Γλώσσα στον Καναδά

Η γλώσσα στον Καναδά δεν είναι ακριβώς απλή.

Παρά το γεγονός ότι είναι επίσημα δίγλωσση χώρα, η πιο σημαντική γλώσσα που χρησιμοποιείται στον Καναδά είναι τα αγγλικά. Κάτω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας μιλάει Γαλλικά - οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στο Κεμπέκ . Εκτός από τα αγγλικά και τα γαλλικά, πολλές άλλες γλώσσες, όπως η κινεζική γλώσσα, η γλώσσα του Punjabi, οι αραβικές γλώσσες και οι γλώσσες των Αβοριγίνων είναι οι μητρικές γλώσσες των Καναδών.

Κατώτατη γραμμή για επισκέπτες

Αν δεν ταξιδεύετε σε λιγότερο τουριστικά και πιο απομακρυσμένα μέρη του Κεμπέκ, η κατανόηση μόνο των αγγλικών είναι αρκετά καλή για να περιηγηθείτε στον Καναδά.

Φυσικά, αν επισκέπτεστε το Κεμπέκ, ειδικά έξω από το Μόντρεαλ, γνωρίζοντας μερικές βασικές γαλλικές φράσεις ταξιδιού είναι χρήσιμη, για να μην αναφέρουμε ευγενική.

Καναδική διγλωσσία σε βάθος

Ο Καναδάς - ως χώρα - έχει δύο επίσημες γλώσσες: Αγγλικά και Γαλλικά. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, οι πολιτικές και οι νόμοι πρέπει να τεθούν σε ισχύ και να διατίθενται στη γαλλική και στην αγγλική γλώσσα. Μερικά κοινά παραδείγματα της καναδικής διγλωσσίας που συναντούν οι επισκέπτες είναι τα οδικά σήματα, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, η συσκευασία προϊόντων και οι ομάδες λεωφορείων και περιοδεία.

Ωστόσο, η κατάσταση των αγγλικών και των γαλλικών ως επίσημων γλωσσών του Καναδά δεν σημαίνει ότι και οι δύο γλώσσες ομιλούνται ευρέως σε ολόκληρη τη χώρα ή ότι κάθε καναδός είναι δίγλωσσος. Η καναδική διγλωσσία είναι πιο επίσημη ονομασία από την καθημερινή πραγματικότητα. Το γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι Καναδοί μιλούν αγγλικά.

Καταρχάς, κάθε μία από τις 10 επαρχίες και τα τρία εδάφη του Καναδά υιοθετεί τη δική της επίσημη γλωσσική πολιτική.

Μόνο το Κεμπέκ αναγνωρίζει τη γαλλική ως τη μοναδική επίσημη γλώσσα του και είναι η μόνη χώρα στον Καναδά όπου συμβαίνει αυτό. Το New Brunswick είναι η μόνη δίγλωσση επαρχία, αναγνωρίζοντας τόσο τις αγγλικές όσο και τις γαλλικές ως επίσημες γλώσσες. Άλλες επαρχίες και εδάφη διεξάγουν υποθέσεις κυρίως στα αγγλικά, αλλά μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν ή να προσφέρουν κυβερνητικές υπηρεσίες στη γαλλική καθώς και στις γλώσσες των Αβορίγινων.

Στο Κεμπέκ, τα αγγλικά ομιλούνται ευρέως στη μεγαλύτερη πόλη της, το Μόντρεαλ και σε άλλους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς. Οι μη γαλλόφωνοι επισκέπτες στο Κεμπέκ μπορούν επίσης να βρεθούν εύκολα στην πόλη του Κεμπέκ. Ωστόσο, μόλις βγείτε από την πεπατημένη διαδρομή, τα γαλλικά τείνουν να είναι η γλώσσα που ομιλείται, επομένως μελετήστε επάνω ή πάρτε ένα βιβλίο φράσης.

Όσον αφορά τον Καναδά στο σύνολό του, περίπου το 22% των Καναδών χρησιμοποιούν τη γαλλική ως την πρώτη τους γλώσσα (Statistics Canada, 2006). Η πλειοψηφία του γαλλόφωνου πληθυσμού της χώρας ζει στο Κεμπέκ, αλλά άλλες υψηλές συγκεντρώσεις γαλλικών ομιλητών ζουν στο Νιου Μπρούνσγουικ, στο βόρειο Οντάριο και στη Μανιτόμπα.

Η μητρική γλώσσα περίπου 60% του πληθυσμού του Καναδά είναι Αγγλικά (Statistics Canada, 2006).

Τα γαλλικά δεν απαιτείται να μαθαίνουν στο σχολείο έξω από το Κεμπέκ. Ωστόσο, η γαλλική εμβάπτιση είναι μια δημοφιλής επιλογή εκπαίδευσης - κυρίως στον κεντρικό και ανατολικό Καναδά - όπου οι στοιχειώδεις φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε γαλλικές σχολές εμβάπτισης χρησιμοποιούν τα γαλλικά στο σχολείο είτε εν μέρει είτε αποκλειστικά.

Σύγκρουση Γαλλικής / Αγγλικής Γλώσσας

Οι Γάλλοι και οι Άγγλοι ήταν δύο από τους πρώτους πολιτισμούς που έφθασαν στον Καναδά και συχνά πήγαιναν στη μάχη πάνω από τη γη. Τέλος, στη δεκαετία του 1700, με λιγότερους Γάλλους να έρχονται στον Καναδά και μετά τον έβδομο πόλεμο, οι Βρετανοί αποκτήθηκαν από τον Καναδά.

Αν και οι νέοι Βρετανοί - και βεβαίως οι αγγλόφωνοι - κυβερνήτες δεσμεύθηκαν να προστατεύσουν ένα μεγάλο μέρος της ιδιοκτησίας, της θρησκευτικής, πολιτικής και κοινωνικής κουλτούρας των Γάλλων, μια υποκείμενη σύγκρουση συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, τα Γαλλόφωνα στο Κεμπέκ έχουν ξεκινήσει αρκετές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής δύο δημοψηφισμάτων σε επαρχιακό επίπεδο, κατά τα οποία ο Quebeckers ψήφισε για αποχωρισμό από τον υπόλοιπο Καναδά. Το πιο πρόσφατο το 1995 απέτυχε μόνο με περιθώριο από 50,6 έως 49,4.

Αλλες γλώσσες

Η σημασία των γλωσσών εκτός από την αγγλική και τη γαλλική ποικίλλει σε ολόκληρη τη χώρα, επηρεασμένη κυρίως από τη μετανάστευση. Στον δυτικό Καναδά, δηλαδή στη Βρετανική Κολούμπια και την Αλμπέρτα, οι Κινέζοι είναι η δεύτερη πιο κοινή γλώσσα που ομιλείται μετά τα αγγλικά. Το Πουντζάμπι, το Ταγκαλόγκ (Φιλιππίνων), το Cree, η γερμανική και η πολωνική είναι άλλες γλώσσες που ακούγονται στην BC και στις επαρχίες Prairie .

Στα βόρεια τμήματα του Καναδά, συμπεριλαμβανομένων των τριών εδαφών της , οι γλώσσες των Αβοριγίνων, όπως το South Slave και το Inuktitut, κατατάσσονται δίπλα στα αγγλικά και τα γαλλικά ως κορυφαίες γλώσσες, αν και κοιτάζουν τον Καναδά συνολικά, η χρήση τους είναι ελάχιστη.

Στον κεντρικό Καναδά, οι Ιταλοί έχουν διατηρήσει τη γλώσσα τους σε μεγάλο βαθμό και μετακινούνται ανατολικά, θα ακούσετε περισσότερα Αραβικά, Ολλανδικά και Micmac.