Γύρω από την Ιταλία στις δημόσιες συγκοινωνίες

Ενώ η Ιταλία μπορεί να είναι η έδρα διάσημων κατασκευαστών αυτοκινήτων όπως η Ferrari και η Maserati, όποιος αναγκάστηκε να οδηγήσει και να πάρκο σε μια από τις πόλεις της χώρας μπορεί να μην είναι πάρα πολύ ενθουσιώδης για να ξαναζήσει την εμπειρία. Το δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών στην Ιταλία είναι αρκετά καλό και ενσωματώνει τρένα, λεωφορεία και δρομολόγια πλοίων γύρω από την ακτή και σίγουρα αξίζει να εξεταστεί αν ψάχνετε για μια ελαφρώς λιγότερο αγχωτική εμπειρία διακοπών.

Ακολουθεί μια ματιά στο ιταλικό δίκτυο μεταφορών και μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να σχεδιάσετε το ταξίδι σας χωρίς να χρειάζεται να πάρετε πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου.

Τα τρένα μεγάλης ταχύτητας στην Ιταλία

Για πολλά χρόνια οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι είχαν κακή φήμη για την ποιότητα και την τήρησή τους, αλλά οι σημαντικές επενδύσεις στην υποδομή και στα τρένα που εξυπηρετούν τη χώρα σήμαιναν ότι τα περισσότερα ταξίδια μεταξύ των μεγάλων πόλεων μπορούν να ολοκληρωθούν σε τρένα μεγάλης ταχύτητας ταχύτερα από ό, . Εάν είστε σε έναν προϋπολογισμό τότε μπορείτε ακόμα να ταξιδέψετε σε τοπικά τρένα που θα πάρουν λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά κράτηση μπροστά όσο το δυνατόν περισσότερο, και χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά συστήματα κρατήσεων μπορεί συνήθως τσάντα σας μια θέση σε μια από τις υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας για μια πολύ λογική τιμή.

Εάν ταξιδεύετε σε ένα από τα μεγαλύτερα ταξίδια, όπως το Μιλάνο στη Ρώμη ή ταξιδεύετε μεταξύ Ρώμης και Σικελίας, η σειρά των αμαξοστοιχιών είναι ασφαλής και άνετη και αξίζει να εξεταστείτε ως εναλλακτική λύση για να πάρετε μια πτήση και να πληρώσετε για μια επιπλέον νύχτα κατάλυμα.

Το τοπικό δίκτυο τρένων

Παρόλο που μπορεί να μην είναι τόσο γρήγορο όσο τα τρένα μεγάλης ταχύτητας, ο μεγάλος αριθμός γραμμών υποκαταστημάτων και υπηρεσιών που διασχίζουν τη χώρα καλύπτουν τις περισσότερες θέσεις και είναι οικονομικά προσιτά και συνήθως θα αγοράζετε μόνο ένα εισιτήριο στο σταθμό και θα ανεβείτε στο τρένο. Σε αντίθεση με τα τρένα μεγάλης ταχύτητας, δεν θα βρείτε καμία επιφύλαξη σχετικά με αυτές τις υπηρεσίες και ίσως να μην έχετε πάντοτε τη θέση σας κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής.

Ωστόσο, οι τιμές είναι φθηνές, αλλά θυμηθείτε να βεβαιωθείτε ότι έχετε επικυρώσει το εισιτήριό σας προτού φτάσετε στο τρένο, χρησιμοποιώντας μία από τις μηχανές αυτοεξυπηρέτησης στην πλατφόρμα.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε εισιτήρια που σας επιτρέπουν απεριόριστη σιδηροδρομική μετακίνηση σε μια συγκεκριμένη περιοχή, η οποία μπορεί να είναι ένας πολύ προσιτός τρόπος να ξεφύγετε αν μένετε σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Λεωφορεία στην Ιταλία

Το δίκτυο λεωφορείων στην Ιταλία αναπτύσσεται γρήγορα, ιδίως στις υπεραστικές λεωφορειακές συνδέσεις με εταιρείες που παρέχουν δρομολόγια λεωφορείων σε πολλές χώρες όπως η Megabus και η Flixbus που αρχίζουν να προσφέρουν ναύλους μεγάλων αποστάσεων και στην Ιταλία. Τα τοπικά λεωφορεία μπορεί να είναι ένα μυστήριο , αλλά το τοπικό τουριστικό γραφείο θα είναι συνήθως σε θέση να σας βοηθήσει να βρείτε ένα συγκεκριμένο λεωφορείο ή διαδρομή. Τα εισιτήρια αγοράζονται από καταστήματα ή αυτοματοποιημένα μηχανήματα εισιτηρίων στο σταθμό των λεωφορείων και επικυρώνονται μόλις βρεθείτε στο λεωφορείο, ενώ υπάρχουν μερικοί επιθεωρητές που έρχονται για να ελέγξουν τα εισιτήρια.

Σκάφη και πορθμεία στην Ιταλία

Η Μεσόγειος και η Αδριατική προσφέρουν πολλά δρομολόγια για τις γειτονικές χώρες, ενώ υπάρχουν και πολλές υπηρεσίες που ταξιδεύουν στα ιταλικά νησιά όπως η Σαρδηνία και η Σικελία, με τις πιο πολυσύχναστες από αυτές τις υπηρεσίες να λειτουργούν από τη Γένοβα, το Λιβόρνο και τη Νάπολη.

Υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες στο διαδίκτυο που σας επιτρέπουν να κάνετε αναζήτηση στις διάφορες διαδρομές, καθώς ο ιστότοπος Traghetti αποτελεί χρήσιμο πόρο για αυτό το σκοπό. Με αρκετές μεγάλες λίμνες στη χώρα, θα βρείτε επίσης ορισμένες τοπικές υπηρεσίες που συχνά είναι πολύ δημοφιλείς μεταξύ περιηγητών που απολαμβάνουν τη θέα, με τη λίμνη Maggiore, τη λίμνη Como, τη λίμνη Garda και τη λίμνη Iseo μεταξύ εκείνων που προσφέρουν δρομολόγια πορθμείων.

Δίκτυα μετρό σε ιταλικές πόλεις

Ενώ η Ρώμη και το Μιλάνο έχουν τα μεγαλύτερα δίκτυα μετρό στη χώρα, αρκετές πόλεις διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα τοπικών μεταφορών για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να περπατήσουν, ενώ το Τορίνο, η Νάπολη και η Γένοβα έχουν επίσης υπόγεια σιδηροδρομικά συστήματα. Τα λεωφορεία και τα τραμ συμβάλλουν επίσης σε αυτά τα συστήματα και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα είναι ότι οι περισσότερες πόλεις θα σας επιτρέψουν να αγοράσετε ένα εισιτήριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές διαφορετικές υπηρεσίες.

Οι περισσότεροι θα σας ζητήσουν να επικυρώσετε το εισιτήριό σας, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει πώς να το κάνετε αυτό και αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες συνομιλίες με τους τοπικούς επιθεωρητές εισιτηρίων.