Η Εξέλιξη του Airbus A380 Jumbo Jet

Το δίκυκλο Jet A380 με διπλό θάλαμο ήταν η απάντηση του γαλλικού κατασκευαστή αεροσκαφών της Airbus στο Boeing 747. Τα σχέδια για το αεριωθούμενο δίκυκλο 600 + ξεκίνησαν το 1991, όταν η Airbus άρχισε να συζητά τα σχέδιά της με τις αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως.

Υπάρχουν 13 αεροπορικές εταιρείες που πετούν με 195 A380s σε όλο τον κόσμο. Αυτές περιλαμβάνουν τις εταιρείες Singapore Airlines, Emirates, Qantas, Air France, Lufthansa, κορεατικές αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες China Southern Airlines, οι Μαλαισιακές Αερογραμμές, η Thai Airways, η British Airways, η Asiana Airlines, η Qatar Airways και η Etihad Airways.

Ιστορία του Airbus A380 Jumbo Jet

Ο κατασκευαστής με έδρα τη Τουλούζη ήθελε ένα εντελώς καινούριο μεγάλο αεροσκάφος που θα μπορούσε να χειριστεί δρομολόγια μεγάλης πυκνότητας, όπως το Χονγκ Κονγκ-Λονδίνο, όπου η επιβατική κίνηση αυξανόταν και η χωρητικότητα ήταν υπό πίεση. Η Airbus προχώρησε με αυτό που ονόμασαν A3XX, διαβουλεύσεις με αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, αρχές αεροπορικής ασφάλειας και πιλότους.

Την 1η Μαΐου 1996, η Airbus ανακοίνωσε ότι είχε συστήσει ένα "μεγάλο τμήμα αεροσκάφους" για την ανάπτυξη του A3XX, το οποίο δημιουργήθηκε για να τελειοποιήσει τις μελέτες αγοράς που έχουν ήδη αναληφθεί, να καθορίσει τις διαδικασίες εισαγωγής των προδιαγραφών των αεροσκαφών από τις αεροπορικές εταιρείες.

Μέχρι το 1998, η Airbus ήταν σε διαβούλευση με περίπου 20 κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες σχετικά με το τι ήθελαν να δουν στο προτεινόμενο δίκυκλο A3XX. Το πρόγραμμα ξεκίνησε επίσημα το Δεκέμβριο του 2000, όταν μετονομάστηκε σε A380 και τέσσερα χρόνια αργότερα, η τελική γραμμή συναρμολόγησης στην Τουλούζη εγκαινιάστηκε επίσημα από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας.

Το αεροσκάφος θα μπορούσε να μεταφέρει 525 άτομα σε δύο τάξεις χωρίς στάση από την Ευρώπη στην Ασία, τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική.

Το πρώτο A380 παρουσιάστηκε στις 18 Ιανουαρίου 2005, με 14 πελάτες εκτόξευσης και 149 παραγγελίες. Η πρώτη πτήση του Jet Jet πραγματοποιήθηκε στην Τουλούζη στις 27 Απριλίου 2005 και διήρκεσε τρεις ώρες και 54 λεπτά.

Μετά από κάποιες καθυστερήσεις στην παραγωγή, το πρώτο A380 παραδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2007 στις εταιρείες Singapore Airlines . Το A380 του αερομεταφορέα παρουσίασε 471 θέσεις σε τρεις κατηγορίες - συμπεριλαμβανομένων των καινοτόμων μεμονωμένων διαμερισμάτων για επιβάτες πρώτης κατηγορίας - στη διαδρομή Σιγκαπούρης-Σίδνεϊ.

Μετά από τρεις ακόμη παραδόσεις στη Singapore Airlines, η Airbus παρέδωσε το πρώτο A380 στο Emirates της Ντουμπάι στις 28 Ιουλίου 2008. Η αυστραλιανή εταιρία Qantas έπρεπε να λάβει το A380 στις 19 Σεπτεμβρίου 2008.

Το 50ο A380 παραδόθηκε στις 16 Ιουνίου 2011 στις εταιρείες Singapore Airlines, οι οποίες προσχώρησαν στους αερομεταφορείς Air France, Emirates, Korean Air, Lufthansa και Qantas Airways.

A380 Jumbo Jet Προδιαγραφές

Το A380 είναι το μεγαλύτερο εμπορικό αεροσκάφος στον κόσμο που εκτελεί πτήσεις σήμερα, με χωρητικότητα 544 επιβατών σε διαμόρφωση τεσσάρων κατηγοριών και έως και 853 σε διαμόρφωση μιας κατηγορίας. Διαθέτει ένα κύριο κατάστρωμα και ένα ανώτερο κατάστρωμα, που συνδέεται με σταθερές σκάλες προς τα εμπρός και προς τα πίσω. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν την ευελιξία να δημιουργούν διαφορετικά τμήματα καμπίνας στο Jet Jumbo για να έχουν το μέγιστο κέρδος.

Μεταξύ των διαθέσιμων διαμορφώσεων είναι η στάνταρ καμπίνα τεσσάρων κατηγοριών - πρώτα, η επιχείρηση, η premium οικονομία και η οικονομία. την οικονομία, την οικονομία και την οικονομία. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν επίσης την επιλογή να προσφέρουν ένα τμήμα οικονομίας 11 συνόρων με καθίσματα πλάτους 18 ιντσών.

Η ευελιξία της καμπίνας του A380 επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να διαφοροποιούν τα προϊόντα τους και να αναπτύσσουν διατάξεις προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της αγοράς τους. Οι σουίτες πρώτης κατηγορίας της Singapore Airlines διαθέτουν ξεχωριστή καμπίνα με συρόμενες πόρτες και ρολά παραθύρων, πολυθρόνα χειροποίητη από ιταλούς τεχνίτες, ένα αυτόνομο κρεβάτι, οθόνη LCD 23 ιντσών και εκτεταμένο ήχο και βίντεο κατά παραγγελία.

Οι σουίτες A380 των Emirates διαθέτουν θύρες ιδιωτικής ζωής, προσωπικό μίνι μπαρ, ιδιωτικό κινηματογράφο κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθίσματα που μετατρέπονται σε ένα πλήρως επίπεδο κρεβάτι με στρώμα, τραπέζι ματαιοδοξίας και καθρέφτη και πρόσβαση σε ντους στο ντους. ο μεταφορέας με έδρα το Ντουμπάι είναι ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας του Jet Jet, με 83 σε υπηρεσία και άλλα 142 κατόπιν παραγγελίας.

Την 1η Νοεμβρίου 2016 ο αερομεταφορέας άρχισε να εκτελεί το Jet Jumbo μεταξύ Ντόχα, Κατάρ και Ντουμπάι, μια πτήση που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα για να πετάξει.

Και στη συνέχεια υπάρχει το The Residence, ένα διαμέρισμα με καθιστικό, υπνοδωμάτιο και ιδιωτικό μπάνιο, που χαρακτηρίστηκε στο A380 του Etihad του Abu Dhabi. Το καθιστικό διαθέτει έναν καναπέ-κρεβάτι με οθωμανικό δερμάτινο καθιστικό, δύο τραπεζαρίες, ένα ψυγείο και μια τηλεόραση επίπεδης οθόνης 32 ιντσών. Έρχεται επίσης με έναν μπάτλερ και έναν ιδιωτικό σεφ.

Η άνεση όλων των επιβατών ενισχύεται περαιτέρω από τις τεχνολογίες που είναι εξοπλισμένες στο A380, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων συστημάτων φωτισμού, νέων προτύπων ψυχαγωγίας κατά την πτήση, ανακυκλωμένου αέρα καμπίνας κάθε δύο λεπτά και φυσικού φωτισμού από 220 παράθυρα καμπίνας.

Σε όλον τον κόσμο

Ο στόλος A380 λειτουργεί σε 102 δρομολόγια σε 50 προορισμούς σε όλο τον κόσμο, με πτώση με τζετ φόρτωσης ή προσγείωση κάθε τρία λεπτά. Από τον Σεπτέμβριο του 2016, η Airbus ανέφερε ότι το A380 είχε 319 παραγγελίες με 19 πελάτες, 190 παραδόσεις και ανεκτέλεστο υπόλοιπο 124. Ωστόσο, το αεροσκάφος δεν είχε μία παραγγελία από αμερικανικό αερομεταφορέα και μόνο λίγες παραγγελίες από μεγάλους αερομεταφορείς όπως η British Airways , All Nippon Airways, Air France, Asiana Airlines, Qatar Airways και Virgin Atlantic.

Τον Ιούλιο, η Airbus ανακοίνωσε ότι κόβει την παραγωγή του A380 στο μισό, πηγαίνοντας σε ένα μόνο τζετ μηνιαίως μέχρι το 2018. Ο κατασκευαστής κάλεσε την κίνηση να βελτιώσει το πρόγραμμα παραγωγής. Όμως οι παρατηρητές της βιομηχανίας θεωρούν ότι αυτή η περικοπή παραγωγής είναι η αρχή του τέλους του τύπου αεροσκάφους, με πολλούς να σημειώνουν ότι δεν αναμένουν την πλήρη αναμονή 124 αεροσκαφών που θα παραδοθούν ποτέ.

Σημείωση: οι πληροφορίες ιστορικού είναι ευγενικοί από την Airbus.