Μια ιστορία του Ξιάν, η αρχαία πρωτεύουσα της δυναστείας των Τανγκ

Το Xi'an είναι σήμερα η πρωτεύουσα της επαρχίας Shaanxi στην κεντρική Κίνα. Αλλά στην αρχαιότητα, ήταν το πολιτιστικό και πολιτικό κεφάλαιο σε όλη την Κίνα για εκατοντάδες χρόνια. Ήταν κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Τανγκ ότι η πόλη Chang'an (τώρα Xi'an) ήταν ένας τόπος συγκέντρωσης για εμπόρους, μουσικούς, τεχνίτες, φιλοσόφους και πολλά άλλα στο δικαστήριο του Τανγκ. Ήρθαν μέσω του Road Silk που τερμάτισε στο Chang'an.

Πρώτοι οικισμοί στην περιοχή

Γόνιμο και αχυρόστοκο, η γη στη νότια επαρχία Shaanxi έχει εγκατασταθεί για χιλιάδες χρόνια.

Οι πρώτοι κάτοικοι έζησαν πριν από 7.000 χρόνια στα τέλη της νεολιθικής εποχής και εγκατέστησαν την περιοχή κοντά στο Wei He , υποκατάστημα του Κίτρινου Ποταμού, στο σημερινό Xi'an. Μια μητριαρχική γεωργική κοινωνία, ο οικισμός του Banpo έχει ανακαλυφθεί και μπορεί να επισκεφθεί την περιήγηση στο Xi'an σήμερα.

Δυναστεία Zhou

Η Δυτική δυναστεία Zhou (1027-771 π.Χ.) κυβέρνησε την Κίνα από το Xianyang (στη συνέχεια ονομάζεται Hao), λίγο έξω από την σημερινή Xi'an. Αφού ο Zhous μετακόμισε την πρωτεύουσά του στο Luoyang στην επαρχία Χενάν, η Xianyang παρέμεινε μια μεγάλη και επιρροή πόλη.

Η δυναστεία Qin και οι πολεμιστές της Terracotta

Από το 221-206 π.Χ., ο Qin Shi Huang Di ενοποίησε την Κίνα σε κεντρική φεουδαρχική κατάσταση. Χρησιμοποίησε το Xianyang, κοντά στο Xi'an, ως βάση του και η πόλη έγινε η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του. Για να προστατεύσει το νεοσυσταθέν κράτος του, ο Τσιν αποφάσισε ότι χρειάστηκε μια μεγάλη αμυντική οδός και άρχισε να εργάζεται για το σημερινό Σινικό Τείχος .

Παρά την αυτοκρατορία του που δεν βλέπει δύο δεκαετίες, ο Τσιν πιστώνεται με την ίδρυση του αυτοκρατορικού συστήματος που είδε την Κίνα μέσα στα επόμενα 2.000 χρόνια.

Ο Τσιν ζήτησε την Κίνα με έναν άλλο απτό θησαυρό: τον Στρατό της Τερακότας . Εκτιμάται ότι 700.000 άνδρες εργάστηκαν στον τάφο που χρειάστηκε 38 χρόνια για να οικοδομηθεί. Ο Τσιν πέθανε το 210 π.Χ.

Χαν και οι ανατολικές δυναστείες Han & Chang'an

Ο Χαν (206 π.Χ.-220 μ.Χ.) που κατέκτησε το Qin, έχτισε τη νέα πρωτεύουσα στο Chang'an, βόρεια της σημερινής Xi'an.

Η πόλη άνθισε και κάτω από τον αυτοκράτορα Χαν Χουάντι, ο οποίος έστειλε έναν απεσταλμένο Ζανγκ Τσιάν δυτικά για να επιδιώξει μια συμμαχία εναντίον του εχθρού της Χαν, άνοιξε κατά λάθος το Δρόμο του Μεταξιού.

Δυναστεία Τανγκ - Χρυσή Εποχή της Κίνας

Μετά τον Χαν, οι πόλεμοι έσπασαν τη χώρα μέχρι την ίδρυση της δυναστείας Sui (581-618). Ο αυτοκράτορας Σούι άρχισε να αναβιώνει τον Τσανγκάν, αλλά ήταν οι Τανγκ (618-907) που μετέφεραν την πρωτεύουσά τους και καθιέρωσαν την ειρήνη σε ολόκληρη την Κίνα. Το εμπόριο μετάξι του δρόμου άνθισε και Chang'an έγινε μια πόλη παγκόσμιας σημασίας. Ακαδημαϊκοί, φοιτητές, έμποροι και έμποροι από όλο τον κόσμο επισκέφθηκαν τον Chang'an, καθιστώντας την κοσμοπολίτικη μητρόπολη της εποχής του.

Πτώση

Μετά τη Δυναστεία των Τανγκ έπεσε το 907, ο Τσανγκάν έπεσε σε πτώση. Έμεινε περιφερειακό κεφάλαιο.

Xi'an Σήμερα

Το Xi'an είναι σήμερα ένας τόπος βιομηχανίας και εμπορίου. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Shaanxi, η οποία είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο, το Xi 'a παράγει μεγάλο μέρος της ενέργειας της Κίνας, αλλά είναι δυστυχώς αρκετά μολυσμένο και αυτό μπορεί ασφαλώς να επηρεάσει την απόλαυση της πόλης όταν επισκέπτεστε. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά να δείτε και να κάνετε στο Xi'an, γι 'αυτό είναι σίγουρα αξίζει να εξεταστεί.

Ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός προορίζεται για τον εκπληκτικό Τάφο του Αυτοκράτορα Τσιν και τον Στρατό των Πολεμιστών της Τερακοτάτας.

Αυτός ο ιστότοπος είναι περίπου μία ώρα (ανάλογα με την κυκλοφορία) έξω από το κέντρο του Xi'an και χρειάζεται λίγες ώρες για να επισκεφθείτε.

Το ίδιο το Xi'an έχει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει. Είναι μια από τις λίγες κινεζικές πόλεις που εξακολουθούν να έχουν τον αρχαίο τοίχο τους. Οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν ένα εισιτήριο στην κορυφή και να περπατήσουν γύρω από την παλιά πόλη. Υπάρχουν ακόμα και ενοικιαζόμενα ποδήλατα, ώστε να μπορείτε να περιηγηθείτε στην πόλη πάνω από τον τοίχο με ποδήλατα. Μέσα στην περιτοιχισμένη πόλη, υπάρχει μια αρχαία μουσουλμανική συνοικία και εδώ, περιπλάνηση στους δρόμους το βράδυ, δειγματοληψία των τροφών δρόμου, είναι τόσο μια περιπέτεια Xi'an όπως κάθε άλλη.