Ταινία γύρου Vertigo του Σαν Φρανσίσκο

Το 1957, ο 58χρονος σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος είχε στη διάθεσή του περισσότερες από 40 ταινίες, κινηματογραφούσε την ταινία του Vertigo στο Σαν Φρανσίσκο.

Η ταινία αστέρες James Stewart ως Johnny (Scottie) Ferguson, Kim Novak ως Madeleine Elster / Judy Barton και η πόλη του Σαν Φρανσίσκο ως ίδια.

Σύμφωνα με τον Herbert Coleman, συνεργαζόμενο παραγωγό του Vertigo , ο Hitchcock πήρε συχνά μια θέση και στη συνέχεια ανέπτυξε μια ιστορία που θα κινηματογραφηθεί εκεί.

Του άρεσε να δείχνει ένα γνωστό μέρος και να εισάγει μια συστροφή της κακίας. Όταν είδε για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο, είπε ότι θα ήταν ένα καλό μέρος για ένα μυστήριο δολοφονίας, και επέλεξε ένα γαλλικό μυθιστόρημα, D'Entre les Morts . Είναι μια ιστορία της εξαπάτησης και της εμμονής, της αγάπης που χάνεται και επανακτάται και, φυσικά, τελειώνει με την συστροφή του Hitchcock.

Η ταινία δεν ήταν καλά παραληφθεί όταν κυκλοφόρησε το 1958, αλλά έχει αναπτύξει ένα ακόλουθο. Ο Μάρτιν Σκορσέζε αναφέρει ότι λέει ότι ο "νάρθηκα" είναι σαν να στρέφεται σε μια πολύ, πολύ όμορφη άνετη, σχεδόν εφιαλτική εμμονή. Ο κλασσικός εμπειρογνώμονας ταινίας Brad Lang, λέει: "Δεν έχω ακόμα καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα για την ταινία, αλλά ανεξάρτητα από το αν νομίζετε ότι η ταινία είναι το αριστούργημα του Hitchcock ή ένα ταξίδι που προκαλεί σύγχυση μέσα από τη συνεστραμμένη ψυχή του, πρέπει να παραδεχτείτε ότι δείχνει από πολλά ορόσημα του Σαν Φρανσίσκο. "

Μερικές από τις τοποθεσίες της ταινίας ήταν πραγματικές, αλλά υπήρχαν επίσης 50 σετ στούντιο.

Από τις πραγματικές θέσεις, οι περισσότεροι επιβιώνουν σχετικά αμετάβλητοι. Ο Jesse Warr ενός φίλου στην πόλη, ο οποίος προσφέρει μια περιοδεία Vertigo, τα περιγράφει με αυτόν τον τρόπο: "Οι τοποθεσίες του Vertigo συνδέουν τις εποχές, τα στυλ και τις ώρες του Σαν Φρανσίσκο". Η επίσκεψή τους σε όλα θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος μιας ημέρας και θα χρειαστείτε ένα όχημα (ή μια κράτηση με τον Jesse) για να φτάσετε σε όλα αυτά.

Ο χάρτης παρέχει μια γενική εικόνα των τοποθεσιών των αξιοθέατων.

  1. Αποστολή Dolores : (3321 δέκατη έκτη οδός) Η Madeleine επισκέπτεται τον τάφο του Carlotta Valdes εδώ (και ένα στούντιο). Ιδρύθηκε το 1776, ήταν η τρίτη σε μια αλυσίδα 21 αποστολών στην Καλιφόρνια και εξυπηρετούσε τους αρχικούς κατοίκους της περιοχής, τους Ινδούς Ohlone.
  2. Παλάτι της Λεγεώνας της Τιμής : (Lincoln Park κοντά στην 34η Λεωφόρο και Clement) Η Madeleine κοιτάζει στο εσωτερικό της Carlotta Valdes (η ζωγραφική ήταν μια ταινία). Ιδρύθηκε από την Alma de Bretteville Spreckels και τον σύζυγό της Adolph B. Spreckels (μεγιστάνα ζάχαρη), που χτίστηκε για την Παναμά Ειρηνικού Διεθνούς Έκθεσης του 1915, αλλά σχεδιάστηκε εξ αρχής ως μουσείο καλής τέχνης.
  3. Fort Point : (κάτω από τη νότια αγκυροβόληση της Γέφυρας Golden Gate) η Madeleine πηδάει στο νερό εδώ. Μην ψάχνετε για τα βήματα που η Scotty την φέρνει επάνω? κατασκευάστηκαν για την ταινία. Το Fort Point ξεκίνησε στα μέσα του 1800 και έγινε παρωχημένο πριν ολοκληρωθεί. Ο Joseph Strauss, πατέρας της Γέφυρας Golden Gate, επέμεινε ότι η αγκύρωση της γέφυρας δεν διαταράσσει το ιστορικό φρούριο.
  4. Παλάτι Καλών Τεχνών: (3301 Lyon Street) Η Scotty και η Madeleine περπατούν κοντά στο μοναχικό κατάλοιπο της Πανεπιστημιακής Έκθεσης του 1915, η οποία εξακολουθεί να είναι ένας δημοφιλής τόπος για εραστές.
  1. Το κατάλυμα του Scottie: (900 Lombard Street στο Jones) Είναι ακριβώς κάτω από το λόφο από το διάσημο "πιο στραμμένο" δρόμο.
  2. Ernie's: (847 Montgomery) Η Scottie συναντά την Madeleine εδώ, αλλά το μπαρ είναι πλέον κλειστό και το κτίριο μετατρέπεται σε συγκυριαρχίες.
  3. Nob Hill: Θα βρείτε το κτίριο διαμερισμάτων Madeleine, The Brocklebank Apartments, στο 1000 Mason απέναντι από το Fairmont Hotel και το Empire Hotel όπου η Judy ζούσε στην οδό 940 Sutter, κοντά στο Hyde. Το όνομα έχει αλλάξει, αλλά το κτίριο είναι ακόμα εκεί.

Σε μια σκηνή που κόπηκε από την ταινία, ο Gavin Elster, ο σύζυγος της Madeleine λέει: «Ξέρεις τι κάνει το Σαν Φρανσίσκο σε ανθρώπους που δεν το είχαν ξαναδεί πριν ... Όλα για την πόλη την ενθουσίαζαν: έπρεπε να περπατήσει σε όλους τους λόφους, να εξερευνήσετε την άκρη του ωκεανού, να δείτε όλα τα παλιά σπίτια και να περιπλανηθείτε στους παλιούς δρόμους και όταν ήρθε σε κάτι αμετάβλητο, κάτι που ήταν όπως ήταν, η απόλαυσή της ήταν τόσο δυνατή, τόσο έντονα κτητική!

Αυτά τα πράγματα ήταν δικά της. "Ίσως να κερδίσετε λίγο από την αγάπη της Madeleine για την πόλη μέχρι να τελειώσετε την περιοδεία.

Σε μια πρώιμη σκηνή, ο Scottie λέει: "Δεν μπορώ να πάω στο μπαρ στο Top of the Mark, αλλά υπάρχουν πολλά μπαράκια σε αυτή την πόλη." Εάν δεν υποφέρετε από τη θλίψη του Scottie, ένα ποτό στο Top of the Mark στο Mark Hopkins Hotel (1 Nob Hill, Καλιφόρνια στο Mason) και ένα τοστ στη Scottie και Madeleine θα ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος για να τερματίσετε τη μέρα.