Βρίσκοντας τοπικές αμερικανικές πολιτιστικές τοποθεσίες στο Tucson της Αριζόνα

Μάθηση σχετικά με τον Tohono O'odham, τους ανθρώπους της ερήμου

Tucson ως προορισμός πολιτιστικού τουρισμού

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται Tucson ως κέντρο Native American πολιτισμού. Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε το Navajo και το Hopi όταν εξετάζουμε την ιθαγενή αμερικανική παράδοση και την τέχνη. Αλλά οι άνθρωποι στα νότια έχουν πολλά να προσφέρουν στον επισκέπτη. Είτε τα καλάθια "του ανθρώπου στο λαβύρινθο", το σιρόπι saguaro ή η ασυνήθιστη μουσική πολα, οι παραδόσεις των ανθρώπων της ερήμου προς το νότο θα σας γοητεύσουν.

Η πλούσια τριπολιτισμική ταυτότητα του Tucson, που προέρχεται από την αρχαία ιθαγενή αμερικανική, ισπανική και πρωτοποριακή παράδοση, βοήθησε να διαμορφωθεί το Old Pueblo σε μια ζωντανή, ακμάζουσα κοινότητα της Νοτιοδυτικής. Αλλά οι βαθύτερες ρίζες της κληρονομιάς του Tucson, εκείνες της αρχαίας φυλής Tohono O'odham, που έμεινε στην έρημο, ήταν οι πρώτες που επηρέασαν τη γη που θα γινόταν Tucson.

Βρείτε τους ανθρώπους της ερήμου

Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι πρόγονοι των κατοίκων του O'odham, ο Hohokam, εγκαταστάθηκαν κατά μήκος του ποταμού Santa Cruz στη νότια Αριζόνα και εξειδικευμένα εγκατέστησαν πλημμυρικές εκτάσεις ποταμών για να τρέφουν καλλιέργειες όπως φασόλια, σκουός και καλαμπόκι. Ο σημερινός Tohono O'odham, που σημαίνει "Άνθρωποι της Ερήμου", είναι ακόμα εξειδικευμένοι κάτοικοι της ερήμου, καλλιεργώντας γηγενείς τροφές και συγκεντρώνοντας φυσικά συστατικά της ερήμου όπως μπουμπούκια cholla cactus, λουλούδια saguaro και mesquite φασόλια.

Ενώ η γαστρονομική κουλτούρα του Tucson γιορτάζει τα τρόφιμα της ερήμου που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τον Tohono O'odham, είναι η αξιοσημείωτη τέχνη της φυλής που διατηρεί την αρχαία κληρονομιά της. Καλύτερα γνωστά για την περίπλοκη και όμορφη χειροποίητη καλαθοσφαίριση τους, η συγκομιδή Tohono O'odham φέρει χόρτο, yucca και νύχι του διαβόλου για να υφαίνουν τα περίπλοκα, πολύχρωμα δημιουργήματα.

Polka μουσική στην έρημο;

Όταν ήμασταν στην Νοτιοδυτική Ινδική Έκθεση Τέχνης, ήμασταν μπερδεμένοι όταν άρχισαν να παίζουν τοπικοί Ινδοί μουσικοί. Ακούγεται σαν το polka! Ήταν τότε που εισήγαμε στον ήχο της μουσικής Waila (προφέρεται γιατί-la). Αυτή η μουσική είναι η παραδοσιακή κοινωνική χορευτική μουσική του Tohono O'odham. Είναι ένα υβρίδιο δημοφιλούς ευρωπαϊκού polka και waltzes με μια ποικιλία μεξικανικών επιρροών που το αναμιγνύουν. Στη συνέχεια, ανακαλύψαμε ότι υπάρχει ένα φεστιβάλ Waila κάθε Μάιο στο Tucson όπου μπορείτε να ακούσετε αυτή την ασυνήθιστη μουσική. Ακριβώς ένα ημερήσιο ταξίδι μακριά, είναι μουσεία, καταστήματα και φεστιβάλ όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτούς τους κατοίκους της ερήμου.

Πρέπει να δείτε Μουσεία και Πολιτιστικά Κέντρα

Κρατικό Μουσείο Αριζόνα στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα
1013 E. University Blvd
Τηλέφωνο: 520.621.6302


Το Κρατικό Μουσείο της Αριζόνα είναι συνδεδεμένο με το Ίδρυμα Smithsonian και είναι το παλαιότερο, μεγαλύτερο ανθρωπολογικό μουσείο στην περιοχή. Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή ολόκληρων αγγείων από αγγεία της νοτιοδυτικής Ινδίας. Υπάρχουν ειδικά εκθέματα και μαθήματα.

Tohono O'odham Nation Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείο
Fresnal Canyon Road, Topawa, Αριζόνα
Τηλέφωνο: 520.383.0201


Το νέο πολιτιστικό κέντρο και το μουσείο Tohono O'odham Nation άνοιξε τον Ιούνιο του 2007. Το εργοστάσιο αξίας 15.000.000 τετραγωνικών ποδιών βρίσκεται μόλις 70 μίλια από το Tucson (10 μίλια νότια του Sells) σε ένα ερημικό τοπίο με την ιερή κορυφή Baboquivari ως φόντο.

Το μουσείο διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από καλαθοπλεκτική, αγγειοπλαστική και ιστορικά και φωτογραφίες. Ένα γυάλινο παράθυρο οκτώ ποδιών που χαράζεται με τον άνθρωπο στο σχέδιο λαβύρινθου είναι ένα χαρακτηριστικό του παλαιότερου κέντρου που βρίσκεται στην ιδιοκτησία. Αυτή είναι η μοναδική εγκατάσταση αυτού του είδους ανοιχτή στο κοινό για το έθνος Tohono O'odham που προσφέρει μια οικεία ματιά στη ζωή του Tohono O'odham.

Οι κανονικές ώρες του μουσείου είναι από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά οι δωρεές γίνονται δεκτές.

Ένα κατάστημα λιανικής πώλησης στο χώρο του ξενοδοχείου προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από αποκλειστικά αντικείμενα, όπως ένα μοναδικό έργο των καλλιτεχνών του Tohono O'odham, ενδυμασίες με εικόνες από τον διάσημο ζωγράφο Mike Chiago, χειροποίητα καλάθια, παραδοσιακά τρόφιμα, παραδοσιακή μουσική και δίσκους Waila Band, βιβλία από και για το Tohono O'odham και κουβέρτες περιορισμένης έκδοσης Pendleton με σχέδια καλαθοπρίσματος Tohono O'odham.

Φεστιβάλ συγκομιδής φρούτων Saguaro - Ιούλιος
Διοργανωτής: Colossal Cave Mountain Park
Τοποθεσία: La Posta Quemada Ranch, 15721 Ε. Παλιά ισπανική διαδρομή, Vail, AZ 85641
Τηλέφωνο: 520.647.7121
Άρθρο: Κολοσσιαίο σπήλαιο

Το φεστιβάλ Ha: san Bak λαμβάνει χώρα από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, όταν ωριμάζει ο ρουμπινιός καρπός του saguaro cactus. Σε ένα εργαστήριο νωρίς το πρωί στην έρημο, οι προ-εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες συγκομίζουν φρούτα saguaro. προετοιμασία και γεύση προϊόντων saguaro? και να μάθουν για τον κάκτο, τη φυσική του ιστορία και τις χρήσεις του λαού Tohono O'odham. Στη συνέχεια, το πάρκο ανοίγει στο κοινό για ένα φεστιβάλ που περιλαμβάνει κανονικά μια έκθεση από χορευτές βροχής, επίδειξη καλαθιού και δείγματα φρέσκου σιροπιού σαγκουάρο και άλλων ιθαγενών τροφίμων.

Νοτιοδυτική Ινδική Έκθεση Τέχνης - Φεβρουάριος
Διοργανωτής: Κρατικό Μουσείο Αριζόνα, Πανεπιστήμιο Αριζόνα
Τοποθεσία: Κρατικό Μουσείο Αριζόνα, 1013 E. University Blvd., Tucson, ΑΖ 85721
Τηλέφωνο: 520.621.4523
Αρθρο

Η Νοτιοδυτική Ινδική Έκθεση Τέχνης είναι μια δίκαιη εκδήλωση δύο ημερών που πραγματοποιείται κάτω από σκηνές πάνω σε χλοοτάπητες εκτάσεις του μουσείου. Είναι προσανατολισμένη προς τους σοβαρούς αγοραστές και τους συλλέκτες υψηλής ποιότητας έργων τέχνης. Οι αγοραστές μπορούν να συναντήσουν και να αγοράσουν απευθείας από 200 από τους καλύτερους Native American καλλιτέχνες στην περιοχή. Τα εμπορεύματα περιλαμβάνουν κεραμικά, κούκλες Hopi kachina, πίνακες ζωγραφικής, καλάθια και πολλά άλλα. Υπάρχουν επιδείξεις καλλιτεχνών όπως η ύφανση Navajo και η ύφανση του καλαθιού. Παραδοσιακά τρόφιμα Native American πωλούνται και υπάρχουν μουσικές και χορευτικές παραστάσεις.

Το χωριό Tohono στο Tubac

Στην καρδιά του ιστορικού Tubac, το Trading Post, το οποίο άνοιξε τον Οκτώβριο του 2007, περιλαμβάνει μια αυλή με δύο καταστήματα. Οι επισκέπτες μπαίνουν μέσα από μια μεγάλη πύλη. Στα δεξιά θα δείτε την όμορφη γκαλερί. Αριστερά είναι το κατάστημα δώρων, γεμάτο επίσης με προϊόντα Native American.

Προς το πίσω μέρος της αυλής θα βρείτε παραδοσιακά καταφύγια βούρτσας O'odham. Οι τεχνίτες συχνά καλούνται να επιδείξουν τη δουλειά τους εκεί και οι Ινδοί χορευτές επιδεικνύουν αυθεντικούς κοινωνικούς χορούς.

Κατά την επίσκεψή μου στην γκαλερί τέχνης Tohono Village βρήκα μεγάλα πέτρινα γλυπτά ... τεράστια στυλ φετίχ φέρουν σκάλισμα με πολύχρωμα φτερά macaw διακοσμώντας τα περιτυλίγματα. Αυτά τα γλυπτά ήταν από τον Lance Yazzie, τον καλλιτέχνη Navajo. Υπήρχαν μεγάλοι πίνακες ζωγραφικής και πολλά κιβώτια από γυαλί που εμφάνιζαν κοσμήματα. Μου τραβούσαν τα πολύχρωμα έργα ζωγραφικής του Michael M. Chiago που απεικονίζουν τη ζωή του Tohono O'odham.

Και, φυσικά, σε έναν πίσω τοίχο, είδαμε μια θαυμάσια συλλογή από καλάθια Tohono O'odham.

Το συγκρότημα ανήκει στο Tohono O'odham και ωφελεί τους ντόπιους καθώς και τους καλλιτέχνες που έχουν επιλέξει χειροκίνητα από άλλες φυλές της Αριζόνα.

Διεύθυνση: 10 Camino Otero, Tubac, AZ 85646
Τηλέφωνο: 520.349.3709
Αρθρο

Περισσότερα για τους ανθρώπους του O'odham

O'odham, σημαίνει "ο λαός", ή "οι άνθρωποι της ερήμου", και προφέρετε το όνομα παρόμοιο με το "aw-thum". Δύο ομάδες του O'odham ζουν στην Αριζόνα. Οι κοινότητες του ποταμού Salt και Gila κοντά στο Phoenix αποτελούνται από το Akimal O'odham (πρώην Pima) και στη νότια Αριζόνα ο λαός ονομάζεται Tohono O'odham (πρώην Papago). Αξίζει ένα ταξίδι στη Νότια Αριζόνα για να μάθουν και να ζήσουν περισσότερο από την κουλτούρα αυτών των ανθρώπων.