Χρειάζεστε μια βίζα για το Ηνωμένο Βασίλειο;

Σχεδιάζω μια επίσκεψη στην Αγγλία. Χρειάζομαι βίζα στο διαβατήριό μου για να εισέλθω στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Είτε χρειάζεστε βίζα για το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαρτάται από το πού προέρχεστε και για ποιο λόγο έρχεστε.

Τουριστικές θεωρήσεις

Εάν είστε υπήκοος των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά ή της Αυστραλίας ή ζείτε νόμιμα σε αυτές τις χώρες, δεν χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση για τουριστική βίζα προτού εισέλθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι θεωρήσεις, συνήθως για επισκέψεις έως και έξι μηνών, χορηγούνται κατά την είσοδο, όταν παρουσιάζετε το διαβατήριό σας, εφόσον ικανοποιείτε τον αξιωματικό μετανάστευσης ότι ο σκοπός της επίσκεψής σας πληροί τους Κανόνες Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν υπάρχει χρέωση για αυτό το είδος θεώρησης που χορηγείται κατά την είσοδο.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τους πολίτες των περισσότερων, αλλά όχι όλων, των χωρών της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, καθώς και της Ιαπωνίας.

Εάν έχετε ποινικό μητρώο ή σας έχει προηγουμένως αρνηθεί την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ίσως είναι καλή ιδέα να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση πριν εμφανίσετε ένα αεροδρόμιο ή ένα λιμάνι εισόδου, για να είστε ασφαλείς.

Φοιτητικές θεωρήσεις

Αν σκοπεύετε να σπουδάσετε για διάστημα έως και έξι μηνών, θα πρέπει να κάνετε αίτηση για μια βραχυπρόθεσμη θεώρηση σπουδών. Το 2017, αυτή η βίζα κοστίζει £ 125 για φοιτητές από τις ΗΠΑ (ή £ 240 για να λάβουν αν παίρνετε ένα μάθημα αγγλικής γλώσσας.). Εάν σπουδάζετε για περισσότερο από έξι μήνες αλλά λιγότερο από 11 μήνες, η θεώρηση θα κοστίσει £ 179,

Εάν είστε 16 χρονών ή παλαιότεροι και παρακολουθείτε πανεπιστημιακό μάθημα ή μακρότερο μάθημα σπουδών, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για Τίτλο 4 Γενικής Φοιτητικής Θεωρίας χρησιμοποιώντας το σύστημα σημείων του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η βίζα κοστίζει £ 449 (το 2017). Επίσης, θα πρέπει να πληρώσετε την πρόσθετη επιβάρυνση για την υγειονομική περίθαλψη (£ 150 ανά έτος σπουδών) κατά την υποβολή αίτησης.

Διαφορετικοί κανόνες ισχύουν για θεωρήσεις παιδιών και θεωρήσεις για φοιτητές με εξαρτώμενα άτομα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την επιλεξιμότητα και τους κανόνες για τις θεωρήσεις σπουδαστών.

Βίζες εργασίας

Οι κανόνες που ισχύουν για τις θεωρήσεις εργασίας εξαρτώνται από το είδος της δουλειάς που θα κάνετε, το ρόλο σας στον οργανισμό σας και το πόσο καιρό θα εργάζεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν προέρχεστε από μια χώρα της Κοινοπολιτείας και τουλάχιστον ένας από τους παππούδες σας ήταν πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου, μπορεί να δικαιούστε βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι καλή για πέντε χρόνια. Η προσαύξηση για την υγειονομική περίθαλψη χρεώνεται σε άτομα που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για εργασία.

Μάθετε περισσότερα για τις θεωρήσεις εργασίας.

Άλλες ειδικές θεωρήσεις

Θα χρειαστείτε ειδική βίζα αν:

Άτομα που δεν χρειάζονται τις βίζες του Ηνωμένου Βασιλείου

Εάν είστε πολίτης χώρας που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) , του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) ή της Ελβετίας, δεν χρειάζεστε θεώρηση για να επισκεφθείτε, να ζήσετε ή να εργαστείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα χρειαστεί όμως να έχετε ένα διαβατήριο ή ένα ευρωπαϊκό έγγραφο ταυτότητας. Εάν φτάσετε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως διπλωμάτης ή σε επίσημη κυβερνητική επιχείρηση για τη χώρα σας, δεν θα χρειαστείτε βίζα. Τα μέλη της οικογένειας που πάνε μαζί σας ή ταξιδεύουν μαζί σας ίσως θα χρειαστούν ένα.

Επίδραση του Brexit

Από τον Ιούλιο του 2017, οι κανόνες θεώρησης που ισχύουν για τους πολίτες της ΕΕ και του ΕΟΧ δεν άλλαξαν αλλά είναι πιθανό να αλλάξουν ή να προσαρμοστούν εντός του 2018. Τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο προκάλεσε τη διαδικασία (άρθρο 50) να απομακρυνθεί από την ΕΕ και να διαπραγματευτεί η κατάσταση των υπηκόων της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανόν να είναι ένα από τα ζητήματα προτεραιότητας.Αυτή είναι φυσικά μια υγρή κατάσταση, επομένως είναι καλή ιδέα να ελέγξετε τις ιστοσελίδες της Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου για να είστε σίγουροι.

Η προσαύξηση για την υγειονομική περίθαλψη

Τον Απρίλιο του 2015, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εφάρμοσε νέους κανόνες για να εμποδίσει τους υγιείς τουρίστες που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιήσουν την ελεύθερη Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS). Εάν έρχεστε για μακρόχρονη μελέτη ή για εργασία, μέρος της διαδικασίας αίτησης θεώρησης είναι η πληρωμή μιας πρόσθετης επιβάρυνσης για την υγεία. Το τέλος καλύπτει κάθε χρόνο της διαμονής σας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλο που μπορεί να φανεί ακριβό, είναι πολύ φθηνότερο από την ιδιωτική ασφάλιση υγείας για την ίδια περίοδο και σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το NHS με τον ίδιο τρόπο που οι βρετανοί πολίτες και οι κάτοικοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Μήπως μια βρετανική θεώρηση μου δίνει πρόσβαση στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Όχι, δεν συμβαίνει. Το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ, μαζί με χώρες εκτός της ΕΕ που είναι μέλη του ΕΟΧ, είναι μέλη μιας συνθήκης που θεσπίζει τον χώρο Σένγκεν. (Το Σένγκεν είναι η πόλη στο Λουξεμβούργο όπου υπογράφηκε η συνθήκη).

Στα σύνορα του Σένγκεν, οι επισκέπτες με θεώρηση Σένγκεν μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, από τη μία χώρα στην άλλη, χωρίς συνοριακούς ελέγχους. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία παραιτήθηκαν από αυτό το μέρος της συνθήκης Σένγκεν. Επομένως, αν επισκέπτεστε, θα χρειαστείτε ξεχωριστή θεώρηση Σένγκεν για να ταξιδέψετε στην Ευρώπη και την Ισλανδία, καθώς και βίζα στη Μεγάλη Βρετανία.

Ελέγξτε εδώ για μια πλήρη λίστα χωρών που βρίσκονται σήμερα στον χώρο Σένγκεν.

Πώς μπορώ να μάθω περισσότερα

Εάν δεν είστε ακόμα σίγουροι αν χρειάζεστε βίζα, επισκεφτείτε το πολύ βολικό ερωτηματολόγιο του Ηνωμένου Βασιλείου Χρειάζομαι βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο βήμα προς βήμα που θα σας οδηγήσει σε οριστικές απαντήσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις θεώρησης για τους πολίτες της χώρας σας και τα είδη των θεωρήσεων που είναι διαθέσιμες.

Αν αποδειχθεί ότι χρειάζεστε ένα, πρέπει να επιτρέψετε τουλάχιστον τρεις μήνες για την επεξεργασία της αίτησής σας. Μπορείτε να κάνετε αίτηση για, και συνήθως πληρώνετε για, μια βίζα στο διαδίκτυο Visa4UK. Πρέπει να είστε εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου όταν υποβάλλετε αίτηση. Εναλλακτικά, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση σε κέντρο αίτησης θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στη δική σας χώρα.

Βρείτε μια πλήρη λίστα των κέντρων αιτήσεων θεώρησης εδώ.