τους Rembrandt, Vermeer, El Greco, Bellini και Turner.

Αν και το μουσείο δεν είναι σπίτι παγωμένο στο χρόνο, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Frick ζει στο αρχοντικό στο ύψος της Χρυσή Εποχή.

Εδώ είναι 10 έργα τέχνης που πρέπει να δείτε στη συλλογή Frick.

Η συλλογή Frick

1 Ε 70th St, Νέα Υόρκη, NY 10021

(212) 288-0700

Τρίτη έως Σάββατο: 10:00 π.μ. έως 6:00 μ.μ.

Κυριακή: 11:00 π.μ. έως 5:00 μ.μ.

Αδεια
Ενήλικες 20 €
Οι ηλικιωμένοι $ 15
Φοιτητές $ 10

Δεν επιτρέπονται παιδιά κάτω των 10 ετών

Κλειστό
Δευτέρες και Ομοσπονδιακές αργίες