Άμεση πρόσβαση στο Άμστερνταμ 101

Τραμ, λεωφορείο, μετρό, πλοίο, τρένο - το Άμστερνταμ διαθέτει πέντε διαφορετικούς τρόπους δημόσιας συγκοινωνίας για να ταξιδέψει μέσα στην πόλη. Φυσικά, οι επισκέπτες μερικές φορές εκφοβίζονται από την πληθώρα των επιλογών, για να μην αναφέρουμε τις αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με τα εισιτήρια που είναι εκεί έξω. (Οι Κάτω Χώρες υιοθέτησαν μια νέα έξυπνη κάρτα για δημόσια μεταφορά το 2010, οι παρωχημένες πηγές θα εξακολουθούν να αναφέρονται στο πρώην strippenkaarten ή στα "ελαστικά"). Αν και όλα φαίνονται μάλλον ανυπεράσπιστα στην επιφάνεια, αυτά τα εργαλεία και συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν κάθε επισκέπτη φτάσει στον προορισμό του με ελάχιστη αναστάτωση.

Ποιος τρόπος μεταφοράς πρέπει να πάρω;

Μην ανησυχείτε: η GVB (εταιρεία δημόσιας διαμετακόμισης του Άμστερνταμ) και ο προγραμματιστής δρομολογίων 9292 Door-to-Door Journey Planner έχουν καλύψει όλα. Ο δικτυακός τόπος της GVB περιέχει ένα συνδυασμό χάρτη των τραμ, λεωφορείων, μετρό και πορθμείων, καθώς και ένα λεπτομερή χάρτη της περιοχής του Κεντρικού Σταθμού και έναν ειδικό χάρτη αξιοθέατων που δείχνει τις διαδρομές σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Αν αυτό αποδειχθεί ότι είναι υπερφόρτωση πληροφοριών, απλά κάντε κλικ στο 9292 και πληκτρολογήστε τις διευθύνσεις αναχώρησης και προορισμού σας. ο ιστότοπος θα υπολογίσει τη διαδρομή για εσάς. (Ωστόσο, ο χώρος προτείνει περιστασιακά ορισμένες κυκλικές διαδρομές · εάν πρόκειται για περίπλοκη διαδρομή με αρκετές μεταφορές, ίσως θελήσετε να ελέγξετε για ακρίβεια τους χάρτες που παρέχονται από τη GVB).

Ορισμένοι κανόνες: το ιστορικό κέντρο στηρίζεται κυρίως σε τραμ για δημόσια μεταφορά. τόσο τα τραμ όσο και τα λεωφορεία λειτουργούν εκτός του κέντρου. Το μετρό είναι πολύ χρήσιμο για γρήγορες μετακινήσεις προς και μεταξύ σημείων έξω από το κέντρο (καθώς το ίδιο το κέντρο διαθέτει μόνο τέσσερις στάσεις του μετρό: Κεντρικός Σταθμός, Nieuwmarkt, Waterlooplein και Weesperplein).

Τα τραμ και το μετρό τρέχουν από τις 6 π.μ. έως τις 12:30 π.μ. τα λεωφορεία τρέχουν 24 ώρες την ημέρα, αλλά οι ειδικές γραμμές λεωφορείων (το " Nachtnet ") αναλαμβάνουν μεταξύ 12:30 και 7:30 π.μ. Τα πέντε δωρεάν πλοία GVB μεταφέρουν τους επισκέπτες στο Βόρειο Άμστερνταμ, την απέραντη συνοικία της πόλης βόρεια του ποταμού IJ. το τρένο των ολλανδικών σιδηροδρόμων (NS) είναι χρήσιμο για ταξίδια μεταξύ των πόλεων, ειδικά στο αεροδρόμιο Schiphol .

Πώς μπορώ να αγοράσω εισιτήρια;

Η GVB βασίζεται σε μια έξυπνη κάρτα, την OV-chipkaart , για πληρωμή. Υπάρχουν δύο τύποι καρτών που είναι πιο κατάλληλοι για τους επισκέπτες: την κάρτα μίας χρήσης και την ανώνυμη κάρτα. Και οι δύο τύποι μπορούν να αγοραστούν στο GVB Tickets & Info point απέναντι από τον κεντρικό σταθμό. Οι κάτοχοι καρτών Maestro μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις αυτόματες μηχανές εισιτηρίων NS στο εσωτερικό του σιδηροδρομικού σταθμού. (Λίγα αυτοματοποιημένα μηχανήματα παίρνουν κέρματα, ακόμη λιγότερα μετρητά!)

Το αναλώσιμο OV chipkaart έρχεται προφορτωμένο με "προϊόντα ταξιδιού" ή συνδρομές για απεριόριστο ταξίδι για περιόδους μίας ώρας ή μιας έως επτά ημερών. Στη συνέχεια, η κάρτα δεν μπορεί να φορτιστεί εκ νέου. Για τους επισκέπτες που έχουν μειωμένη κινητικότητα ή των οποίων η διαδρομή θα τους μεταφέρει συχνά στα πιο κοντινά σημεία του Άμστερνταμ, μια κάρτα ενός έως επτά ημερών είναι μια έξυπνη επιλογή. (Σημειώστε ότι κάρτες 24 ωρών είναι επίσης διαθέσιμες από τους οδηγούς και τους οδηγούς τραμ και λεωφορείων.) Τα ταξιδιωτικά προϊόντα ισχύουν μόνο για χρήση στο Άμστερνταμ.

Για τους επισκέπτες που αναμένουν να χρησιμοποιούν τη δημόσια μεταφορά μόνο σποραδικά, μπορεί να αξίζει τον κόπο να αγοράσετε ένα ανώνυμο OV-chipkaart . ενώ η προκαταβολή για αυτές τις κάρτες είναι απότομη € 7,50, ο ναύλος ανά ταξίδι είναι πολύ λιγότερο ακριβός από τις απεριόριστες κάρτες μίας ώρας παραπάνω (€ 2,60). Μετά από περίπου τέσσερα ταξίδια - ας πούμε, στην περιοχή των μουσείων και στον ανεμόμυλο Sloten και πίσω - αποδεικνύεται συνήθως ότι είναι η οικονομικότερη επιλογή.

Αυτές οι κάρτες μπορούν να φορτωθούν με πιστωτικά ή ταξιδιωτικά προϊόντα.

Μόνο απεριόριστες κάρτες μιας έως επτά ημερών (όχι μίας ώρας!) Ισχύουν στο Nachtnet , το ειδικό δίκτυο λεωφορείων που λειτουργεί μεταξύ 12:30 και 7:30 π.μ. άλλοι κάτοχοι καρτών πρέπει να αγοράσουν ένα εισιτήριο μονής κατεύθυνσης (€ 4, ισχύον για 90 λεπτά) από το σημείο εισιτηρίων και πληροφοριών GVB ή αυτοματοποιημένα εισιτήρια.

Τα δρομολόγια GVB στο Βόρειο Άμστερνταμ είναι δωρεάν. απλά επάνω! Τα δρομολόγια πορθμείων μπορούν να βρεθούν στο δικτυακό τόπο της GVB. Και τέλος, τα εισιτήρια τρένων των ολλανδικών σιδηροδρόμων (NS) είναι διαθέσιμα από τον μετρητή υπηρεσίας και τα αυτοματοποιημένα εισιτήρια στους σταθμούς NS. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, αυτά τα μηχανήματα δέχονται πιστωτικές κάρτες Maestro, νομίσματα περιστασιακά και λογαριασμούς σπάνια. Οι ανώνυμοι κατόχους OV-chipkaart που ταξιδεύουν με πίστωση (όχι προϊόντα ταξιδιού) μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους με το NS. οι κάρτες πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθούν για το ταξίδι με τρένο σε ένα γραφείο εξυπηρέτησης NS ή αυτόματο εισιτήριο.

Οι ταξιδιώτες μπορούν στη συνέχεια να κάνουν check in και out στους αναγνώστες ηλεκτρονικών καρτών στην αίθουσα του σταθμού ή στην πλατφόρμα. Ο ιστότοπος NS έχει τη δική του διαδρομή και τον υπολογισμό του ναύλου για το εθνικό ταξίδι με το τρένο.