Μαδέρα - νησί του Περλ του Ατλαντικού

Φουντσάλ, λιμάνι της Μάλαγης

Η Μαδέρα βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό δίπλα στις ακτές της Πορτογαλίας και της Αφρικής. Είναι ένας ιδανικός προορισμός διακοπών, με βουνά, υπέροχο κλίμα και όμορφη θέα. Τα κρουαζιερόπλοια που ταξιδεύουν κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ευρώπης ή σε επαναστατικές κρουαζιέρες μεταξύ της Καραϊβικής και της Ευρώπης επισκέπτονται συχνά αυτό το όμορφο νησί. Η Μαδέρα ονομάζεται μερικές φορές το "νησί της αιώνιας άνοιξης", το "μαργαριτάρι του Ατλαντικού" ή το "νησί του κήπου".

Και τα τρία ονόματα φαίνεται να ταιριάζουν στο τοπίο, στην ατμόσφαιρα και στο κλίμα.

Σχετικά με τα μόνα που λείπουν στη Μαδέρα είναι οι πλαγιές και οι αμμώδεις παραλίες. Οι Μαδέραδες χρησιμοποιούν ταράτσες και γέφυρες για να αντισταθμίσουν την επίπεδη γη και να κάνουν το σύντομο ταξίδι στο γειτονικό νησί Porto Santo για να καθίσουν σε αμμώδεις παραλίες.

Η Πορτογαλία έχει ελέγξει τη Μαδέρα εδώ και πάνω από 500 χρόνια και πολλοί βρετανοί πολίτες (καθώς και άλλες εθνικότητες) έχουν μεταναστεύσει εκεί εδώ και 200 ​​χρόνια. Το νησί είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός για την Ευρώπη, και τα κρουαζιερόπλοια που ταξιδεύουν συχνά στην πρωτεύουσα του Funchal. Περίπου 90.000 από τους 250.000 ανθρώπους στη Μαδέρα ζουν στη Φουντσάλ, την πρωτεύουσα.

Εάν φτάσετε στο Funchal μέσω κρουαζιερόπλοιου, το πλοίο σας θα αποβιβαστεί κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας. Δεδομένου ότι ορισμένα πλοία επιβιβάζονται ή αποβιβάζονται από τα διατλαντικά δρομολόγια στο Funchal, ενδέχεται να μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στη Μαδέρα ως μέρος μιας επέκτασης πριν ή μετά την κρουαζιέρα.

Το νησί έχει σίγουρα αρκετή φυσική ομορφιά για να περάσει περισσότερο από μια μέρα! Οι απότομοι βράχοι και οι καταπράσινες κοιλάδες μοιάζουν πολύ με το νησί Kauai της Χαβάης. Στα 58 μίλια και στα 23 μίλια, το νησί δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά επειδή είναι τόσο ορεινό, τα ταξίδια είναι αργά.

Πολλοί ταξιδεύουν με το λεωφορείο του νησιού για να πάρουν μερικά από τα όμορφα βλέμματα όπως αυτά που φαίνονται στην παραπάνω φωτογραφία. Μια άλλη περιήγηση που πολλοί επισκέπτες απολαμβάνουν περιλαμβάνει μια στάση στο διάσημο Reid's Palace Hotel για να δείτε τους κήπους του και να έχουν ένα σημείο του τσαγιού.

Το Silversea Silver Spirit προσφέρει μια μοναδική ακτοπλοϊκή εκδρομή σε μια κρουαζιέρα στη Μαδέρα και τις Κανάριες Νήσους . Οι επισκέπτες έτρεχαν σε ένα από τα λουκάνικα που λειτούργησαν για πρώτη φορά για τη μεταφορά αγαθών από το ορεινό χωριό Monte προς την πρωτεύουσα του Funchal. Σήμερα αυτά τα toboggans χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μεταφορά τουριστών, αλλά η διαδρομή είναι πολύ διασκεδαστική. Οι οδηγοί είναι ντυμένοι με παραδοσιακά λευκά παντελόνια και καπέλα με άχυρο και ελέγχουν την ταχύτητα και οδηγούν τα toboggans.

Εάν δεν κάνετε οργανωμένη ακτοπλοϊκή εκδρομή, χρειάζεται ένα αυτοκίνητο για να εξερευνήσετε το νησί. Πολλοί από τους δρόμους είναι στενοί και δύσκολοι στην πλοήγηση, οπότε η οδήγηση "στο δικό σου" μπορεί να είναι πιο συναρπαστικό από το αναμενόμενο. Η πεζοπορία στα κανάλια άρδευσης, που ονομάζεται λεβάντας, είναι επίσης δημοφιλής τρόπος για να εξερευνήσετε το νησί. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μονοπατιών κατά μήκος των λεβάντων, μερικά από τα οποία είναι επίπονα.

Η Μαδέρα βρίσκεται στο ρεύμα του Κόλπου, το οποίο καθιστά το κλίμα ήπιο, υποτροπικό. Τόσο η θερμοκρασία του νερού όσο και του αέρα είναι κατά μέσο όρο μεταξύ 16-23 βαθμών Κελσίου (60 έως 73 βαθμούς Φαρενάιτ) όλο το χρόνο.

Ωστόσο, λόγω των ρευμάτων του βουνού, η θερμοκρασία μπορεί να ποικίλει σημαντικά από τη μια πλευρά του νησιού στο άλλο. Το Funchal και η υπόλοιπη νότια ακτή είναι συνήθως πιο ζεστά και ξηρότερα από τη βόρεια πλευρά της Μαδέρας. Δεδομένου ότι η θερμοκρασία είναι καλή όλο το χρόνο, κάθε εποχή είναι καλό για μια επίσκεψη στη Μαδέρα. Κάθε σεζόν παρουσιάζει παρόμοιες θερμοκρασίες αλλά διαφορετικά λουλούδια, φρούτα και φεστιβάλ. Οι μπανάνες είναι σε εποχή όλο το χρόνο, αλλά τα σταφύλια συλλέγονται από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο. Οι πιο αργοί μήνες είναι τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Οι αγορές στη Μαδέρα είναι κάτι περισσότερο από το γλυκό της κρασί, αν και το κρασί είναι σίγουρα μία από τις πιο δημοφιλείς αγορές. Πλεκτά και κέντημα είναι επίσης καλή αγοράζει, αλλά να πάρει ένα ογκώδες αγορά ψάθινα σπίτι θα μπορούσε να είναι μια πρόκληση στη βαλίτσα σας!

Ένα ενδιαφέρον εύρημα που έκανα ήταν ένα barretes de lã, ένα περίεργο βλέμμα μάλλινο καπέλο pom-pom που φορούσε πολλοί από τους αρσενικούς αγρότες του Madeira. Έχει ωτασπίδες και φαίνεται πολύ ανόητο, αλλά είναι ένα καλό κομμάτι συνομιλίας και πολύ φθηνό. Πωλούνται τα περισσότερα παντού, αλλά είναι φθηνότερα αν παραμείνετε μακριά από τα τουριστικά καταστήματα.

Το Funchal, η Μαδέρα εμφανίζεται συχνά στα δρομολόγια κρουαζιέρας ως λιμάνι επιβίβασης ή αποβίβασης, έτσι πολλοί λάτρεις της κρουαζιέρας δεν έχουν την ευκαιρία να δουν ένα μεγάλο μέρος του νησιού. Ωστόσο, αξίζει περισσότερο χρόνο και προτείνω διακοπές Madeiran σε όποιον αγαπάει τα ορεινά νησιά, τον τέλειο καιρό και την όμορφη χλωρίδα.