Επισκεφθείτε το Μνημείο του Edith Piaf στο Παρίσι

Μικρή Γνωριμία με το "La Mome"

Είστε οπαδός της φημισμένης παρισινής τραγουδίστριας Edith Piaf, που είναι γνωστή για τις θλιβερές και τραγουδιστικές της παραδόσεις των chansons, όπως το "La Vie en Rose", το "Je ne regrette rien" και το "Je n'en connais pas la fin";

Ίσως είδατε τη βιοψία με πρωταγωνιστή τον Marion Cotillard και εμπνεύσατε να εξοικειωθείτε με τα θρυλικά τραγούδια του Piaf και να μάθετε περισσότερα για τα χρόνια της δημιουργίας του και να φτάσετε στη φήμη της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ή ίσως είστε οπαδός του γαλλικού chanson και δεν θέλετε τίποτα περισσότερο από το να επαναφέρετε τα βήματα του «μικρού σπουργίτι» στη γαλλική πρωτεύουσα, μαθαίνοντας περισσότερα για τα χρόνια της διαμόρφωσής του στην πόλη.

Εάν ναι, ίσως να θέλετε να πάρετε τα παπούτσια σας και να κάνετε μια μικρή παράκαμψη σε μια μικρή περιοχή του Παρισιού. Υπάρχει ένα σε μεγάλο βαθμό αγνοούμενο, ιμπρεσιονιστικό μνημείο αφιερωμένο στον τραγουδιστή, αλλά είναι βέβαια αρκετά εύκολο να χάσετε. Βρίσκεται στην πλατεία Edith Piaf στην απομακρυσμένη γωνία του βορειοανατολικού Παρισιού, λίγο έξω από το σταθμό Porte de Bagnolet του μετρό και στην καρδιά της ήσυχης κατοικημένης γειτονιάς που είναι γνωστή στους ντόπιους ως "Gambetta".

Το μνημείο και ο καλλιτέχνης του

Το χάλκινο άγαλμα ανατέθηκε στον καλλιτέχνη και γλύπτη Lisbeth Delisle από το Δημαρχείο του Παρισιού το 2003 για να τιμήσει την 40ή επέτειο του «θανάτου του μικρού σπουργίτι». Επίσης συμβαίνει να βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο Tenon, όπου ο Piaf γεννήθηκε ή έλαβε επείγουσα περίθαλψη μετά την άφιξή του στον κόσμο κάτω από έναν λαμπτήρα σε έναν δρόμο στο κοντινό Belleville, σύμφωνα με αντιφατικούς λογαριασμούς, το 1915.

Διαβάστε σχετικά: 10 Παράξενα (και ελαφρώς ενοχλητικά) Γεγονότα για το Παρίσι

Αντιδράσεις στο άγαλμα: Οι φίλοι δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι

Μέχρι στιγμής, το μνημείο δεν έχει ληφθεί πολύ θερμά: οι κριτικοί διαμαρτύρονται ότι το άγαλμα είναι άμορφο και απαράμιλλο και δεν αποδίδει δικαιοσύνη στην απόδοση της Piaf, παρά την προσπάθεια να συλλάβει το παθιασμένο στιλ απόδοσης.

Άλλοι έρχονται στο πυκνό έργο του Delisle, υποστηρίζοντας ότι η ίδια η Piaf ήταν μια περίπλοκη φιγούρα της οποίας η ομορφιά ήταν άτυπη και της οποίας η συχνά τραγική ζωή είχε αφήσει την ουλή της. Το άγαλμα, όπως λένε, ενσαρκώνει το λαμπρό τραγούδι του τραγουδοποιού και την αναζήτηση της λύτρωσης μέσω της μουσικής.

Τα συναισθήματα αυτού του συγγραφέα είναι διαιρεμένα: αφενός, το ιμπρεσιονιστικό έργο με εντυπωσιάζει με την εικονιστική προσωπικότητα και την προσέγγιση της ζωής και της μουσικής του Piaf. Αλλά από την άλλη, δεν ξεχωρίζει αρκετά, εξασθενίζει στο παρασκήνιο και αγνοείται συνήθως από τους ντόπιους και τους τουρίστες.

Αυτές οι κριτικές, εξακολουθώ να πιστεύω ότι αξίζει μια παράκαμψη αν είστε ένας πραγματικός ανεμιστήρας του Piaf. Στη συνέχεια, μπορείτε να επισκεφθείτε τον κοντινό τάφο του μουσικού στο ποιητικό νεκροταφείο Pere-Lachaise και στη συνέχεια να περπατήσετε γύρω από τους λιθόστρωτους δρόμους της γειτονιάς Belleville , κοντά στον ποταμό όπου ο Piaf φέρεται να μεγάλωσε. Ένα πραγματικό "προσκύνημα Piaf" είναι μια πιθανότητα, αν είστε κίνητρο να ανεβείτε σε κάποια απόκρημνα δρομάκια στην λοφώδη γειτονιά!

Ερχόμενοι: Πλατεία Edith Piaf (γραμμή 3 του μετρό: σταθμός Porte de Bagnolet ή σταθμός Gambetta)

Σχετικά άρθρα και πηγές: