Πώς να επισκεφθείτε την κομητεία Khayelitsha, το Κέιπ Τάουν: Ο πλήρης οδηγός

Βρίσκεται στην περιοχή Cape Flats του δυτικού ακρωτηρίου, Khayelitsha είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μαύρος δήμος στη Νότια Αφρική (μετά Soweto). Είναι 30 χλμ. Από το κέντρο του Κέιπ Τάουν. και όμως, η ζωή στο Khayelitsha είναι πολύ διαφορετική από τη ζωή στην ευημερούσα καρδιά της Μητέρας πόλης, όπου κομψά αποικιακά κτίρια τρίβουν τους ώμους με εστιατόρια και γκαλερί παγκόσμιας κλάσης.

Ο δήμος, το όνομα του οποίου σημαίνει "νέο σπίτι" στο Xhosa, είναι μία από τις φτωχότερες γειτονιές στην περιοχή του Κέιπ Τάουν.

Κι όμως, παρά τα προβλήματά της, η Khayelitsha έχει κερδίσει τη φήμη της ως εστία του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας. Οι επισκέπτες στο Κέιπ Τάουν στρέφονται όλο και περισσότερο σε περιηγήσεις σε κοντινά αξιοθέατα : εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές για μια σημαντική εμπειρία Khayelitsha.

Ιστορία του Khayelitsha

Προτού σχεδιάσετε μια επίσκεψη στο Khayelitsha, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την ιστορία του δήμου. Το 1983, η κυβέρνηση του απαρτχάιντ ανήγγειλε την απόφασή της να επανεγκαταστήσει νόμιμους μαύρους κατοίκους που ζουν σε ανεπίσημους οικισμούς στη χερσόνησο του ακρωτηρίου σε ένα νέο, χωροκατακτητικό χώρο που ονομάζεται Khayelitsha. Φαινομενικά, ο νέος δήμος δημιουργήθηκε για να παρέχει σε όσους ζουν σε υποβρύχια κατασκήνωση με βελτιωμένη επίσημη κατοικία. αλλά στην πραγματικότητα ο ρόλος του Khayelitsha ήταν να δώσει στην κυβέρνηση καλύτερες δυνατότητες ελέγχου στις φτωχές μαύρες κοινότητες της περιοχής, συγκεντρώνοντάς τις σε ένα μέρος.

Οι νόμιμοι κάτοικοι ταξινομούνται ως αυτοί που είχαν ζήσει στη χερσόνησο του ακρωτηρίου για περισσότερα από 10 χρόνια.

Όσοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια αυτά θεωρούνταν παράνομοι και πολλοί αναγκάστηκαν να επαναπατριστούν στην Transkei , μία από τις πολλές μαύρες πατρίδες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του απαρτχάιντ. Όταν έληξε το απαρτχάιντ, οι άνθρωποι που ζούσαν στις πατρίδες μπορούσαν και πάλι να κινούνται ελεύθερα σε όλη τη Νότια Αφρική. Πολλοί από εκείνους που είχαν απομακρυνθεί από το Δυτικό Ακρωτήριο αποφάσισαν να επιστρέψουν, μαζί με αμέτρητους μετανάστες που συρρέουν στο Κέιπ Τάουν σε αναζήτηση εργασίας.

Αυτοί οι μετανάστες έφτασαν με τίποτα, και πολλοί από αυτούς ανέστησαν αυτοσχέδιες βάρκες στις άκρες της Khayelitsha. Μέχρι το 1995, ο δήμος είχε επεκταθεί για να φιλοξενήσει πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Khayelitsha Σήμερα

Σήμερα, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι καλούν την Καγιελίτσα στο σπίτι, κερδίζοντας την ιδιότητά της ως του ταχύτερα αναπτυσσόμενου δήμου στη Νότιο Αφρική. Η φτώχεια εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς το 70% των κατοίκων του δήμου ζουν σε ανεπίσημες στέγες και το ένα τρίτο πρέπει να περπατήσει 200 ​​μέτρα ή και περισσότερο για πρόσβαση σε καθαρό νερό. Το ποσοστό εγκληματικότητας και ανεργίας είναι υψηλό. Ωστόσο, Khayelitsha είναι επίσης μια γειτονιά σε άνοδο. Δημιουργούνται νέα σπίτια από τούβλα και οι κάτοικοι έχουν τώρα πρόσβαση σε σχολεία, κλινικές και μια απίστευτη σειρά έργων κοινωνικής ανάπτυξης (συμπεριλαμβανομένου ενός κανό κλαμπ και ενός κύκλου κλαμπ).

Ο δήμος έχει επίσης τη δική του κεντρική επιχειρηματική περιοχή. Είναι γνωστή για τους επιχειρηματίες λαϊκούς εστιάτορες και ξενοδόχους, και έχει ακόμη και το δικό του βιοτεχνικό καφενείο. Οι περιηγήσεις στην πόλη παρέχουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη μοναδική κουλτούρα του Khayelitsha - να δοκιμάσουν αυθεντική αφρικανική κουζίνα, να ακούσουν την παραδοσιακή μουσική και να μοιραστούν εμπειρίες με τους ανθρώπους στην καρδιά των πολιτικών ζητημάτων της χώρας. Οι τοπικοί φορείς εκτελούν εκδρομές που διατηρούν ασφαλή τους επισκέπτες, ενώ παράλληλα τους επιτρέπουν να αλληλεπιδρούν με τους κατοίκους του Khayelitsha με τρόπο που είναι τόσο σεβαστός όσο και ουσιαστικός.

Πώς να Επισκεφθείτε Khayelitsha

Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να εξερευνήσετε το Khayelitsha βρίσκεται σε μια ξεχωριστή περιήγηση μισής ημέρας. Οι εκδρομές του Nomvuyo έρχονται σε άγρια ​​σχόλια για το TripAdvisor, χάρη σε μεγάλο βαθμό στον οδηγό ξεναγήσεων της Jenny για να κρατήσει τα μεγέθη των μικρών. Οι εκδρομές διεξάγονται στο αυτοκίνητο της Jenny και διατηρούνται σε μέγιστο αριθμό τεσσάρων ατόμων - δίνοντάς σας την ευκαιρία να ρωτήσετε όλες τις ερωτήσεις που σας αρέσουν. Είναι επίσης ιδιωτικές, πράγμα που σημαίνει ότι η περιοδεία μπορεί να προσαρμοστεί ελαφρώς στα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα σας. Οι εκδρομές συνήθως διαρκούν περίπου τέσσερις ώρες και μπορούν να κλείσουν για το πρωί ή το απόγευμα.

Η Jenny έχει απίστευτη γνώση του δήμου και του λαού της, με τους κατοίκους να την χαιρετούν (και κατ 'επέκταση εσείς) ως φίλο. Αν και τα δρομολόγια ποικίλλουν από περιήγηση σε περιοδεία, μπορείτε να περιμένετε να επισκεφθείτε ένα νηπιαγωγείο Khayelitsha και σκαλοπάτια τεχνών όπου μπορείτε να υποστηρίξετε τοπικούς τεχνίτες με την αποθήκευση αυθεντικών σουβενίρ.

Άλλες στάσεις περιλαμβάνουν μαγαζιά τοπικής γωνίας, πάγκους για φαγητό και παμπ (γνωστά ως shebeens ), όπου μπορείτε να μοιραστείτε μια μπύρα με τους ντόπιους ή να ανταλλάξετε ιστορίες για ένα παιχνίδι πισίνας. Η Jenny σας μεταφέρει σε διαφορετικούς τύπους σπιτιών, προσφέροντας παράλληλα συναρπαστικές ιδέες για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του δήμου.

Αν ψάχνετε για κάτι διαφορετικό, υπάρχει μια σειρά από εκδρομές για να επιλέξετε.

Το Ubuntu Khayelitsha στα Ποδήλατα, για παράδειγμα, προσφέρει περιηγήσεις για μισό ημερήσιο κύκλο για μέχρι 10 άτομα, με καθοδηγούμενους από εκπαιδευμένους κατοίκους Khayelitsha. Οι εκδρομές περιλαμβάνουν επισκέψεις σε τοπικές οικογένειες στα σπίτια τους, ταξίδι στο Μουσείο Khayelitsha και στάση στο Hill Lookout (το υψηλότερο σημείο του δήμου, γνωστό για τις εντυπωσιακές απόψεις του). Ένα αποκορύφωμα αυτής της περιοδείας είναι η ευκαιρία να ακούσετε μια παραδοσιακή μουσική παράσταση από την ομάδα African Jam Art. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η εξερεύνηση με το ποδήλατο και όχι με το αυτοκίνητο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μειωθεί ο πολιτιστικός φραγμός και να απολαύσετε μια πιο συναρπαστική εμπειρία.

Άλλες μοναδικές εμπειρίες περιλαμβάνουν το Ταξίδι Ευαγγελίου που λειτουργεί από την Imzu Tours, το οποίο σας επιτρέπει να συμμετάσχετε σε υπηρεσία εκκλησίας της Κυριακής πριν να φάτε το γεύμα σας με μια τοπική οικογένεια. Το Hajo Tours προσφέρει ένα απογευματινό και βραδινό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει μια περιήγηση 1,5χμ. Στο χωριό Langa που ακολουθείται από ένα παραδοσιακό δείπνο σε ένα σπίτι στο Khayelitsha και ένα ποτό σε μια τοπική εκκλησία. Για εξειδικευμένες περιηγήσεις, δοκιμάστε τις εκδρομές της Juma. Ο Juma ειδικεύεται στις εκδρομές τέχνης Woodstock, αλλά μπορεί επίσης να οργανώσει εκδρομές στην Khayelitsha με δημιουργικούς στόχους, όπως τέχνη δρόμου, μαθήματα μαγειρικής και έργα κηπουρικής.

Ή, μένετε εν μία νυκτί στον δήμο. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα B & B για να διαλέξετε, τα οποία σας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσετε τοπικά φαγητά και να συζητήσετε με τους ιδιοκτήτες του ξενώνα. Μια από τις καλύτερες επιλογές είναι η Kopanong B & B. Το Kopanong ανήκει στον κάτοικο Khayelitsha και είναι εγγεγραμμένος ταξιδιωτικός ξεναγός Thope Lekau, ο οποίος αποφάσισε να ανοίξει ένα B & B έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους του δήμου και όχι απλά να τους φωτογράφουν πίσω από τα παράθυρα μικροβίων.

Το B & B προσφέρει τρία δίκλινα δωμάτια, τα δύο από τα οποία είναι ensuite. Το κοινόχρηστο καθιστικό είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να συναντήσετε άλλους ταξιδιώτες, ενώ η σκεπαστή βεράντα είναι ένα δημοφιλές σημείο για μεσημεριανό γεύμα για περπάτημα. Η τιμή του δωματίου σας περιλαμβάνει ένα γενναιόδωρο πρωινό με ηπειρωτική και αφρικανική κουζίνα, ενώ ένα παραδοσιακό δείπνο μπορεί να κανονιστεί εκ των προτέρων. Άλλες υπηρεσίες που προσφέρει η Lekau και η κόρη της περιλαμβάνουν περιηγήσεις με τα πόδια, pick-up αεροδρομίων και ασφαλές off-street parking (απαραίτητο αν ταξιδεύετε στη Khayelitsha μέσω ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου).