Η φυτεία καφέ Hacienda Buena Vista κοντά στο Ponce, Πουέρτο Ρίκο

Ένα ταξίδι στο Hacienda Buena Vista είναι μια σπάνια εμπειρία με περισσότερους από έναν τρόπους. Βρίσκεται στα βουνά μεταξύ Ponce και Adjuntas, αυτό είναι ένα από τα πέντε εργοστάσια καφέ εργασίας στον κόσμο που λειτουργεί μέχρι σήμερα με τη χρήση νερού.

Εκτός από τη φυσική ομορφιά και τις γραφικές δομές, το θαύμα της μηχανικής στην έκθεση στο Hacienda Vista θυμάται έναν απλούστερο χρόνο, όταν η ισχύς του νερού μεταμόρφωσε αυτή τη φυτεία σε μία από τις πιο ευημερούσες στο Πουέρτο Ρίκο.

Γενικές πληροφορίες

Το Hacienda Buena Vista βρίσκεται βόρεια της πόλης Ponce, κατά μήκος της Carretera 123 στην συνοικία Corral Viejo. Υπάρχουν εκδρομές στην αγγλική γλώσσα από Τετάρτη έως Κυριακή ή με ραντεβού. Η hacienda είναι προστατευόμενη φυσική περιοχή του Conserve Trust του Πουέρτο Ρίκο.

Ένα Θαύμα του 19ου αιώνα της Μηχανικής

Hacienda Buena Vista, ή Hacienda Vives, όπως ονομαζόταν επίσης, ιδρύθηκε το 1833 από τον Salvador Vives. Αρχικά προοριζόμενος να τροφοδοτήσει τους σκλάβους που εργάζονταν στις κοντινές εκτάσεις, η χασιέντα ξεκίνησε ως μύλος καλαμποκιού. Μετανάστευσε στον καφέ όταν η τρίτη γενιά της οικογένειας Vives (Salvador Vives Navarro) απέκτησε τα μηχανήματα και τις δομές που χρειάζονταν για να φτιάξουν το κερδοφόρο φασόλι. Επιπλέον, η φυτεία παρήγαγε κακάο και αχιότη ή σπόρους annatto.

Αλλά η Χασιέντα είχε το έργο της αποκομμένο για αυτό. Η οικογένεια Vives ήθελε να χρησιμοποιήσει νερό, αλλά θα μπορούσε να το κάνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το νερό θα επιστρέψει, καθαρό, στον ποταμό Canas.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η οικογένεια δημιούργησε ένα κανάλι από τούβλα μήκους 1,121 ποδών (αργότερα καλυμμένο με τσιμέντο για να την προστατεύσει) και ένα μικρό υδραγωγείο που διοχετεύει το νερό του ποταμού στους μύλους. Ο έξυπνος σχεδιασμός ήταν καμπύλος για να διευκολύνει τη ροή του νερού και χρησιμοποίησε μια δεξαμενή απόχυσης για να φιλτράρει το νερό πριν φτάσει στα κτίρια.

Η περιήγηση σας μεταφέρει από το σπίτι του 19ου αιώνα της οικογένειας Vives, που διατηρεί ακόμη επίπλωση αρχικής περιόδου, έξω στο υποτροπικό δάσος όπου διοχετεύτηκε το νερό. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ο δήμαρχος Ζάμιρα μας εξήγησε πως ο πυκνός θόλος των κακάο προστατεύει τους κόκκους καφέ, επισήμανε μερικά από τα τοπικά φρούτα και την πανίδα και στη συνέχεια μας έφερε στην καρδιά της φυτείας για να μας δείξει πώς καλαμπόκι και καφές , παρήχθησαν.

Σε κάθε στάδιο, μάθαμε πώς το νερό, η υγρασία και η σκιά χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή καλαμποκιού και καφέ. Είδαμε το νερό να μετατραπεί σε ένα μύλο χρησιμοποιώντας μια τεράστια και μοναδική turbine δύο βραχιόνων, μια τεχνολογική καινοτομία της ημέρας. Κατά μήκος της πορείας, ανακάλυψα ότι 28 κιλά κόκκων καφέ σε ένα αλμούντ ή ένα δοχείο καφέ παράγει 3 κιλά καφέ, κάτι που μου δίνει μια εντελώς νέα εκτίμηση για το κύπελλο πρωινού.

Τον Οκτώβριο, μπορείτε να συμμετάσχετε στη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος, από τη συλλογή των φασολιών στο ψήσιμο και την κατανάλωση του τελικού φλυτζανιού του Τζο. Και παρεμπιπτόντως, το Πουέρτο Ρίκο παράγει έναν πολύ καλό καφέ . Αλλά ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το κάνετε κατά τη διάρκεια της σεζόν, το Hacienda Buena Vista είναι μια θαυμάσια αποκατασταθείσα, συντηρημένη και διαδραστική εμπειρία στα βουνά του εσωτερικού του Πουέρτο Ρίκο.