Το παλαιότερο σπίτι του Μανχάταν: το αρχοντικό Morris-Jumel

Ο Γιώργος Ουάσιγκτον έφαγε εδώ, ο Aaron Burr κοιμήθηκε εδώ και ένα φάντασμα εξακολουθεί να ζει εδώ

Πρόσφατα, το παλαιότερο σπίτι του Μανχάταν έχει εμπνεύσει μια έκρηξη δημιουργικότητας. Το πιο διάσημο μεταξύ των καλλιτεχνών, ερμηνευτών και σεφ που εμπνεύστηκαν από το κτίριο είναι ο Lin-Manuel Miranda που χρησιμοποίησε το αρχοντικό Morris-Jumel ενώ γράφει το μουσικό του Hamilton.

Χτισμένο το 1765 για τον Robert Morris που επέστρεψε στην Αγγλία όταν ξέσπασε η Αμερικανική Επανάσταση, χρησίμευσε ως έδρα για τον στρατηγό George Washington κατά τη διάρκεια της μάχης Harlem Heights.

Μετά από χρόνια παραμέλησης, το "παλιό σπίτι του Morris" αγοράστηκε από τους Stephen και Eliza Jumel που ήθελαν να απομακρυνθούν από την πόλη στην βουκολική ύπαιθρο του βόρειου Μανχάταν.

Σήμερα, το φάντασμα της Ελίζα πιστεύεται ευρέως ότι στοιχειώνει το Μέγαρο, που τώρα είναι μέρος του Historic House Trust. Βρίσκεται κοντά στην υποτιμημένη ισπανική κοινωνία της Αμερικής , το αρχοντικό διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία δυναμικών προγραμματισμών για την ενίσχυση των δωματίων και των κήπων. Η σύγχρονη τέχνη συνδυάζεται με θεατρικές παραστάσεις, καθώς και συναυλίες, διαλέξεις και ακόμη και μαθήματα γιόγκα.

Ο Lin-Manuel Miranda έγραψε μουσική για την παράσταση ενώ καθόταν στο υπνοδωμάτιο του Aaron Burr. Ο Burr, ο τρίτος αντιπρόεδρος της Αμερικής υπό τον Thomas Jefferson παντρεύτηκε την Eliza Jumel όταν ήταν 77 ετών. (Ο γάμος δεν ήταν ευτυχισμένος.) Πρώτη είδε τη Μιράντα να παίζει το show-stopping "Περιμένετε για αυτό" στα σκαλιά του αρχοντικού Morris-Jumel κατά τη διάρκεια του ετήσιου οικογενειακού τους φεστιβάλ.

Με συνοδεία πληκτρολογίου από τον Alex Lacamoire, η Miranda μας ζήτησε να μην την καταγράψουμε στα τηλέφωνά μας, καθώς μόλις τελείωσε τη σύνταξη του τραγουδιού που ήταν ακόμα τραχύ. Αργότερα εκείνη την ημέρα, επέστρεψε στην κρεβατοκάμαρα του Burr, καταγράφοντας τις σκέψεις και τις ιδέες του.

Μετά την ανάγνωση επιστολών στα αρχεία του Αρχοντικού, ο καλλιτέχνης και η κοπέλα Camilla Huey δημιούργησαν το "The Loves of Aaron Burr". Μια σειρά από εννέα κορσέδες, ο καθένας προσωποποιεί μια γυναίκα αποικιακής εποχής που συνδέθηκε κατά κάποιον τρόπο με τον πρώην αντιπρόεδρο.

Η έκθεση έκανε το ντεμπούτο του στο Corse και το κορσέ του Eliza Jumel απεικονίστηκε στο δικό της υπνοδωμάτιο.

Λίγο μετά το ντεμπούτο της αυτοβιογραφίας "12 Years a Slave" του Solomon Northup, ανακαλύφθηκε ότι η σύζυγός του, Ann Northup, ήταν μάγειρας στο αρχοντικό Morris-Jumel κατά τη διάρκεια της σύλληψης των συζύγων της. Η επιστήμονας τροφίμων Tonya Hopkins και η σεφ Heather Jones έψαξαν, προετοιμάστηκαν και σερβίρουν ένα γεύμα στο Αρχοντικό, εμπνευσμένο από πιάτα που η Ann είχε σίγουρα γνωρίσει και υπηρέτησε.

Για να επισκεφθείτε το αρχοντικό Morris-Jumel, πάρτε το τρένο C στην οδό 163rd Street και περπατήστε δύο τετράγωνα ανατολικά μέχρι το Jumel Terrace. Είναι αδύνατο να χάσετε το σπίτι Palladian σκαρφαλωμένο σε ένα λόφο, που περιβάλλεται από βικτοριανή brownstones. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει το ημερολόγιο των εκδηλώσεων, ειδικά τα Σάββατα, όταν υπάρχει ενεργός κατάλογος δραστηριοτήτων και μπορεί να συναντήσετε κάποιον από το cast του "Hamilton". Μπορεί επίσης να συναντήσετε κυνηγοί φάντασμα οι οποίοι συχνά έρχονται για την ηχογράφηση ήχων και την αναζήτηση σημάτων της παραφυσικά.

Εάν επισκεφθείτε την Κυριακή, φροντίστε να συμπεριλάβετε μια επίσκεψη σε ένα τετράγωνο μακριά στο διαμέρισμα του Marjorie Eliot στην οδό Edgecombe 555. Για σχεδόν 30 χρόνια, ο Eliot φιλοξένησε ένα σαλόνι τζαζ στο σαλόνι του κάθε Κυριακή το απόγευμα στις 4 μ.μ. Οι επισκέπτες που περιλαμβάνουν γείτονες και πολλούς γάλλους και ιταλούς τουρίστες κάθονται σε αναδιπλούμενες καρέκλες και ρίχνουν μερικά δολάρια στον κουτί δωρεάς.

Οι καλλιτέχνες είναι παγκόσμιας κλάσης και το σκηνικό επιστρέφει στις μέρες που το κτίριο ονομάζεται "Triple Nickel" και το σπίτι των Harlem Renaissance φωτιστικών που συχνά κρατούσαν άτυπη τζαζ κομμωτήρια στο σπίτι.

Και μην χάσετε την κοντινή ισπανική κοινωνία της Αμερικής , ένα πλήθος από θησαυρούς τέχνης από την Ισπανία στην αυλή Audubon. Έχετε μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο σε ένα από τα εστιατόρια του Δομινικανή στο Broadway ή δοκιμάστε την ξυριστική πίτσα φούρνου στο Bono Trattoria.