Αριζόνα: Από το έδαφος στο κράτος

Συνοπτική επισκόπηση της ιστορίας της Αριζόνα

Όταν το έδαφος της Αριζόνα έγινε η πολιτεία της Αριζόνα στις 14 Φεβρουαρίου 1912 , η εκδήλωση έφερε εθνική προσοχή σε μια τραχιά, πολύχρωμη και αρκετά ανεξερεύνητη περιοχή της χώρας. Ως 48η είσοδος στην Ένωση, η Αριζόνα ήταν αραιοκατοικημένη - μόνο 200.000 κατοίκους, παρά τη μεγάλη μάζα της γης.

Εκατό χρόνια αργότερα φιλοξενεί 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους, με το Φοίνιξ να είναι μία από τις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής.

Σε μεγάλο βαθμό, η ομορφιά και η ποικιλομορφία της Αριζόνα βρίσκονται στη γεωγραφία της, από το κεντρικό της μέρος - το Grand Canyon - μέχρι τις ερημικές εκτάσεις του Sonoran, τα υψηλά οροπέδια και πολλές οροσειρές. Αλλά η Αριζόνα μπορεί να υπερηφανεύεται για μια διαφορετική κληρονομιά των επιρροών της Native American, της Ισπανίας, του Μεξικού και του Άγγλου - αρχίζοντας με τους πολιτισμούς Hohokam, Anasazi και Mogollon που ξεκινούν τουλάχιστον 10.000 χρόνια.

Μόνο στη δεκαετία του 1500 η περιοχή προσέλκυσε τους εξερευνητές Anglo σε αναζήτηση των Επτά Χρυσών Πόλεων του Cibola. Για λίγο, η γη που είναι τώρα η Αριζόνα ήταν υπό ισπανική κυριαρχία και στη συνέχεια μεξικάνικη, μέχρι να γίνει τελικά αμερικανικό έδαφος - μαζί με το Νέο Μεξικό - το 1848.

Μέσα από την ιστορία της, η Αριζόνα είδε μια παρέλαση χαρακτήρων που περιλάμβανε τον Ισπανό εξερευνητή Francisco Coronado, τον ιεραπόστολο πατέρα Eusebio Kino, τους ορεινούς άνδρες όπως ο "παλιός Bill" Williams και Pauline Weaver, ο τυχοδιώκτης John Wesley Powell, ο αρχηγός του Apache Geronimo και ο κατασκευαστής καναλιών Jack Swilling .

Και μην ξεχνάτε τους πολλούς κτηνοτρόφους, καουμπόηδες και ανθρακωρύχους που συνέβαλαν στην εικόνα της Άγριας Δύσης.

Την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου του 1912, ο Πρόεδρος Taft υπέγραψε την κήρυξη της κρατικής υπόστασης. Υπήρχαν γιορτές σε όλες τις κοινότητες της Αριζόνα, και ο Τζωρτζ WP Hunt έγινε ο πρώτος κυβερνήτης.

Κατά τις δεκαετίες πριν από την κρατική κυριαρχία και μετά, συνέβαλαν στην ανάπτυξη του κράτους του Μεγάλου Φαραγγιού: είχαν τη μεγάλη μάζα της γης που ήταν αναγκαία για την εκτροφή βοοειδών, είχε το κλίμα για καλλιέργειες που ήταν δύσκολο να αναπτυχθούν αλλού και είχε τις απαραίτητες σιδηροδρομικές μεταφορές για το εμπόριο.

Επιπλέον, η Αριζόνα είχε ορυκτά. στην πραγματικότητα, έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού της χώρας, μαζί με την προμήθεια αργύρου, χρυσού, ουρανίου και μολύβδου. Το άνοιγμα του φράγματος Roosevelt το 1911 και τα νέα επιτεύγματα στην άρδευση τροφοδότησαν επίσης την ανάπτυξη. Επιπλέον, το ξηρό κλίμα προσελκύει αυτούς που αναζητούν καλύτερη υγεία, και από τη δεκαετία του 1930, ο κλιματισμός έγινε όλο και πιο συνηθισμένος. Μέσα στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, η φήμη της Αριζόνα μεγάλωσε κάτω από το έμβλημα του Five Cs : κλίμα, χαλκό, βοοειδή, βαμβάκι και εσπεριδοειδή.

Προτεινόμενα βιβλία για την ιστορία της Αριζόνα:

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία της Αριζόνα στο διαδίκτυο:

Θρύλοι της Αμερικής: Θρύλοι της Αριζόνα
Σελίδα παιδιών της Αριζόνα