Πληροφορίες σχετικά με το "Gran Torino" του Clint Eastwood και το Χμόνγκ στο Ντιτρόιτ

Πληθυσμός Hmong του Ντιτρόιτ, Νικ Σένκ, Ρυθμίσεις, Τοποθεσίες

Ως αποτέλεσμα του φορολογικού κινήτρου που πέρασε πέρυσι το κράτος του Μίτσιγκαν, τα αστέρια στην περιοχή του μετρό του Ντιτρόιτ γίνονται παλιό καπέλο. Φυσικά, χάσαμε την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που τραβήξαμε εδώ: Gran Torino , μια ταινία του Clint Eastwood.

Ιστορία

Ο Gran Torino είναι για τον Walt Kowalski, έναν συνταξιούχο εργάτη του εργοστασίου της Ford, ο οποίος είναι κάτοικος μακράς διαρκείας μιας φθίνουσας γειτονιάς. Η καρδιά της ιστορίας περιστρέφεται γύρω από την προκατειλημμένη σχέση του Kowalski με τους επόμενους γείτονές του Hmong.

Τοποθεσίες του Ντιτρόιτ

Πού ήταν το σπίτι του Kowalski; Γνωρίζατε την εκκλησία ή το κατάστημα υλικού; Σύμφωνα με άρθρο του Ελεύθερου Τύπου του Ντιτρόιτ στις 21 Δεκεμβρίου 2008 - Παρακολουθώντας το Grand Torino; Μπορεί να φαίνεται οικείο - οι τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν στο Gran Torino ήταν οι εξής:

Η ταινία γυρίστηκε για 33 ημέρες και το πλήρωμα παραγωγής πέρασε πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια ενώ βρισκόταν στην πόλη.

Ρύθμιση στο Script

Ενώ οι τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν στο Gran Torino ήταν στο Ντιτρόιτ, ήταν η ιστορία που επικεντρώνεται εδώ; Η ιστορία βασίστηκε, έστω και εν μέρει, στον αγώνα ενός πραγματικού ατόμου σε μια γειτονιά του Ντιτρόιτ;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Το αρχικό σκηνικό για την ιστορία ήταν η Μινεάπολη της Μινεσότα, η οποία φιλοξενεί τον σκηνοθέτη Nick Schenk, καθώς και ένα μεγάλο πληθυσμό Hmong. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα 250.000 Hmong στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν στο Ουισκόνσιν, τη Μινεσότα και την Καλιφόρνια. Σύμφωνα με άρθρο του Los Angeles Times , ο σεναριογράφος Schenk για πρώτη φορά έγραψε το σενάριο σε ένα μπαρ κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου του από την δουλειά του στην κατασκευή. Στην πραγματικότητα, η ιστορία ξεδιπλώνεται γύρω από ένα Gran Torino επειδή ο Schenk έζησε από ένα εργοστάσιο της Ford και ήθελε το αυτοκίνητο να είναι ένα μοντέλο της Ford, όχι ως οδύνη στον διάσημο ρόλο του Eastwood, Dirty Harry.

Ρύθμιση στη ταινία

Ο Eastwood χρησιμοποίησε την περιοχή του Ντιτρόιτ αντί για τοποθεσίες στη Μινεσότα εξαιτίας των νέων φορολογικών κινήτρων που δόθηκαν από τον Μίτσιγκαν. Βοήθησε το Ντητρόιτ να έχει πληθυσμό Hmong, αν και όχι τόσο μεγάλο όσο στη Μινεσότα. Η περιοχή του μετρό φιλοξενεί επίσης αρκετά εργοστάσια της Ford. Ενώ το Eastwood χρησιμοποίησε τοποθεσίες σε όλη την περιοχή Metro Detroit που μπορεί να είναι αναγνωρίσιμο από τους ντόπιους, η ρύθμιση στην ταινία δεν αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό. Γνωρίζουμε ότι ο Kowalski ζει στο Midwest και είναι πρώην εργάτης του εργοστασίου της Ford και, σε κάποιο σημείο, εμφανίζεται ένα σήμα του "Charlevoix". Μια διαδρομή κατά μήκος του Lake Shore Drive στο Grosse Pointe Farms στο τέλος της ταινίας μοιάζει να λέει λόγω της λίμνης St.

Clair στο παρασκήνιο, αλλά η πιο άμεση αναφορά προέρχεται από μια σκηνή που περιλαμβάνει τον γιο του Kowalski όπου προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις συνδέσεις του πατέρα του για να πάρει τα εισιτήρια εποχής Lions - η σκηνή μπορεί να συναντήθηκε ως πιο ρεαλιστική αν η ταινία είχε τεθεί στη Μινεσότα, τα εισιτήρια είναι ακόμη σε ζήτηση.

Hmong στο Ντιτρόιτ

Η αλήθεια είναι ότι οι χαρακτήρες στο Gran Torino θα μπορούσαν να είχαν κατοικήσει στο Ντιτρόιτ. Η περιοχή του μετρό έχει μεγάλο πληθυσμό Hmong. Σύμφωνα με άρθρο στο The Detroit News , ο αριθμός των Hmong που κατοικούσε στο Μίτσιγκαν το 2005 αριθμούσε 15.000. Το Hmong ζει κυρίως στις φτωχότερες γειτονιές του Ντιτρόιτ , του Ποντιακού και του Γουόρεν.

Σύμφωνα με το άρθρο, το Hmong στο Μίτσιγκαν μεταφέρθηκε εδώ από τη νοτιοανατολική Ασία, όπου ζούσαν ως πρωτόγονοι αγρότες στα βουνά του Λάος. Είχαν στρατολογηθεί από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ και έπρεπε να φύγουν σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ταϊλάνδη όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν.

Το πρώτο Hmong έφτασε στις ΗΠΑ στη δεκαετία του '80 και του '90. Περισσότερο έφτασε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν περιορισμούς. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Hmong γνώρισαν πολιτισμικό κλονισμό κατά την άφιξή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αγωνίστηκαν για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες ανέσεις και προσπάθησαν να βρουν εργασία παρά τις μεταφορικές και γλωσσικές δυσκολίες.

Οι Γκράν Τορίνο Ηθοποιοί

Τριάντα ηθοποιοί και πάνω από 500 επιπλέον στην ταινία προσλήφθηκαν τοπικά με χύτευση πράκτορες Pound & Mooney. Για να βρει τους ηθοποιούς της Hmong, ο Pound & Mooney διακρίθηκε για ένα τουρνουά ποδοσφαίρου Hmong στην κομητεία Macomb. Ως αποτέλεσμα, στην ταινία εμφανίζονται 75 τοπικοί ηθοποιοί Hmong. Οι κύριοι ηθοποιοί στην ταινία, η Bee Vang (Thao) και η Ahney Her (Sue), ωστόσο, χαίρονται από τη Μινεσότα και το Lansing, Michigan αντίστοιχα.

Περισσότερες πληροφορίες:

Πηγές: