Μουσό στο Φοίνιξ

Ποιος είναι ο μουσικός της Αριζόνα;

Στην Αριζόνα, όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Ταϊλάνδης, βιώνουμε ένα μουσόνιο, μια εποχή υψηλών θερμοκρασιών, ισχυρούς ανέμους και υψηλή υγρασία, με αποτέλεσμα δυνητικά θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα.

Ο όρος " μουσώνας " προέρχεται από το αραβικό "mausim" που σημαίνει "εποχή" ή "μετατόπιση ανέμου".

Πότε είναι ο μουσώνας της Αριζόνα;
Μέχρι το 2008 το μουσώδες της Αριζόνα διέφερε από χρόνο σε χρόνο κατά την ημερομηνία έναρξης και τη διάρκεια. Ο μουσώνης της Αριζόνα άρχισε επίσημα μετά την τρίτη συνεχή ημέρα των σημείων δροσιάς άνω των 55 μοιρών.

Κατά μέσο όρο αυτό συνέβη γύρω στις 7 Ιουλίου, ενώ ο μουσώνος συνεχίστηκε για τους επόμενους δύο μήνες. Το 2008 η Εθνική Υπηρεσία Καιρού αποφάσισε να πάρει τις εικασίες από τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των μουσώνων. Από τώρα 15 Ιουνίου θα είναι η πρώτη μέρα του μουσώνας και η 30η Σεπτεμβρίου θα είναι η τελευταία μέρα. Το έκαναν απλά για να αποφύγουν την εστίαση αν ή όχι μια καταιγίδα θεωρήθηκε μια μούσμουλα ή όχι, και έχουν οι άνθρωποι να ασχολούνται περισσότερο με την ασφάλεια.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του μουσώδους;
Οι θύελλες των μουσώνων κυμαίνονται από μικρές καταιγίδες σκόνης έως βίαιες καταιγίδες. Μπορούν ακόμη και να καταρρεύσουν ανεμοστρόβιλους, αν και αυτό είναι πολύ σπάνιο. Συνήθως, οι καταιγίδες των μουσώνων της Αριζόνα ξεκινούν με βαρύ αέρα που μερικές φορές καταλήγουν σε έναν ορατό τοίχο σκόνης εκατοντάδων ποδιών που κινείται πάνω από την κοιλάδα. Αυτές οι καταιγίδες σκόνης συνήθως συνοδεύονται από συχνές βροντές και αστραπές που συχνά οδηγούν σε βροχοπτώσεις. Οι μουσώνες βρέχονται κατά μέσο όρο περίπου 2-1 / 2 ", περίπου το 1/3 των ετήσιων βροχοπτώσεων.

Υπάρχει ζημιά κατά τη διάρκεια των καταιγίδων των μουσώνων;
Σοβαρές ζημιές μπορεί να προκύψουν από τους ισχυρούς ανέμους, ή από τα συντρίμμια που πετιούνται από εκείνους τους ισχυρούς ανέμους. Δεν είναι ασυνήθιστο να υποβαθμίζονται τα δέντρα , να καταστρέφονται οι γραμμές ηλεκτροδότησης και να προκαλείται ζημιά στη στέγη. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα σπίτια που δεν είναι τόσο ανθεκτικά, όπως κάποια κατασκευασμένα σπίτια, είναι πιο ευαίσθητα στις ζημιές από τον άνεμο.

Οι διακοπές ρεύματος για σύντομες χρονικές περιόδους δεν είναι ασυνήθιστες.

Τι γίνεται με τους δρόμους;

Όταν μια τέτοια μεγάλη βροχή κατεβαίνει στην κοιλάδα του ήλιου, το έδαφος και ιδιαίτερα οι επιφανειακές πλημμύρες πλημμυρίζουν . Οι περισσότεροι δρόμοι στην περιοχή δεν είναι κατασκευασμένοι για να αποστραγγίζουν γρήγορα νερό, δεδομένου ότι μια τέτοια βροχή είναι πολύ σπάνια για να δικαιολογήσει το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται η κατασκευή ενός περίτεχρου συστήματος αποστράγγισης. Πολύ συχνά οι βροχοπτώσεις σε δρόμους κατά τη διάρκεια και για λίγες ώρες μετά τις καταιγίδες του μουσώδους προκαλώντας επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης.

Οι χειρότερες περιοχές για πλημμύρες είναι οι πολλές πλύσεις στην περιοχή, μικρές εκβολές όπου οι βροχοπτώσεις εκκενώθηκαν από τη γη πολύ πριν από την κατασκευή δρόμων μέσω αυτών. Εκεί οι οδηγοί κανονικά θα συναντήσουν σημάδια που θα προειδοποιούν κατά τη διέλευση από το δρόμο όταν πλημμυρίσει.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο να υπάρχουν σημάδια όπως αυτά που έχουν τοποθετηθεί στη μέση της ερήμου, αλλά εξυπηρετούν έναν πρακτικό σκοπό. Αυτά τα σημάδια θα πρέπει να ληφθούν προσεκτικά υπόψη. Ακόμα κι αν το νερό που σκαρφαλώνει απέναντι από το δρόμο κοιτάζει μόνο μια ίντσα ή δύο βαθιά, μπορεί να είναι τόσο βαθύ που τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών με μεγάλη απόσταση, να σταματήσουν και να κολλήσουν στο πλύσιμο. Οι πυροσβέστες και άλλοι εργάτες διάσωσης πρέπει γενικά να κληθούν να σώσουν τους αυτοκινητιστές που έχουν κολλήσει σε πλύσεις πριν τα οχήματα τους καλύπτονται από την απροσδόκητη βαθιά απορροή.

Αυτοί οι διασώστες συνήθως συνοδεύονται από ελικόπτερα τηλεοπτικών ειδήσεων που συλλαμβάνουν τη διάσωση σε βιντεοταινία για μετάδοση, μερικές φορές ζουν, ως προειδοποίηση σε άλλους.

Αυτή είναι μόνο η αρχή του προσβεβλημένου προσώπου οδηγού. Στην Αριζόνα, σύμφωνα με τον λεγόμενο "Νόμο περί άθλιων αυτοκινητιστών", οι δήμοι και οι οργανισμοί διάσωσης μπορούν να χρεώνουν τους ανθρώπους για το κόστος της διάσωσης εάν δεν τηρούν τις προειδοποιήσεις που έχουν αναρτηθεί.

Μουσική γραμματική μουσώνων
Η λέξη "μουσώνος" αναφέρεται σε μια εποχή εξ ορισμού και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί πραγματικά με τη λέξη "εποχή". Επιπλέον, οι μετεωρολόγοι δεν χρησιμοποιούν τον πληθυντικό της μουσώνας. Αν και υπάρχουν λεξικά που δείχνουν ότι ο πληθυντικός του "μουσώνος" είναι "μουσώνες", ο σωστός κανόνας είναι ο ακόλουθος.

Επόμενη σελίδα >> Ασφάλεια των μουσώνων: Dos και Don'ts

Παρακολουθώντας μια καταιγίδα των μουσώνων της Αριζόνα από την ασφάλεια του σπιτιού σας μπορεί να είναι μια ενθουσιώδης εμπειρία, αλλά αν είστε παγιδευμένοι σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια μιας, δείτε μερικές συμβουλές για την ασφάλεια:

  1. Αν δείτε ένα σημάδι που λέει "Μην σταυρώσεις όταν πλημμύρες", πάρτε το σοβαρά . Εάν είστε πιασμένοι σε μια πλύση, προσπαθήστε να ανέβετε στην οροφή του οχήματός σας και να περιμένετε βοήθεια. Χρησιμοποιήστε το κινητό σας, εάν είναι διαθέσιμο, για να καλέσετε 911.
  2. Εάν οδηγείτε όταν βρέχει, επιβραδύνετε. Θυμηθείτε ότι η αρχή των καταιγίδων βροχής στην περιοχή είναι οι πιο επικίνδυνες εποχές από τότε που τα έλαια και τα άλλα υγρά αυτοκινήτων ξεπλένονται από τους δρόμους προκαλώντας ασυνήθιστα κηλίδες συνθήκες.
  1. Εάν η ορατότητα σας παρεμποδίζεται από έντονη βροχή ή από τη σκόνη, οι περισσότεροι άνθρωποι θα μειώσουν την ταχύτητά τους, αλλά συνεχίζουν να οδηγούν. Μην αλλάζετε λωρίδες αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Οι οδηγοί περιοχών χρησιμοποιούν συχνά τους αναλαμπείς κινδύνου κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, επειδή τα φώτα που αναβοσβήνουν είναι πιο εύκολα αντιληπτά. Εάν δεν θέλετε να οδηγήσετε στη θύελλα, σιγά-σιγά τραβήξτε προς την πλευρά του δρόμου όσο το δυνατόν πιο δεξιά, απενεργοποιήστε το αυτοκίνητό σας, απενεργοποιήστε τα φώτα σας και κρατήστε το πόδι σας από το πεντάλ του φρένου. Διαφορετικά, οι οδηγοί μπορεί να έρθουν γρήγορα πίσω σας υποθέτοντας ότι είστε ακόμα σε κίνηση.
  2. Για να αποφύγετε το χτύπημα από κεραυνό, παραμείνετε μακριά από ανοιχτά χωράφια, ψηλά γήπεδα, δέντρα, πόλους, άλλα ψηλά αντικείμενα, μόνιμα σώματα νερού, συμπεριλαμβανομένων των πισινών, και μεταλλικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων κλαμπ γκολφ και καρέκλες.

Εάν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια των καταιγίδων μουσώνων της Αριζόνα, υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είστε ασφαλείς και να απολαύσετε το φυσικό φως και το ηχητικό show:

  1. Απενεργοποιήστε όλες τις περιττές ηλεκτρικές συσκευές κατά τη διάρκεια καταιγίδων για να μειώσετε την ισοπαλία στις εταιρείες παροχής ενέργειας. Αυτός είναι ο πρωταρχικός χρόνος διακοπής ρεύματος στην περιοχή.
  2. Λόγω του κινδύνου διακοπής ρεύματος, κρατήστε τις μπαταρίες, το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση που λειτουργεί με μπαταρία, τα φανάρια και τα κεριά. Αν το ρεύμα σβήσει, θυμηθείτε να κρατάτε τα αναμμένα κεριά έξω από τα άμεσα ρεύματα.
  1. Μείνετε μακριά από το τηλέφωνο. Ακόμη και τα ασύρματα τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία σε περιπτώσεις πλημμελούς απεργίας κοντά. Χρησιμοποιήστε κινητά τηλέφωνα μόνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  2. Μείνετε μακριά από τα υδραυλικά, συμπεριλαμβανομένων ντους, λουτρά και νεροχύτες. Η αστραπή μπορεί να ταξιδέψει μέσα από μεταλλικούς σωλήνες.
  3. Κρατήστε την απόσταση σας από τα παράθυρα καθώς οι υψηλοί άνεμοι μπορούν να εκραγούν τα βαριά συντρίμμια.

Ενώ ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σε ξηρούς και ζεστούς καιρούς, ο μουσώνιος της Αριζόνα προσφέρει μια θεαματική εξαίρεση στον κανόνα αυτό. Είναι αυτή η εποχή του χρόνου, όταν δεν θα ακούσετε τους κατοίκους της περιοχής χρησιμοποιώντας τη συχνά χρησιμοποιούμενη φράση " αλλά, είναι μια ξηρή θερμότητα ".

Πρώτη σελίδα >> Εισαγωγή στην Αριζόνα