Είναι σπάνια, αλλά τα ηφαίστεια και οι σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν το ταξίδι της Καραϊβικής

Έχουμε την τάση να συσχετίζουμε τα ηφαίστεια με τη Χαβάη και τους σεισμούς με την Καλιφόρνια, αλλά η Καραϊβική έχει το δίκαιό της μερίδιο σε σεισμικά και ηφαιστειακά hotspots. Οι σεισμοί είναι πιο συχνές στην Καραϊβική από τα ηφαίστεια και ενώ τα μεγάλα γεγονότα είναι σπάνια, και οι δύο μπορεί μερικές φορές να διαταράξουν τα ταξίδια και να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές. Αλλά είστε πολύ πιο πιθανό να θαυμάσετε τα υπολείμματα μιας αρχαίας έκρηξης ή σεισμού από ό, τι να συμμετέχετε σε έναν εαυτό σας στην Καραϊβική.

Εάν ο κίνδυνος σεισμού ή ηφαιστειακής έκρηξης επηρεάσει τις αποφάσεις σας σχετικά με το ταξίδι στην Καραϊβική; Λοιπόν, όχι περισσότερο από ό, τι θα εισέλθουν στην εξίσωση κατά τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού στο, ας πούμε, το μεγάλο νησί ή το Λος Άντζελες. Και σίγουρα όχι στο βαθμό που θα μπορούσατε να σκεφτείτε την επίδραση ενός καραϊβικού τυφώνα ή τροπικής καταιγίδας - και ακόμη και αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός.

Πού μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς και ρήξεις;

Η Καραϊβική είναι μια σεισμικά ενεργός περιοχή επειδή οι τεκτονικές πλάκες της Καραϊβικής και της Βόρειας Αμερικής συναντώνται εδώ και εμφανίζονται γραμμές σφάλματος όπου αυτές οι τεκτονικές πλάκες κινούνται μεταξύ τους. Σε μέρη όπου μια πλάκα κινείται κάτω από άλλη, ο βράχος μπορεί να λιώσει και η πίεση μπορεί να ωθήσει αυτή τη λειωμένη λάβα στην επιφάνεια, προκαλώντας ηφαιστειακές εκρήξεις.

Οι σεισμοί είναι σχετικά συχνές στην Καραϊβική, αλλά συνήθως δεν είναι πολύ ισχυροί. Οι παραθεριστές που προγραμματίζουν κάποια διασκέδαση στον ήλιο μπορεί να εκπλαγούν να μάθουν ότι η Καραϊβική βιώνει περισσότερους από 3.000 σεισμούς κάθε χρόνο. αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι τόσο μικροί που περνούν απαρατήρητοι από όλους τους άλλους εκτός από τους σεισμολόγους.

Ο καταστροφικός σεισμός του Ιανουαρίου 2010 στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής ήταν μια εξαίρεση - ένα μέγεθος 7,0 μοιρών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε το επίκεντρο της, μόλις 10 μίλια από την πρωτεύουσα της χώρας. Ο σεισμός της Αϊτής προέκυψε από μια ολίσθηση κατά μήκος του φαινομένου του κήπου Enriquilla-Plantain που εκτείνεται ανατολικά-δυτικά μέσω της Ισπανίας (Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία ), της Τζαμάικα και των νησιών Κέιμαν .

Η ισπανιόλα φιλοξενεί επίσης μια άλλη σημαντική γραμμή σφάλματος, το Septentrional Fault, που διασχίζει το βόρειο εσωτερικό του νησιού και βρίσκεται επίσης κάτω από την Κούβα .

Ο σεισμός στην Αϊτή το 2010 ήταν καταστροφικός, με θάνατο τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων και καταστροφή ενός τετάρτου εκατομμυρίου κτιρίων. Δεκάδες ακόμη ισχυρότεροι σεισμοί έχουν καταγραφεί στην περιοχή τον περασμένο αιώνα, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού μεγέθους 7,7 στην Αγκουαντίλα, το Πουέρτο Ρίκο, το 1943 και ενός σεισμικού σεισμού μεγέθους 7,5 στο St. John, Antigua, το 1974. Ένας από τους πιο περίφημους σεισμούς στην ιστορία έπληξε το Port Royal της Τζαμάικα το 1692, προκαλώντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης - εκείνη την εποχή, το πλουσιότερο λιμάνι της Τζαμάικα καθώς και ένα θρυλικό πειρατικό καταφύγιο - να γλιστρήσει στη θάλασσα.

Οι χαμένες πόλεις του Πλύμουθ και του Σαιν Πιέρ, και οι δύο που διεκδικούνται από τα ηφαίστεια

Τα νησιά της Καραϊβικής των Δυτικών Αντίλλων φιλοξενούν μια σειρά ενεργών, αδρανοποιημένων και εξαφανισμένων ηφαιστείων. Το πιο αξιοσημείωτο είναι το ηφαίστειο Soufriere Hills στο Montserrat , το οποίο είχε μια σειρά σημαντικών εκρήξεων στη δεκαετία του 1990 που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της πρωτεύουσας του νησιού, το Plymouth. Από τη στιγμή που ο προορισμός για τους κινηματογράφους και τους μουσικούς, συμπεριλαμβανομένου του παραγωγού Beatles George Martin, ο οποίος βρήκε το περίφημο Air Studios του στο νησί, ο Montserrat εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανακάμψει από την καταστροφή που ξέσπασε η "Madame Soufriere".

Συνολικά υπάρχουν 17 ενεργά ηφαίστεια στην περιοχή της Καραϊβικής, όπως το όρος Pelee στη Μαρτινίκα , το La Grande Soufriere στη Γουαδελούπη , το Soufriere St. Vincent στις Γρεναδίνες και το Kick 'em Jenny - ένα υπόγειο ηφαίστειο από την ακτή της Γρενάδας που θα μπορούσε κάποια μέρα να γίνει ένα νέο νησί (η κορυφή είναι πλέον περισσότερο από 500 πόδια κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού).

Στην Αγία Λουκία, οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν το μοναδικό "ηφαίστειο" του νησιού και να απολαύσουν μια βουτιά σε θερμές πηγές και λουτρά λάσπης που υπενθυμίζουν το ηφαιστειακό παρελθόν του νησιού. Πολύ πιο σκοτεινά είναι τα ερείπια της πόλης του Saint-Pierre στη Μαρτινίκα: το «Παρίσι της Καραϊβικής» κατακλύστηκε από τη λάβα και πυροκλαστική ροή από το όρος Pelee το 1902, σκοτώνοντας 28.000 ανθρώπους. Μόνο δύο κάτοικοι επέζησαν.

Για τους περισσότερους ταξιδιώτες, τα ηφαίστεια είναι περισσότερο τουριστικό αξιοθέατο παρά εμπόδιο για ταξίδια. Περιστασιακά, ο ατμός και η τέφρα από το Montserrat θα προκαλέσουν καθυστερήσεις ή παρεκτροπές για τους ταξιδιώτες με αεροπλάνο, αλλά τα ερείπια του Plymouth παραμένουν ένα από τα πιο συναρπαστικά αξιοθέατα στην Καραϊβική - πρέπει να δείτε σε ένα γύρο Volcano Montserrat .

Έλεγχος τιμών και κριτικών της Καραϊβικής στο TripAdvisor