Άγρια πιθήκους στην Ταϊλάνδη: Χαριτωμένο αλλά επικίνδυνο

Να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε ταϊλανδέζικα μάγια

Η Ταϊλάνδη φιλοξενεί πολλά διαφορετικά είδη πρωτευόντων, αλλά ο πιο συνηθισμένος πίθηκος που θα δείτε όταν επισκέπτεστε είναι ένα μακάκο, ένα μικρό, γκρι ή γκρίζο-καφέ ζώο που συνήθως κρέμεται στα δέντρα ή σε άλλο φύλλωμα .

Ο μέσος Ταϊκανός μακάκος είναι περίπου 2 πόδια ψηλός και ζυγίζει περίπου 15 λίβρες, αλλά μόνο και μόνο επειδή αυτοί οι πίθηκοι είναι μικροί δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να σας βλάψουν. Στην πραγματικότητα, οι μακάκες στην Ταϊλάνδη μπορεί να είναι αρκετά επιθετικοί τραυματισμοί από αυτά τα πρωτεύοντα που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη αναφέρονται ετησίως και οι αρχές έχουν βάλει ακόμη και σημάδια που προειδοποιούν τους ανθρώπους να προσέχουν, αλλά τα περιστατικά συνεχίζονται.

Εάν ταξιδεύετε στην Ταϊλάνδη, είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για αλληλεπιδράσεις με αυτά τα πρωτεύοντα δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα συνήθεις στις τουριστικές περιοχές και ανάρμοστες αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη και κλοπή.

Μην ταΐζετε τα ζώα

Σε ορισμένες τουριστικές περιοχές, μεταξύ των οποίων οι επισκέψεις σε ομαδικές εκδρομές στο Κόλπο Maya του Koh Phi Phi και στην παραλία Monkey Beach, οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να τροφοδοτούν τους μαϊμούδες με φιστίκια, μπανάνες ή άλλα σνακ και οι μακάκες είναι τόσο συνηθισμένοι στο φαγητό των επισκεπτών, από τα χέρια των ανθρώπων, αρπάξτε γι 'αυτό ή ενεργήστε με άλλο τρόπο επιθετικά όταν δεν έρχονται τα τρόφιμα.

Οι άνθρωποι που γυρίζουν μακριά (συχνά με φόβο) ή προσπαθούν να τους σταματήσουν να παίρνουν φαγητό μερικές φορές γδέρνονται ή δαγκώνουν. Εάν ο ξεναγός σας σας δίνει μπανάνες για τους πιθήκους, μπορείτε να αρνηθείτε να συμμετάσχετε, καθώς είναι επίσης διασκεδαστικό να παρακολουθείτε από μακρινό τους πιθήκους.

Εάν αποφασίσετε να τροφοδοτήσετε τους μακάκες, μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να αλληλεπιδρούν μαζί τους και φροντίστε να φυλάξετε τη φρουρά σας και να δώσετε προσοχή στο πού βρίσκονται όλοι οι πίθηκοι στην περιοχή.

Ο ασφαλέστερος τρόπος να τροφοδοτήσετε αυτά τα πλάσματα είναι να ρίξετε το φαγητό προς τους πιθήκους αντί να περιμένετε να τα βγάλουν από το χέρι σας όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άγριο ζώο και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε το περιβάλλον σας, Προσπαθήστε να γλιστρήσετε πίσω σας.

Να είστε προσεκτικοί με τα μωράκια μωρών

Οι μάγοι των μωρών είναι μακράν οι πιο λαχταριστές από τα πρωτεύοντα που ζουν στην Ταϊλάνδη και παρόλο που φαίνεται να είναι ήσυχοι φιλικοί και μη επιθετικοί, το χάιδεμα αυτών των νεαρών πιθήκων έρχεται με τους δικούς του κινδύνους.

Αυτά τα πρωτεύοντα προστατεύουν πολύ τους νέους τους. Μην προσεγγίζετε ή προσπαθείτε να αγγίξετε έναν νεαρό πίθηκο ή να προσεγγίσετε έναν μαϊμού μητέρα ενώ θηλάζει το μωρό της. Επειδή οι μακάκες είναι άκρως κοινωνικά πλάσματα, αν αισθάνονται απειλή για ένα από τα πακέτα τους, θα έρθουν στην υπεράσπιση ενός άλλου.

Δεδομένου ότι οι μάγοι μωρών είναι πιο εμπιστευτικοί, λιγότερο επιθετικοί και φαίνεται να είναι πιο φιλικοί από τους παλαιότερους ομολόγους τους, οι τουρίστες θα προσπαθήσουν συχνά να προσεγγίσουν πρώτα αυτά τα μικρότερα πλάσματα. Ωστόσο, αν ένας παλαιότερος πίθηκος αισθάνεται σαν να απειλεί κάποιον από τους νέους, μπορεί να σας επιτεθεί ολόκληρο το πακέτο!

Για το λόγο αυτό, πρέπει να κάνετε λάθος από την πλευρά της προσοχής όταν πρόκειται να αλληλεπιδράσετε με πακέτα αυτών των πλασμάτων. Ακόμα κι αν ο ξεναγός σας ενθαρρύνει το παιχνίδι με τα μικρά παιδιά, να είστε προσεκτικοί και να σεβαστείτε την ασφάλειά τους.

Άλλοι κίνδυνοι των πιθήκων στην Ταϊλάνδη

Η σωματική βλάβη δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβάται κανείς όταν αλληλεπιδρά με τα μακάκια της Ταϊλάνδης. στο Ubud, το Monkey Forest του Μπαλί, οι μακάκες είναι γνωστό ότι κλέβουν από τους τουρίστες.

Παρόλο που η απώλεια των γυαλιών ηλίου σας σε ένα πακέτο πιθήκων μπορεί να μοιάζει με μια διασκεδαστική μνήμη, μπορεί να είναι επικίνδυνη και να έχει ως αποτέλεσμα να γδέρνετε ή να δαγκώνετε στη διαδικασία και εάν είστε δαγκωμένοι ή γδαρμένοι, πρέπει να πάρετε ένα τετάνου και να έχετε η πληγή σας καθαρίστηκε.

Περισσότερο σοβαρός τραυματισμός μπορεί να συμβεί - ειδικά κατά τη διάρκεια της εποχής ζευγαρώματος των μακάκων όταν τα αρσενικά είναι υπερ-επιθετικά. Το 2007, ένα πακέτο πιθήκων επιτέθηκε στον αντιδήμαρχο της πόλης στο σπίτι του στο Νέο Δελχί της Ινδίας και καθώς προσπαθούσε να τα απομακρύνει, έπεσε από το μπαλκόνι του και αργότερα πέθανε από τα τραύματά του.