Η ελληνική σημαία

Οι έννοιες πίσω από τη σημαία της Ελλάδας

Η ελληνική σημαία είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες σημαίες του κόσμου. Το απλό μπλε και λευκό σχέδιο σημαίνει « Ελλάδα» σχεδόν σε όλους.

Περιγραφή της ελληνικής σημαίας

Η ελληνική σημαία αποτελείται από έναν ίσο οπλισμένο λευκό σταυρό σε γαλάζιο έδαφος στην επάνω αριστερή γωνία της σημαίας, με την υπόλοιπη περιοχή γεμάτη με εννέα εναλλασσόμενες μπλε και άσπρες οριζόντιες ρίγες. Οι επάνω και κάτω λωρίδες της σημαίας είναι πάντα μπλε.

Υπάρχουν πέντε μπλε ρίγες και τέσσερις λευκές στην ελληνική σημαία.

Η σημαία γίνεται πάντοτε σε αναλογία 2: 3.

Ελληνική Πινακοθήκη Σημαίας

Ιστορία της ελληνικής σημαίας

Η σημερινή σημαία εγκρίθηκε επίσημα από την Ελλάδα στις 22 Δεκεμβρίου 1978.

Μια προηγούμενη εκδοχή της ελληνικής σημαίας είχε διαγώνιο σταυρό στη γωνία αντί για το τετράγωνο που τώρα χρησιμοποιείται. Αυτή η εκδοχή της σημαίας χρονολογείται από το 1822, αμέσως μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1821.

Σημασίες και συμβολισμός της ελληνικής σημαίας

Οι εννέα ρίγες λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των συλλαβών στην ελληνική φράση "Ελευθερία Θανάτου", που συνήθως μεταφράζεται ως "Ελευθερία ή Θάνατος!", Μια κραυγή μάχης κατά τη διάρκεια της τελικής εξέγερσης κατά της Οθωμανικής Κατοχής.

Ο ισραηλινός σταυρός αντιπροσωπεύει την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, την κυρίαρχη θρησκεία της Ελλάδας και τη μόνη επίσημα αναγνωρισμένη. Η Εκκλησία διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στον αγώνα για την ανεξαρτησία εναντίον των Οθωμανών και οι αντάρτες μοναχοί πολέμησαν έντονα εναντίον των Οθωμανών.

Το μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει τη θάλασσα που είναι τόσο σημαντική για την Ελλάδα και ένα τόσο σημαντικό τμήμα της οικονομίας της. Το λευκό αντιπροσωπεύει τα κύματα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το μπλε έχει επίσης πάντα ένα χρώμα προστασίας, όπως φαίνεται στα μπλε μάτια φυλακτά που χρησιμοποιούνται για να αποκρούσει το κακό, και το λευκό θεωρείται ως το χρώμα της αγνότητας.

Όπως και στην ελληνική μυθολογία, υπάρχουν πάντα άλλες εκδοχές και εξηγήσεις. Κάποιοι λένε ότι οι εννέα λωρίδες με ελληνική σημαία αντιπροσωπεύουν τα Εννέα Μούσες του ελληνικού μύθου και ότι τα χρώματα του μπλε και του λευκού αντιπροσωπεύουν την Αφροδίτη που ανεβαίνει από τον αφρό της θάλασσας.

Ασυνήθιστα γεγονότα για την ελληνική σημαία

Σε αντίθεση με τις περισσότερες εθνικές σημαίες, δεν υπάρχει "επίσημη" απόχρωση του χρώματος που απαιτείται. Οποιοσδήποτε μπλε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σημαία, έτσι θα τα δείτε από ένα σχετικά ανοιχτό μπλε "μωρό" σε ένα βαθύ μπλε ναυτικό. Οι περισσότερες σημαίες τείνουν να χρησιμοποιούν σκούρο μπλε ή βασιλικό μπλε, αλλά θα τις βλέπετε σε όλες τις αποχρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Το ψευδώνυμο της ελληνικής σημαίας είναι το "Galanolefci" ή το "μπλε και άσπρο", παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική σημαία ονομάζεται μερικές φορές "κόκκινο, λευκό και μπλε".

Ποια ευρωπαϊκή χώρα αναγκάστηκε να αλλάξει την επίσημη σημαία της επειδή ήταν πολύ κοντά σε εκείνη της Ελλάδας; Κάντε κλικ εδώ για την απάντηση.

Άλλες σημαίες στην Ελλάδα

Συχνά θα δείτε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμφανίζεται με την ελληνική σημαία σε επίσημα σημεία της Ελλάδας. Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι βαθύ μπλε με έναν κύκλο χρυσών αστεριών πάνω σε αυτήν, που αντιπροσωπεύει τα έθνη της ΕΕ.

Η Ελλάδα κυριαρχεί με περηφάνια πολλές σημαίες "Γαλάζια Σημαία" στις παρθένες παραλίες της. Αυτή η σημαία απονέμεται στις παραλίες που πληρούν τις ειδικές προδιαγραφές καθαριότητας τόσο για την άμμο όσο και για το νερό καθώς και για άλλα προσόντα.

Περισσότερα για τις παραλίες της Γαλάζιας Σημαίας της Ελλάδας .

Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι στην Ελλάδα

Βρείτε και συγκρίνετε πτήσεις προς και από την Ελλάδα: Αεροπλάνα Αθηνών και άλλων Ελλάδων - Ο κωδικός του ελληνικού αεροδρομίου για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών είναι ATH.

Βρείτε και συγκρίνετε τιμές για: Ξενοδοχεία στην Ελλάδα και τα Ελληνικά νησιά

Κάντε κράτηση για τα ταξίδια της ίδιας μέρας γύρω από την Αθήνα

Κρατήστε τα δικά σας σύντομα ταξίδια γύρω από την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά

Κάντε κράτηση για τις δικές σας εκδρομές στη Σαντορίνη και ημερήσιες εκδρομές στη Σαντορίνη