Επισκόπηση του Teipei 101 Tower

Ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τον Πύργο της Ταϊβάν

Μερικά γεγονότα του Ταϊπέι 101 εκπλήσσουν τους ανθρώπους, αλλά τίποτα περισσότερο από την ύπαρξη της Summit 101 - ενός "μυστικού" VIP club που φέρεται να υπάρχει στον 101ο όροφο του κτιρίου.

Ο πύργος της Ταϊπέι 101 στην Ταϊπέι, Ταϊβάν, ήταν το ψηλότερο κτίριο του κόσμου από το 2004 έως το 2010, όταν χτυπήθηκε από τον εντυπωσιακό Burj Khalifa του Ντουμπάι. Ανεξαρτήτως, η Ταϊπέι 101 εξακολουθεί να θεωρείται το ψηλότερο πράσινο κτίριο στον κόσμο για τον καινοτόμο και ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό του.

Ακόμα και η εκπομπή πυροτεχνημάτων της Πρωτοχρονιάς 2015-2016 ήταν θέμα φύσης.

Πλούσιο με συμβολισμό και παράδοση, το εικονιστικό ορόσημο της Ταϊπέι είναι ένα μόνιμο μνημείο των αρχαίων παραδόσεων του φενγκ σούι και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Πριν κατευθυνθείτε προς την Ταϊβάν, διαβάστε μερικά βασικά ταξιδιωτικά στοιχεία της Ταϊπέι για να μάθετε τι να περιμένετε.

Taipei 101 Προδιαγραφές

Σύμβολο και Σχεδιασμός

Ακόμα και η γειτονιά και τα γλυπτά στο πάρκο που περιβάλλει την Ταϊπέι 101 προορίζονται να στηρίξουν το φενγκ σούι του πύργου και να αποτρέψουν τη διαφυγή της θετικής ενέργειας. Το πάρκο είναι στρογγυλό για να ενισχύσει την ιδέα ότι ο πύργος είναι ένα γιγαντιαίο ηλιακό ρολόι. Από το σχήμα των εισόδων σε καμπύλες επιφάνειες και χρώματα, το ορόσημο έχει σχεδιαστεί για να συμβολίζει την ευημερία και την καλή τύχη.

Για κάποιους θεατές, η Ταϊπέι 101 μοιάζει με μια στοίβα κινεζικών φαγητών σε δυτικό στυλ, αλλά ο πύργος προορίζεται να αντιπροσωπεύει ένα μπαμπού που φτάνει στον ουρανό για να συνδέσει τον ουρανό και τη γη.

Οι 101 όροφοι αντιπροσωπεύουν την προσθήκη ενός στον αριθμό 100, το οποίο θεωρείται τέλειο και ευοίωνο στην κινεζική κουλτούρα.

Με άλλα λόγια, ακόμα καλύτερα από τέλεια! Τα οκτώ τμήματα του πύργου είναι ένα νεύμα για τον ευνοϊκό αριθμό οκτώ, που αντιπροσωπεύει αφθονία και καλή τύχη στην κινεζική κουλτούρα.

Επειδή τέσσερα θεωρούνται άτυχος αριθμός στην δεισιδαιμονία, ο 44ος όροφος αποφεύχθηκε σκόπιμα δημιουργώντας ένα δάπεδο 42α για να χτυπήσει τον 43ο όροφο σε αυτή τη θέση.

Ενδιαφέροντα γεγονότα για την Ταϊπέι 101

Η ιστορία της Ταϊπέι 101

Η κατασκευή του πύργου Taipei 101 ξεκίνησε το 1999 μετά από δύο χρόνια προγραμματισμού. το έργο ολοκληρώθηκε το 2004. Η τελετή λήξης έγινε στις 13 Ιανουαρίου 1999 και ο πύργος ανοίχθηκε στο κοινό στις 31 Δεκεμβρίου 2004. Η κατασκευή καθυστέρησε μόνο μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια ενός καταστροφικού σεισμού το 2002 που προκάλεσε πέντε θανάτους στο μετά από έναν γερανό κατασκευής που έπεσε στο δρόμο κάτω.

Η Ταϊπέι 101 ξεπέρασε τους εικονικούς πύργους Petronas της Μαλαισίας για να πάρει τον τίτλο του "ψηλότερου κατοικημένου ουρανοξύστη". Ταυτόχρονα, ο πύργος πήρε το ρεκόρ για τον "υψηλότερο κατοικημένο όροφο" από τον Πύργο Willis (παλαιότερα γνωστός ως Tower Sears) στο Σικάγο.

Ο κύριος αρχιτέκτονας για το Taipei 101 ήταν ο CY Lee που γεννήθηκε από την Κίνα. έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Princeton στο New Jersey, ΗΠΑ.

Κατασκευαστικές επιφυλάξεις

Ο πύργος του Ταϊπέι 101 έπρεπε να κατασκευαστεί με κάτι περισσότερο από την ομορφιά και τον συμβολισμό. Η Ταϊβάν υπόκειται συχνά σε ισχυρούς τυφώδεις και περιφερειακούς σεισμούς. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, ο πύργος μπορεί να αντέξει άνεμους έως 134 μίλια την ώρα και τους ισχυρότερους σεισμούς στο σύγχρονο ρεκόρ.

Για να επιβιώσει δυνητικά καταστροφικές δυνάμεις της φύσης, η Ταϊπέι 101 ενσωματώνει ένα εκκρεμές χάλυβα - το μεγαλύτερο και βαρύτερο αμορτισέρ στον κόσμο - αναρτημένο μέσω του πυρήνα του κτηρίου μεταξύ του 92ου και 87ου ορόφου της δομής. Η αιωρούμενη σφαίρα ζυγίζει 1,76 εκατομμύρια λίβρες (725,749 χιλιόγραμμα) και σφυρίζει ελεύθερα για να αντισταθμίσει την κίνηση του ίδιου του κτιρίου. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν το εκθαμβωτικό εκκρεμές σε δράση από ένα εστιατόριο και τα καταστρώματα παρατήρησης.

Το σύστημα αντίθεσης των κυλίνδρων πέρασε μια δοκιμή πραγματικής ζωής κατά τη διάρκεια του σεισμού μεγέθους 6,8 μεγεθών της Ταϊβάν το 2002 ενώ ο πύργος ήταν ακόμη υπό κατασκευή.

Τι είναι μέσα στον Πύργο του Ταϊπέι 101;

Το Taipei 101 φιλοξενεί βαθμολογίες ενοικιαστών, όπως εταιρείες επικοινωνιών, τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, συμβουλευτικές ομάδες και χρηματοοικονομικές εταιρείες. Ορισμένοι αξιοσημείωτοι ενοικιαστές περιλαμβάνουν: το Google Taiwan στον 73ο όροφο, την L'Oreal '- τη μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο, και το Χρηματιστήριο της Ταϊβάν.

Ο πύργος φιλοξενεί επίσης μια βιβλιοθήκη, ένα γυμναστήριο, ένα εμπορικό κέντρο με καταστήματα με 828.000 τετραγωνικά πόδια και όλες τις αναμενόμενες αλυσίδες καταστημάτων και εστιατορίων.

Τάιπεϊ 101 Καταστρώματα Παρατήρησης

Το Taipei 101 διαθέτει δύο εσωτερικά παρατηρητήρια (88ου και 89ου ορόφου) που προσφέρουν θέα 360 μοιρών στην Ταϊπέι. Οι σκάλες ανεβαίνουν στον 91ο όροφο έξω από το κατάστρωμα παρατήρησης, το οποίο είναι ανοικτό όταν το επιτρέπει ο καιρός. Ο ανεμοθραύστης ρεκόρ μπορεί να προβληθεί από τα εσωτερικά παρατηρητήρια. Τρόφιμα, ποτά, αναμνηστικά και εκδρομές με φωνή είναι διαθέσιμα για αγορά.

Τα κατάλληλα ενδύματα και υποδήματα είναι υποχρεωμένα να επισκέπτονται τα παρατηρητήρια της Ταϊπέι 101 - μην φορούν σαγιονάρες!

Η Σύνοδος Κορυφής 101

Ίσως το πιο ενδιαφέρον από τους κατοίκους της Ταϊπέι 101 είναι το Summit 101 - ένα μυστικό, αποκλειστικό VIP club που φέρεται να υπάρχει στον 101ο όροφο του πύργου. Εκτός από τη στιγμή που αναφέρονται στο φυλλάδιο πύργου, η λέσχη περιβάλλεται από μυστικότητα και είναι απρόσιτη μέσω των τακτικών ανελκυστήρων.

Παρά τη διαδεδομένη δημοσιότητα και τα εκατομμύρια των επισκεπτών το χρόνο που έρχονται να δουν τον πύργο, κανείς δεν είναι σίγουρος τι συμβαίνει εκεί επάνω! Η ειρωνεία είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο κοιτάζουν στην κορυφή του πύργου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς τα θεαματικά φεστιβάλ πυροτεχνημάτων της Ταϊπέι 101 μεταδίδονται διεθνώς.

Μόνο το 2014 το πλήρωμα τηλεοπτικών ταινιών επέτρεψε τελικά στο εσωτερικό της λέσχης Summit 101. η ύπαρξή του αναγνωρίστηκε δημόσια. Φήμες έχουν ότι μόνο ξένοι αξιωματούχοι, ειδικοί VIP και άνθρωποι που ξοδεύουν ένα βαρύ ποσό στο εμπορικό κέντρο προσκαλούνται στην κορυφή για την καλύτερη θέα της πόλης.

Ο 101ος όροφος χωρίζεται σε διαφορετικά τμήματα, επομένως υπάρχει ακόμα η υπόθεση ότι το κοινό δεν έχει δει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το μυστικό όροφο.